450 miljoner bevingade gäster på väg till Sverige

Fåglarnas flygväg styrs av magnetfält, ett märkligt fenomen som finns med från det att ägget kläcks.

Vardag. Nu kommer flyttfåglarna tillbaka. Ungefär 450 miljoner lämnar sina vinterboenden och flyger norrut, till Sverige. Uppskattningsvis 90 procent av populationen flyttar fram och tillbaka.

Publicerad Uppdaterad

Visst är de välkomna. Det brukar vara ett kärt återseende när flyttfåglarna återvänder. När vi ser de V-formade strecken på himlen, då vet vi att våren är på ingång.

Nästan en halv miljard fåglar som flyttar fram och tillbaka, det är stora siffror. Några från norra Sverige övervintrar i Skåne. Andra arter, som vi normalt ser i Sydsverige, flyger till Mellaneuropa inför vintern. Men nio fåglar av tio lämnar alltså landet vintertid för att komma tillbaka så här års.

Visst är det fantastiskt att det här genetiska beteendet är ett arv sedan årtusenden. Men ornitologerna oroas. Det stavas miljöhot. Jordens uppvärmning gör att fåglarna tvingas allt längre norrut under sommarhalvåret.

De som flyttar kallas migrationsfåglar. 

Sedan har vi indelningen i kortflygare och tropikflygare. De senare har lång resväg. Hur vet de när det är dags att flytta?

Resfeber

Olika mekanismer sätter igång flyttkarusellen. Genetiska betingelser är en förklaring. Förändringar i antal soltimmar per dygn en annan. Minskad tillgång på föda ytterligare en.

Vissa fåglar har ett datum inprogrammerat. Sädesärlan är en sådan.

Ny forskning visar också att flera arter har en slags flyttningsoro i sig innan de ger sig av. Man har iakttagit att fåglarna har ett hoppande beteende där hoppen sker i den riktning de snart ska flyga.

Magnetfält

När flygningen väl inletts så styrs den av magnetfält, ett märkligt fenomen som finns med från det ägget kläcks. Därmed kan fåglarna hitta både fram och tillbaka. De har även hjälp av stjärnbilder, solen, månen, visuellt minne och vissa geografiska kännemärken, typ kustlinjer. Men fortfarande är forskarna inte helt klara på hur allt hänger ihop. 

Vi har alla våra favoriter bland flyttfåglarna. Men visst är sädesärlans återkomst ett härligt vårtecken. Sedan sånglärkan, tofs- vipan, staren, bofinken, strandskatan, rödhaken, taltrasten …

Från tropikerna kommer våra vänner lövsångaren, näktergalen, göken, svalan … De flesta sångare är tropikresenärer. 

Kära vänner

Sist ut att landa i försommarsverige är rosenfinkarna och kärrsångarna. Då har en del tidiga resenärer redan börjat återresan till vinterkvarteren. Staren till exempel drar till Danmark och Tyskland redan efter midsommar.

Tyvärr dör miljontals fåglar under flytten. Vi människor bidrar till det med kalhyggen och utdikning av våtmarker.

Till sist ett kuriosa. Silvertärnan flyger hit från Södra ishavet. En resa på tre månader. Eftersom vissa tärnor kan bli 30 år så flyttflyger de nära 120 000 mil!

Powered by Labrador CMS