”Elever borde kunna 
få låna studentmössa”

Medborgarförslaget om att att kommunen skulle köpa in studentmössor för utlåning fick avslag. Diakon Carina Haak uppmanar Karlstad kommun att tänka om: ”Det är för alla och då är det inte stigmatiserande.”

Vardag. Studentexamen kan bli en dyr historia för blivande studenter och gymnasieföräldrar. Carina Haak, diakon i Norrstrandskyrkan i Karlstad, tycker att det borde finnas studentmössor att låna gratis och skickade in ett medborgarförslag. Men kommunen sa nej.

Publicerad

Studentmössans historia kan härledas från firandet av kung Gustav Adolfs födelsedag 1842. Då bar Uppsala universitets studenter vita mössor. Traditionen spreds till andra universitet i landet och blev en symbol för akademiska framgångar. På 1980-talet började den vita mössan förknippas med dem som gått sitt sista år på gymnasiet. Fram till millennieskiftet var neutrala mössor det vanliga. Men sedan har tillvalen blivit fler och dyrare. 

Ekonomisk utmaning

Carina Haak märker av att många har svårt att få ekonomin att gå ihop. 

– Det kommer många föräldrar vars barn ska ta studenten. Och de är oroliga ett år i förväg. Hur ska vi klara det här? 

Det kommer många föräldrar vars barn ska ta studenten. Och de är oroliga ett år i förväg. Hur ska vi klara det här?

Carina Haak, diakon

En studentmössa kan kosta flera tusenlappar. Sen tillkommer så mycket mer. 

– Det är balklänning och studentklänning, kostymer och annat som kostar pengar Det här är utgifter som man skulle kunna undvika, fortsätter hon. 

Carinas förslag att kommunen skulle köpa in studentmössor för utlåning hade fått ett hundratal röster på kommunens hemsida. Många elever verkade gilla detta då mössorna är dyra och man bara använder dem en gång. 

I Värmlands Folkblad har flera blivande studenter från Sundsta-Älvkullegymnasiet under våren i flera artiklar skrivit om den dyra studenten. 

– Vissa saker tycker man inte borde kosta så mycket, en studentmössa 2 500 kronor, balbiljett 1 000 kronor och sen kanske man åker på studentresa, det kostar ju också pengar, säger Alfons Ljungberg. 

Noor Hosin säger att två månaders studiebidrag går till studentmössan. 

Molly Eriksson och Ella Tedfelt säger att de totalt lägger ner 15 000 kronor på studentfirandet, trots att de försökt hålla nere kostnaderna. 

Konsumtionshets

Carina menar att det är en väldig konsumtionshets.

– Jag är inte så mycket för det. Det är en mössa du använder några timmar i ditt liv. Att lägga tusenlappar på den är väldigt onödigt. 

Många känner sig lite lurade på tusenlapparna dagen efter studenten. De hade kunnat använda dem till något annat när de ska ut i vuxenvärlden.

– I dag har man inget val, man måste köpa en studentmössa för att ta studenten. Det är just valet jag efterfrågar, att man ska ha möjligheten att låna.

Avslag från kommunen

I mitten av maj avslog kommunen Carinas förslag.

– I dag är mössorna personligt designade, med namn och kanske klass påskrivet. Lever man i ekonomisk utsatthet blir en mössa utan det här ytterligare ett sätt att sticka ut på, säger Fatima Kanu Hedin på Gymnasie– och vuxenutbildningsnämnden.

– Studentmössan är en kostnad. I dag är det vanligt att man samlar in pengar tillsammans i klassen och hjälps åt med utgifterna. Vi hjälper redan elever varje år med studentmössa, biljett och kläder till balen och i en del fall någon som står med en blomma vid utspringet. Därför anser vi att vi redan gör det här i dag.

Carina Haak uppmanar kommunen att tänka om. Hon tycker avslaget är tråkigt. 

– Jag tror att det snart kommer att finnas kommuner som gör på det här sättet. Har man utlåning idag är det inte bara ur ett fattigdomsperspektiv – det är för alla och då är det inte stigmatiserande, säger hon.

Så mycket spenderas på studenten

När studenttiderna närmar sig blomstrar handeln. Enligt Svensk handels senaste sammanställning väntas hushåll som firar en student i år spendera omkring 5 500 kronor på studentrelaterade inköp. 

De som själva tar studenten i år förväntas göra inköp för cirka 2 200 kronor på studentrelaterade produkter, något mer än förra året. Föräldrarna till studenterna förväntas däremot spendera mindre i år, med en genomsnittlig kostnad på drygt 2 450 kronor jämfört med 2 900 kronor förra året. Utomstående väntas handla för ungefär 850 kronor, vilket är 50 kronor mer än förra året.

”Totalt väntas studentrelaterade produkter i år generera försäljning inom handeln på nära  2 miljarder”, skriver Svensk handel i ett pressmeddelande, och berättar samtidigt att 40 procent av handlarna satsar på kampanjer kopplade till student­firandet, en ökning jämfört med föregående år. (HV)

Powered by Labrador CMS