Så förbereder du dig
för cykelsemestern

Göta Kanal-leden passar både dig som vill cykla kortare sträckor och dig som är ute efter en längre cykelsemester med vackra vyer.

Vardag. Sverige är fantastiskt på mer än ett sätt. Allt fler väljer idag att uppleva det på två hjul. Inte minst längs de nya cykelleder som de senaste åren vuxit fram både i fjälltrakter, på svensk landsbygd och längs våra kuster. Semestern kan bli både aktiv, rolig och upplevelserik på en cykel. Men det gäller att förbereda sig! Här är tipsen för en lyckad cykelsemester.

Publicerad

 

Kanske tvekar en del inför en cykelsemester: Kommer du att orka? Hur blir vädret? Och vad bör man tänka på? Vädret vet vi än så länge inte så mycket om. De väderprognoser som kommit under april och maj talar både om rekordvärme och det sämsta vädret på flera år – så det är inte så lätt att förutspå vad som kommer att hända.

Men annars handlar mycket om planering i god tid. Börja träna regelbundet med kortare cykelturer och promenader. Planera de cykelrundor ni vill utforska, sevärdheter ni vill besöka och sådant som matställen och var ni ska övernatta. Glöm inte att boka rum i tid ifall ni cyklar under högsäsongen.

Vad packar man då inför en cykelsemester? Först: Försök att inte packa för tungt! Se till att cykelväskorna (eller ryggsäcken) är packade så att de ger både balans och komfort. Skriv gärna en packlista så du vet vad du får med dig och så du inte glömmer något viktigt. Att packa blir både enklare och roligare om man i förväg har bestämt vad man ska ha med sig.

Välfyllda vattenflaskor

De kläder man tar med sig bör vara lätta att packa och gärna anpassade för cykling och fritid. Här är några exempel: Regnkläder, extra ombyte av t-shirt/linnen, vindtät jacka, shorts och långbyxor, underkläder och strumpor, badkläder och badhandduk samt eventuella cykelhandskar för att undvika skavsår. Och cyklar du långt är cykelbyxor med vaddering också att rekommendera.

Vätska är viktigt att tänka på! Vattenflaskorna bör vara välfyllda, särskilt soliga, varma och svettiga dagar. Ett tips är att ha vätskeersättningstabletter i vattnet som ger lite extra energi om det är varmt. Olika typer av energibarer, nötter och banan är också exempel på mat som är bra att ha med sig, gärna rikligt.

Här är tips på annat som kan vara bra att ha med sig: Laddare och eventuellt powerbank till mobiltelefonerna. Solkräm och solglasögon. En fysisk karta om ni ska utforska nya vägar om mobilen inte skulle fungera. Picknick eller mat utifrån hur länge ni ska cykla. Sådant som kan underhålla barnen vid en rastplats. Till exempel tandborste, tandkräm och tvål om ni ska övernatta. Lås och cykelhjälm, kontanter och sittunderlag.

Pausa ofta

Annat som är bra att tänka igenom i förväg är exempelvis hur långt man ska cykla varje dag. Anpassa distansen efter din förmåga. Ta det lugnt och pausa ofta, särskilt om inte alla är vältränade cyklister. Har du planerat att cykla i flera dagar vill du inte vakna den tredje dagen med sådan träningsvärk att det inte är roligt längre.

Men det tar alltid lite längre tid än vad man tror så räkna alltid med lite extra tid för varje dag. En nybörjare på cykel ligger oftast på cirka 15–20 kilometer/timmen. Även om du vill vara spontan är det klokt att ha lite resmål att utgå från.

Att alltid använda cykelhjälm är självklart, gärna en CE-märkt hjälm som är lätt att ställa in. Hjälmen ska vara knäppt under hakan och sitta stadigt på huvudet. Se även till att barnens hjälmar sitter bra på deras huvuden och att de alltid har dessa på vid cykling.

Kom ihåg att njuta!

De fina cykellederna vi har i Sverige gör det lättare att slappna av och passar särskilt bra om man har med familjen på cykelsemestern. Men måste man cykla längs vägar med biltrafik, tänk på att hålla er nära högerkanten. Håll ett särskilt öga på de barn som är med er så de inte vinglar till.

Fakta/Sex tips på cykelleder

  • Kattegattleden – sträcker sig från Göteborg i norr till Helsingborg i söder. Leden är totalt 395 kilometer lång och uppdelad i åtta delsträckor. Landskapet är varierat med både öppna landskap och mäktiga havsvyer.
  • Kustlinjen – en klassiker på ostkusten mellan Öregrund och Västervik. Hela leden är 560 kilometer men du kan såklart dela upp den då det finns flera möjliga start- och målpunkter. Du passerar vackra skärgårdsmiljöer som Roslagen, Arkösund, S:t Anna, Gryt och Tjust. En perfekt led för dig som vill kombinera cyklandet med utflykter i båt eller kanot.
  • Sydostleden – en av Sveriges nationella cykelleder som sträcker sig 270 kilometer från Växjö till Simrishamn. Landskapet är varierat, från det småländska höglandet, via Blekinges kust till Brösarps böljande backar.
  • Ölandsleden – här får du fågelkvitter, väderkvarnar, stränder, exotiska blommor och alltid med havet som granne. Leden är totalt 367 kilometer lång.
  • St Olavsleden – den klassiska pilgrimsleden mellan Selånger i Sverige och Trondheim i Norge som rustades för några år sedan lockar många vandrare. Men du kan också välja att cykla delar av den, exempelvis mellan Östersund och Åre, en sträcka på cirka 100 kilometer. Här kan du njuta av södra Norrlands vackra fjällnatur och skogar. Bitvis är leden tuff och du måste antingen gå eller välja en alternativ rutt tydligt utmärkt på kartan.
  • Göta Kanalleden – Göta kanal har beskrivits som Sveriges längsta turistmål och här cyklar du totalt 200 kilometer, varav 87 kilometer längs helt bilfri väg. Leden passar både dig som vill cykla kortare sträckor och dig som är ute efter en längre cykelsemester med vackra vyer.
  • Fakta från Svenska Turistföreningen. Läs även på www.cykelframjandet.se

 

Och höjer ni tempot är det bra att inte cykla för nära varandra – om någon behöver bromsa. Ett annat tips är färgglada kläder så att ni syns tydligt. Se också till att cykellampor och bromsljus fungerar väl.

Cykelgemenskapen är speciell – var öppna för att prata med andra cyklister längs vägen, och ser ni någon som har problem är det självklart att hjälpa till. Nästa gång kan det vara du som behöver hjälp.

Kom också ihåg att njuta! Håll ögonen öppna för de fantastiska sevärdheter, den natur och de upplevelser som man kan hitta. Våga utforska längs vägen, improvisera och inte minst ta bilder som du har kvar under mörka vinterdagar. Kom ihåg att det är resan som gör mödan värd – inte alltid målet!

Powered by Labrador CMS