Nyvald premiärminister får kritik för sabbatsbeslut

Nyvalde premiärministern Keir Starmer med hustrun Victoria på väg till 10 Downing Street efter brittiska Labourpartiets valseger i fredags.

Nyheter. Den nyvalde premiärministern och Labourledaren Keir Starmers val att prioritera fredagskvällarna som familjetid av respekt för hans hustru Victorias judiska rötter har väckt kritik från Toryoppositionen. Men kritiken får mothugg från judiska företrädare i Storbritannien.

Publicerad Uppdaterad

När Labourledaren Keir Starmer förklarar att han viker fredagskvällarna åt familjen av hänsyn till sin hustru Victorias judiska tro har det väckt kritik – inte minst från oppositionen i brittiska Torypartiet.

– Min familj är viktig för mig, såsom den är för många väljare. Jag menar att det är en desperat taktik från Tory att fokusera negativt på det, menade Labourledaren i samband med ett kampanjmöte i Derbyshire enligt The Guardian.

Toryföreträdare har tagit den nyvalde premiärministerns sabbatsbeslut som intäkt för han väntas bli premiärminister ”på deltid” och menar att det ”vore naivt att tro” att han kan upprätthålla familjens traditioner i det nya, strängt upptagna jobbet. Attacker som Starmer själv kallar patetiska.

– Jag skulle ha trott för vem som helst att det är förblindande uppenbart att en fredagskväll är ganska viktig i flera religioner, svarar han, och fortsätter:

– Självklart är min fru Victorias pappas sida av familjen judisk, vilket folk borde uppskatta, och vi använder våra fredagskvällar för familjeandakter – inte varje fredag, men inte heller sällan.

Skyddad tid

– Det betyder inte att jag aldrig har behövt jobba på en fredag, självklart gör det inte det. Många gånger har jag inte kunnat göra det, men jag försöker skydda den tiden och jag skulle vilja försöka skydda den också i framtiden.

Kritiken från Tory mot Starmers sabbatstid har väckt ont blod hos judiska företrädare i Storbritannien. Marie van der Zyl, styrelseordförande för den judiska församlingen fram till i år, hävdar att attackerna från Tory är ”mycket stigmatiserande”.

– För judar i alla samfund och deras nära och kära är sabbaten verkligen en helig tid och vi borde inse att här finns någon som uppskattar värderingar och traditioner, säger hon.

Protester

John Mann, tidigare parlamentsledamot för Labour och regeringens oberoende rådgivare kring antisemitism, kallar de konservativa attackerna ”farliga” och noterar att parlamentet inte vänder sig emot de kristnas söndag. Och Daniel Finkelstein, konservativ ledamot i överhuset och själv jude, beskriver kritiken som ”beklaglig”.

Toryledaren och tidigare premiärministern Rishi Sunak stöder till viss del kritiken mot Starmer – dock inte utan förbehåll: ”Alla närmar sig det här jobbet på olika sätt. Men enligt min uppfattning finns alltid jobb som måste göras och beslut som måste fattas.”

 

 

Powered by Labrador CMS