Digitala bibelappar slår rekord

Den dagliga bibelanvändningen under 2023 ökade med 20 procent jämfört med föregående år. Det innebär att 12 miljoner människor läser Bibeln digitalt på det sättet varje dag.

Nyheter. Aldrig tidigare har så många bibelappar installerats som under 2023, uppger den mobila bibelplattformen Youversion till amerikanska Evangelical Focus. I en ny rapport uppger de att antalet bibelinstallationer ökade med över 100 miljoner enheter förra året hos plattformen. För tredje året är också Jesaja 41:10 den bibelvers som markerats och delats mest.

Publicerad

Det är inte en tillfällighet att de digitala bibelapparna ökar så mycket, menar Bobby Gruenewald, grundare och vd för YouVersion och pastor i amerikanska Life Church.

– Vi förväntar oss en ännu högre nivå av bibelengagemang under de kommande åren, säger han.

”En boom” 

Enligt den årliga översynen av den 15-åriga givarfinansierade bibelplattformen ökade antalet installationer med över 100 miljoner – betydligt fler än det tidigare rekordet från pandemiåret 2020, då 76 miljoner fler installationer gjordes under ett år.

Samtidigt ökade den dagliga bibelanvändningen under förra året med 20 procent jämfört med föregående år. I praktiken innebär det att 12 miljoner män- niskor läser Bibeln digitalt på det sättet varje dag. 

– Mer än någonsin tidigare ser vi hur den globala kyrkan förenas kring Guds ord, och det är spännande att tänka på hur många fler människor som kommer att växa i tron och närma sig Gud på grund av passionen och engagemanget hos våra partners att arbeta tillsammans, fortsätter Bobby Gruenewald till Evangelical Focus. 

Enligt rapporten från YouVersion har bibelplattformen sett ”en boom” framför allt i Afrika där den dagliga bibelanvändningen ökade över hela kontinenten med 98 procent jämfört med föregående år. I flera länder har tillväxten varit tresiffrig, exempelvis i Kenya (225 procent), Kamerun (229 procent) och Uganda (288 procent).

En orsak uppges vara den nya appen Bible App Lite i oktober 2022, som hjälper människor i områden med enhets- och databegränsningar att komma åt Guds ord. Sedan dess har den installerats 17,2 miljoner gånger bara i Afrika. I Kenya, Uganda och Demokratiska republiken Kongo nådde Bible App Lite till och med förstaplatsen i Google Play Butik.

2 000 språk

I Latinamerika ökade antalet installationer med 107 procent i hela regionen och exceptionella ökningar sågs i länder som Venezuela (396 procent), Argentina (156 procent) och Uruguay (129 procent). Även i Indien ökade antalet installationer av bibelapparna med 53 procent jämfört med förra året. 

”Med generös hjälp från bibelsällskap och förläggare i länder runt om i världen kunde YouVersion lägga till mer än 200 versioner av Bibeln på 100 nya språk under 2023”, fortsätter rapporten. Bibelappen har nu mer än 3 000 bibelversioner på 2 000 språk och erbjuder andakter genom mer än 30 000 bibelplaner på 84 språk.

Kristna tron är svaret

Jesaja 41:10 är den bibelvers som för tredje året i rad mest lyfts fram, markerats eller delats.

– Ur ett globalt perspektiv har vi alla gått igenom mycket under de senaste åren, så det är ingen överraskning att människor fortsätter att känna sig dragna till hoppet och freden som utlovas i den bibelversen, fortsätter Bobby Gruenewald, YouVersion. 

– Även om det finns mycket rädsla och ångest runt om i världen, tror vi att den kristna tron är svaret, och det är uppmuntrande att se människor fortsätta att hålla fast vid Gud och hans ord i sina största nödögonblick, avslutar han.

Fotnot: Jesaja 41:10: Var inte rädd, jag är med dig. Ängslas inte, jag är din Gud. Jag ger dig styrka och hjälper dig, stöder och räddar dig med min hand.

Powered by Labrador CMS