Linalie Newman: ”Åsikterna är fruktansvärda och de här människorna behöver omvända sig”

”Det är inte hatarna och homofoberna som fått oss att ändra oss”, säger Linalie Newman.

Nyheter. Evangeliska Frikyrkans missionsdirektor Linalie Newman menar att man visst kan ha olika åsikter som utställare på Torpkonferensen. Till Sveriges Radio säger missionsdirektorn att det inte är hatarna som fått ledningen att ändra sig. Linalie Newman ger istället en delvis ny bild av bakgrunden till sitt beslut att neka Kristna Regnbågsrörelsen utställarplats. 

Publicerad Uppdaterad

Linalie Newman intervjuades i Sveriges Radio P4. Hon nämner inget om säkerhetsfrågor, något som kommunikationschefen tidigare angivit som skäl för att EFK ändrat sig och nu nekar Kristna Regnbågsrörelsen monterplats på samfundets sommarkonferens.

– Det kan bli känsligt när man har utställarplats. Teologiskt ansluter vi oss till den världsvida synen på att äktenskapet är ett förbund mellan man och kvinna. Den här frågan kring hur man ska ta emot dem som lever utanför normen har blivit en stor fråga för oss. Vi ser att vi har misslyckats i det.

Det är inte på något sätt acceptabelt att ha homofobiska åsikter. De vinner inte i långa loppet. Men tyvärr kanske en liten delseger just nu.

Linalie Newman

– Vi sa först ja till Kristna regnbågsrörelsen för vi kända oss trygga med vår teologiska hållning. Vi tänkte att det är gott och bra att prata med någon som kommer från ett annat håll.

– Men då mötte vi väldigt mycket frågor och förvirring och en del rädslor. Man tolkade det som att vi kanske är på väg att byta teologi i de här frågorna. Sedan kompliceras det av att vi har en kongress om tre dagar när vi ska prata om det här. 

På frågan om Evangeliska Frikyrkan backar när det blir känsligt, svarar Linalie Newman:

– Det är inte hatet och homofobin som fått oss att backa. De åsikterna är fruktansvärda och de människorna behöver omvända sig. De åsikterna är inte förenliga med kristen tro. 

– Det är de andra frågorna, om vi håller på att byta teologi, som var krångliga att förklara innan vår kongress. De gjorde att vi fick backa, samla ihop oss och ta nya steg framåt tillsammans. 

På en fråga om det är samma sak att välkomna en utställare som att samfundet byter teologi, svarar Linalie Newman: 

– Nej, det är det inte. Vi vill kunna vandra tillsammans, men det här är känsliga frågor. Jag förstår att det känns märkligt. Det är svårt att förklara. Jag förstår att det möter frågor.

– Det som gör mig mest ledsen i det här är hur det uppfattas av Kristna regnbågsrörelsen. Jag förstår att man inte känner sig välkommen när det blev så här. Det beklagar jag verkligen.

– Vi bemöter alla dem som reagerat till oss. Det är inte på något sätt acceptabelt att ha homofobiska åsikter. De vinner inte i långa loppet. Men tyvärr kanske en liten delseger just nu. 

– Frågorna är jätteviktiga. Det är därför vi tar dem på så stort allvar. Men de är också kluriga och svåra.

– Alla är välkomna till Torpkonferensen, men inte alla utställare. Men jag tänker att det är viktigt att man kan ha olika åsikter, också som utställare. Jag kommer fortsätta jobba för det, säger Linalie Newman. 

Powered by Labrador CMS