Niklas Piensoho tredje alternativ i kyrkoledarval för Equmeniakyrkan

Det är många som vill se Niklas Piensoho, pastor och föreståndare i Filadelfiakyrkan, Stockholm, som ny kyrkoledare för Equmeniakyrkan.

Nyheter. En ny namnlista vill att Equmeniakyrkans styrelse på nytt tar upp Niklas Piensoho, pastor och föreståndare i Filadelfiakyrkan, Stockholm, som förslag till ny kyrkoledare. Piensoho har enligt uppgifter till Hemmets Vän även bekräftat att han är den tredje kandidaten.

Publicerad Uppdaterad

Inför Equmeniakyrkans kyrkokonferens i augusti har två namn presenterats som efterträdare till avgående kyrkoledaren Lasse Svensson: Karin Wiborn och Joakim Hagerius, båda idag biträdande kyrkoledare i samfundet. 

Men det har hela tiden talats även om en tredje icke namngiven person som, av respekt för det sammanhang personen nu befinner sig i, inte har velat presentera sig offentligt tidigare. Denna person har därför inte hörts i de offentliga hearingar som nyligen publicerades på sociala medier, något som Hemmets Vän skrivit om. 

Spekulationer om Piensoho

Men spekulationerna kring denna tredje person har länge pekat ut Niklas Piensoho, pastor och föreståndare i Filadelfiakyrkan, Stockholm, som det tredje alternativet.

Niklas Piensoho har enligt uppgifter till Hemmets Vän också bekräftat att han är den tredje tidigare okända kandidaten i kyrkoledarvalet. Piensoho ska stå till förfogande om Equmenikyrkan vill se honom som kandidat. 

Tidigare har ett 40-tal personer skrivit en debattext i tidningen Sändaren där de velat se Piensoho som samfundets nästa kyrkoledare. 

Vi är många som tror att Niklas Piensoho har den förmågan, de gåvor och erfarenheter som vår kyrka behöver.

David Hjelmqvist, pastor i Equmeniakyrkan Hovslätt

Nu ligger samma personer bakom en ny lista med krav på att presentera Piensoho som en kandidat – den här gången undertecknad av 90-talet personer.

– Vi är många som tror att Niklas Piensoho har den förmågan, de gåvor och erfarenheter som vår kyrka behöver, säger initiativtagaren David Hjelmqvist, pastor i Equmeniakyrkan Hovslätt, till Sändaren.

”Tydlig andlig ledare”

Han fortsätter med att tala om de utmaningar som kyrkan står inför och menar att något nytt behövs.

– För oss är Niklas en tydlig andlig ledare, som med både stor ödmjukhet och skärpa kan peka i en tydlig riktning mot Jesus som kyrkans kärna och stjärna. Han är också tydlig med att stötta unga ledare och involvera dem i församling och mission och arbetar för förnyelse, säger Hjelmqvist och fortsätter.

Han talar om Piensohos internationella engagemang och ”hans mod att ta upp kontroversiella och svåra frågor”.

”Tänk utanför boxen”

– Av de tre kandidater som kyrkostyrelsen önskade lägga fram tidigare i vår valde en person att inte kliva fram – inte att kliva av. Vi skulle gärna se att kyrkostyrelsen vågade tänka lite utanför boxen och föreslå den tredje kandidaten som ny kyrkoledare, säger Hjelmqvist till sist i Sändaren.

Equmeniakyrkans styrelse har ännu inte presenterat sina förslag till ny kyrkoledare för kyrkokonferensen. 

Powered by Labrador CMS