– Den här konflikten verkar ha en särställning bland alla världens konflikter. Anledningarna är lite olika – dels är det på grund av ett väldigt starkt narrativ kring vem som är förtryckare och vem som är offer, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert och statsvetare vid Försvarshögskolan, när vi talar om de propalestinska protester som pågår på bland annat amerikanska universitet – kanske främst på Columbia University i amerikanska New York.
– Det går tillbaka till 68-rörelsen och sexdagarskriget innan dess. Palestina har varit en helig konflikt för framför allt vänsteraktivister vid den tiden vid sidan av Vietnamkriget. Under hela den här tiden har det varit ett starkt motstånd mot Israel, mot israelisk ockupation, mot judiska bosättningar som har fortsatt trots fredsprocesser, fortsätter han.
Fakta/Hamas
- Hamas (arabisk akronym med betydelsen Islamiska Motstånds rörelsen) bildades 1987 i samband med den första intifadan i Israel.
- Organisationen har betraktats som Muslimska brödraskapets palestinska gren.
- Sedan parlamentsvalet 2006 och början av inbördeskriget 2007 gentemot Fatah har Hamas styrt Gaza.
- Organisationen är klassificerad som en terroristorganisation av bland annat EU, Israel, Japan, Kanada, USA, Egypten och Australien.
– Det är också så att identitetspolitiken, brottskunniga teorier och woke-attityder har marinerat hela det amerikanska universitetssystemet – liksom även delar av svenska universitet. Det är en tragisk utveckling. Vilket gör att man inte förstår konflikten på djupet, att det kan finnas många olika sidor att ta hänsyn till.
Oskyldiga drabbas
– Ingen vill se oskyldiga barn, familjer och andra komma till skada, framför allt inte när de är instängda i Gaza. Det är ett narrativ som är väldigt enkelt att förstå och den är väldigt känslomässigt driven. Man känner med dem som är oskyldiga och som drabbas av det här kriget. De oskyldiga palestinierna har hamnat mitt i detta outhärdliga mellan Hamas och staten Israel, som å sin sida försöker decimera Hamas.
– Men om du beskriver vem Yassir Arafat var och vad som var början till den här konflikten, tror jag inte många i protesterna hade klarat det. Det blir väldigt mycket av ett känslospel, man ser det genom ett prisma av förövare, och det är en förklaring till varför det är så känslosamt.
– Sedan har de varit duktiga på att mobilisera de olika krafterna. Vad man inte ser är att Gaza under de senaste 20, 30 åren marinerats i Hamas ideologiska tänkande. Gazas folk har liksom blivit hjärntvättade. Hamas har djupa tentakler in i Gaza genom moskéer, genom social välfärd, genom universiteten och aktivismen.
En stark rörelse
– Det är ingen liten rörelse, det är en stark rörelse och en stor rörelse, fortsätter Magnus Ranstorp och berättar hur han träffat Hamas ledning, både den andlige ledaren shejk Ahmed Yassin (död 2004), den nuvarande politiske ledaren Ismail Haniyeh (i Qatar) och flera andra. Alla utom den militäre ledaren Yahya Sinwar, som ses som hjärnan bakom attacken mot Israel den 7 oktober 2023.
– Innan 1994, 1995 fanns inget staket eller mur runt Gaza. Det fanns andra kontrollmekanismer, men inte en mur. Varför har en mur kommit dit? Det är för att Hamas satte i gång med en massa attacker mot israeliska soldater, självmordsbombningar och så vidare. Så Hamas har varit med om att mura in den palestinska befolkningen, säger Ranstorp.
– De är inte de enda som har saboterat, det har också judiska bosättare gjort och religiösa judiska extremistkrafter. Men de har varit en starkt bidragande orsak, framför allt efter den andra intifadan (år 2000), och det har gjort att många i Israel förlorat hoppet om fredsprocessen.
Ingen vill se oskyldiga barn, familjer och andra komma till skada, framför allt inte när de är instängda i Gaza.
Magnus Ranstorp, terrorexpert
När Hamas vann de demokratiska valen i Gaza 2005 rensades också många i det oppositionella partiet Fatah ut?
– De kastade dem från hustaken och dödade dem. Men det har varit så som man säger: Min fiendes fiende är min vän. Trots rivaliteten mellan Fatah och Hamas har de haft en gemensam fiende, fortsätter Magnus Ranstorp.
– Det innebär också att Fatah har betalat självmordsbombare, deras familjer efteråt. De har haft en gemensam sak. Räddningen är inte heller Fatah, för där har du en geriatrisk ledning, om du förstår vad det är.
– Mahmoud Abbas och andra seniora ledare inom Fatah har bara stigit i graderna på grund av sin ålder. Det finns ett poängsystem inom Fatah – du får poäng om du suttit i fängelse, du får poäng beroende på hur länge du varit med i rörelsen och så vidare.
– Men det är svårt att se hur de skulle vinna över Hamas. För de är korrupta, de har inte heller folkets förtroende. Det är ock-
så ett klansamhälle där du har olika småklaner som kontrollerar vissa delar. Mitt i allt detta har du också Hamas som är jättestarka.
FN gjorde nyligen en omtalad utredning …
– Ja, den handlade om UNWRA och om de hade bra kontrollmekanismer kring hur de hanterar förmedling av bistånd. Det blev ett missförstånd i början: Det var inte en utredning om UNWRA-medarbetare skulle ha varit med i attacken den 7 oktober, berättar Ranstorp.
– Israel har ventilerat sådana anklagelser, och det var anledningen till att flera länder stängde ner biståndet. Men det pågår en parallell utredning kring detta som görs av ett helt separat organ.
– Nu blev det helt fel i medierna, och jag reagerade på det: Man sade att Israel inte gett några bevis till utredningen kring UNWRA och biståndet. Och det är helt riktigt – bevisen har i stället getts till den andra utredningen kring den 7 oktober.
”Går inte att förhandla med Hamas”
– Det är också så att allt som rör Gaza kontrolleras av Hamas. Hamas är en extremt styrd organisation och de tar 20 procent i skatt av allt som kommer in till eller lämnar Gaza. De tre största ledarna som sitter idag i Qatar har en förmögenhet på 100 miljarder kronor och delar av det är säkerligen också bistånd som har kanaliserats dit.
– Det går inte att förhandla med Hamas i relation till att de skulle acceptera 1967 års gränser och så vidare. De har ett mål och det är att utplåna Israel, fortsätter Magnus Ranstorp.
– De har vapenvila ibland då de inte utför dåd, men det är en temporär vapenvila. De är tydliga med denna strategiska målsättning, och den gäller inte bara Hamas utan även shiamuslimska Hizbollah i Libanon och den överordnade religiösa organisationen i Iran.
– Jag tror också att många glömmer de värderingar som det handlar om. Visst, det finns sekulära och även kristna som ger sitt stöd, och därför ser man också helt absurda banderoller i protesterna som bärs av sådana som inte fattar konflikten.
– Du har till exempel ”Queers for Palestine” – det första som hade hänt om de hade kommit in i Gaza eller på andra platser är att de hade dödats. Det finns noll tolerans för många av de friheter och värderingar som vi har. De krockar med de religiösa normsystemen.
– Visst, det kan finnas sådant på Västbanken – de är mer intellektuella, mer välutbildade och så vidare. Men den unga befolkningen i Gaza är ofta väldigt fattiga. Det är det jag menar med att de har marinerats på det sättet med Hamas under 20 år, fortsätter han och talar om att en hel del Gazabor inte ens har träffat en israel eller jude.
Det talas om att eliminera Hamas. Ja, man kan decimera så långt det går. Men sedan går det liksom inte.
Magnus Ranstorp, terrorexpert
Vi talar om förhandlingarna om vapenvila, om gisslan och Magnus Ranstorp förklarar att han inte tror att många bland dem som togs till fånga den 7 oktober kommer att överleva.
– Det talas om att eliminera Hamas. Ja, man kan decimera så långt det går. Men sedan går det liksom inte. De kommer att finnas kvar i andra konflikter, säger han.
Eurovision Song Contest 2024 i Malmö och den stämning som varit inför det evenemanget, de protester som förekommit. Det är ju otroligt många poliser där – men kommer det att funka?
– Det är många poliser, men Malmö är en stad där väldigt många palestinier bor, de finns där och verkar och är väldigt högljudda. Malmö är verkligen en invandrarstad med 186 nationaliteter från hela världen. Där finns också de här elementen som varit väldigt problematiska när det gäller antisemitism. Judar känner sig väldigt utsatta i Malmö.
– Sedan föreligger också terrorhot mot bland annat judiska måltavlor och det gör det ännu värre. Vi såg vad som hände där den 7 oktober – det var många som jublade, det var bilkaravaner med flaggor som tutade och firade massakern.
– Jag tror att det kommer att bli riktigt stökigt i Malmö. Det förbereds fredliga protester, men det finns alltid våldsverkare. Det är ofta extremister och andra som vill bråka och ställa till det, avslutar Magnus Ranstorp.