Så är läget för de kristna gårdarna inför sommaren

Utanför Umeå ligger Storstrand, en av de 77 gårdarna i Kristna Gårdar och Hotell (KGH).

Livsstil. – Vi brinner för att skapa en mötesplats för alla, säger Lina Vikberg, verksamhetschef på Storstrand utanför Umeå, en av de 77 gårdarna i Kristna Gårdar och Hotell (KGH) inför årets sommarsäsong.

Publicerad Uppdaterad

Ewa Bylander, platschef på Gullbrannagården, en annan av samarbetsorganets anläggningar, talar om hur de kristna gårdarna pekar på vikten av alternativ, när vi talas vid på telefon.

– Om man till exempel vill komma till en lugnare camping som också har program. Det finns många campingar i landet, men jag tror att det är viktigt att det alternativet finns.

Ewa och Magnus Bylander, platschefer på Gullbrannagården.

Inflationen påverkar

Fyra år efter pandemin ser Martin Frykberg, som idag är administratör för KGH, att antalet gårdar sakta ökar.

– Men det är nog inte pandemin, utan inflationen som påverkar mest just nu. Ofta har våra anläggningar varit prisvärda alternativ, och det hoppas jag att de är nu också. Men nivåerna är lite högre idag för att täcka kostnaderna. Man har behövt se över prissättningen mer än tidigare, fortsätter han.

Ewa Bylander erkänner att många gårdar hade det tufft under pandemin – framför allt de som har helårsöppet.

– De som bara hade sommaröppet slog den inte så hårt mot. De som bara hade camping märkte ingenting – de såg snarare en ökning under pandemin.

– Mot Gullbrannagården slog den hårt – vi har mycket stora grupper, och det var det man inte kunde ha då. I stället för 700, 800 gäster hade vi kanske 22 gäster samtidigt. Det var de statliga stöden som var räddningen, omställningsstöd och att vi kunde korttidspermittera.

 Hur är det idag för Gullbrannagården?

– Vi hade ett fantastiskt bra år förra året. Och det gäller nog flera av gårdarna i KGH: När pandemin väl släppte var det som en propp som gick ur. Vi hade många bokningar 2022 och det höll i sig även under 2023, fortsätter hon.

– Samma sak berättade flera representanter för de 30-talet gårdar som var med på vår kurs i höstas: flera berättade att många ville boka. Men vi som jobbar med konferenser kan se att där har det minskat – där har man kommit underfund med att man i stället kan samlas digitalt via Teams, Zoom eller liknande. Där kan vi se en skillnad.

Gullbrannagården utanför Halmstad hade det tufft under pandemin, men ”ett fantastiskt bra år förra året”, enligt gårdens platschef Ewa Bylander. Foto: Pressbild

Lina Vikberg talar om fina campingsomrar i norr och att även konferensanläggningen har lyft under de senaste åren.

– Vi står ändå på många olika ben. Det är klart att det var tufft under pandemin, men vi klarade oss ändå hyfsat och kom ut med huvudet över vattenytan. Sedan har det hämtat sig ganska bra, tycker vi.

 Varför är de kristna gårdarna viktiga?

– Jag tror att det är viktigt att de platserna finns, att man kan åka dit, fortsätter Ewa Bylander.

Lina Vikberg, verksamhetschef på Storstrand.

– Jag kan höra att det betyder mycket för många människor när jag hör deras berättelser: ”Vi var på konfaläger där”, ”vi var på tonårsläger där” eller ”vi var på barnläger där”. Man får många sådana berättelser. Därför tror jag att gårdarna betyder väldigt mycket för många männi­skor.

”Speciell atmosfär”

Martin Frykberg talar om de krav som KGH ställer för att vara med i föreningen.

– Det är två i dagsläget: Man ska ha en restriktiv hållning till alkohol, inte servera eller sälja alkohol. Och det ska synas att man har en kristen grund på något sätt, säger han.

– Jag förestår ingen gård i dagsläget, men många gäster vittnar om det: När man kommer till kristna gårdar är det ändå en speciell atmosfär där.

Fotnot: Läs mer på www.kgh.nu

Powered by Labrador CMS