Örebro kommun stoppar samarbete med Torpkonferensen

Örebro Kommun drar in de feriearbetare som skulle ha arbetat på Torpkonferensen under midsommarveckan.

Nyheter. Kristna regnbågsrörelsen, tidigare EKHO, fick tillståndet indraget att ställa ut under årets Torpkonferens. Nu drar Örebro kommun in de 59 feriearbetare som skulle ha arbetat på konferensen, skriver Nerikes Allehanda (NA).

Publicerad Uppdaterad

– Så länge man inte låter hbtqi-rörelsen ta plats på konferensen kommer vårt beslut att stå fast, säger Christopher Hedbom-Rydaeus (M), ordförande i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden, till tidningen.

Christopher Hedbom-Rydaeus (M), ordförande i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden.

Det är Evangeliska frikyrkans beslut att inte låta Kristna regnbågsrörelsen ställa ut på Torpkonferensen som ligger bakom kommunens beslut att dra tillbaka feriearbetarna, vilket Hemmets Vän skrivit om tidigare.

– Då harmonierar vår värdegrund med Evangeliska Frikyrkans, säger Hedbom-Rydaeus vidare, och säger att de inte kan tillförsäkra ungdomarna en arbetsmiljö utifrån principen om likabehandling och värdegrund på Torp.

Kommuner söker andra praktikplatser

Han berättar för NA att de arbetar för att hitta andra praktikplatser och att de redan kommit en bit på väg.

Missionsdirektorerna Linalie Newman och Ingemar Forss svarar skriftligt till NA:

”Torpkonferensen är självklart en öppen plats, där alla oavsett religion, etnicitet och sexuell läggning är välkomna … Vi tar tydligt avstånd från allt vad hat, homofobi och begränsning av åsikter och yttrandefrihet innebär”, säger de och fortsätter:

”För oss är det självklart att kommunens likabehandlingsplan ska gälla alla feriepraktikanter som kommer till Torpkonferensen.”

”Omfattas inte av diskrimineringslagen”

De skriver samtidigt: ”Vårt beslut om utställare omfattas inte av diskrimineringslagen, eftersom den gäller personer och inte organisationer. Vi kan till exempel neka att Humanisterna får vara utställare på vår konferens utan att det är diskriminerande.”

”Man kan alltså som organisationer tycka olika och välja att inte bjuda in varandra till varandras mötesplatser. Vi beklagar djupt om vårt beslut om utställare uppfattas som att det strider mot värderingar som vi och även Örebro kommuner står för”, fortsätter de och talar om att de ”självklart inte frågar någon efter deras sexuella läggning”.

Powered by Labrador CMS