Panzisjukhuset rustar för mpox – men ännu få fall

De första vaccindoserna mot mpox väntas till Kongo Kinshasa i veckan.

Livsstil. Hur har mpox-epidemin och WHO:s larm påverkat Panzisjukhuset? Vi ställde frågor till några av de ansvariga inom PMU och CEPAC i Kongo-Kinshasa – så här svarade de.

Publicerad

– Det man vet är att situationen är allvarlig och att människor i allmänhet i samhället har en väldigt låg kunskapsnivå om mpox. Därför kommer en utmaning framöver vara att sprida information för att stoppa smittspridningen, svarar Therese Svensson, programansvarig för Centralafrika PMU.

– Samtidigt är det här inte första gången som DR Kongo står inför en allvarlig epidemi då problemet med allvarliga infektionssjukdomar är vanligt förekommande. Panzisjukhuset är ett av de sjukhus som har utvalts som referenssjukhus att ta hand om just mpox-patienter, och det har man gjort.

Höjd beredskap

Silas Hamisi, PMU:s koordinator på enheten för överlevare efter sexuellt våld, talar om att ingen på deras enhet ännu har smittats av mpox.

– Åtgärder har vidtagits och respekterats för att begränsa spridningen, detta är även fallet i Dorcashuset (som hjälper överlevare tillbaka till livet, red anm) i anslutning till Panzisjukhuset. 

Joseph Furaha Rumanira, nationell koordinator för hälsodepartementet inom pingstsamfundet CEPAC, talar om att höja beredskapen för mpox-viruset också i kyrkor och andra religiösa sammanhang.

Therese Svensson, programansvarig för Centralafrika PMU, betonar vikten av att sprida information om mpox för att stoppa smittspridningen, då kunskapsnivån om sjukdomen i samhället är mycket låg.

– Genom att ta hjälp av sina erfarenheter efter kampen mot ebolavirussjukdomen så skulle hälsovårdsdepartementet inom cepac kunna utbilda religiösa ledare som i sin tur kan höja medvetenheten och kunskapen bland medlemmar i sina respektive lokala kyrkor.

Han berättar att bland vårdpersonal har hittills tio personer i DR Kongo smittats av mpox-viruset. 

– Om den som själv borde vårda de sjuka blir smittad kommer annan vårdpersonal sannolikt att bli frustrerad och backa av rädsla för att bli smittad.

Regelbunden handtvätt

– Några åtgärder som vidtas för att bekämpa mpox-smittan och dess spridning på de sjukhus som drivs av CEPAC är: regelbunden handtvätt med desinfektionsmedel, isolering av misstänkta och bekräftade fall. Smittade hemma ska undvika kontakt med andra medlemmar i hushållet och särskilt med små barn och immunförsvagade personer, fortsätter Furaha.

Fattiga och barn är de mest utsatta – hur är det med tillgång till vaccin?

– De största behovet när det gäller att behandla och bemöta mpox-viruset i DR Kongo är att öka folks medvetenhet om sjukdomen genom information. Det finns också behov av vaccin och att stärka kapaciteten hos de sjukhus som valts ut för behandling av mpox såväl som hos vårdpersonalen, svarar Joseph Furaha Rumanira, och berättar att de första vaccindoserna väntas till Kongo Kinshasa i veckan.

– Den stora utmaningen är att folk inte är medvetna om att de behöver vaccineras och att de inte följer de förebyggande åtgärder som rekommenderas. 

– På våra sjukhus garanteras vården av personer som visar tecken på mpox av kompetent personal. Men redan från början, innan människor blir smittade, är det viktigt att det anordnas informationskampanjer som kommer befolkningen till del, avslutar han.

Powered by Labrador CMS