Blunda inte för vad krigets offer utsätts för

Ledare. ”I krig är sanningen det första offret” • Pressfriheten viktig för att få slut på konflikter

Krigets offer. Blunda inte för vad som händer i de konflikter som pågår runt om i världen. På bilden evakueras en äldre kvinna i Toresk, i den ukrainska Donetsk-regionen, till säkrare områden. Evakueringen genomförs av ukrainska polisens enhet Vita änglarna.
Publicerad Uppdaterad

Ryska UD meddelade i förra veckan att man blockerar 81 europeiska mediesajter, däribland SVT och SR. Israel har tidigare blockerat mediesajten Al Jazeera. Fri journalistik och information är en grundläggande funktion i ett öppet och välfungerande samhälle. 

”I krig är sanningen det första offret”, sa den grekiske poeten Aischylos år 480 före Kristus. Citatet har blivit aktuellt efter Rysslands invasion av Ukraina och – inte minst – Hamas attack mot Israel och Israels krigsförklaring mot Hamas.

I båda dessa konflikter flyger anklagelser om övergrepp och krigsförbrytelser över slagfältet. Vi ser dokumentationen och är upprörda. Bara för att timmar senare få veta att de realistiska bilderna och videoklippen var hämtade från ett konflikt- eller datorspel.

Sanningen är det första offret – tillsammans med oskyldiga civila. De blir offer både för krigets grymhet och för lögnerna om kriget. När vågar vi tro på det vi ser och hör?

Alla krig kräver oskyldiga offer. Oavsett om sanningen sägs. De allra flesta dör utom räckhåll för kameralinser, och de dör lika ovärdigt som de har tvingats leva i krigets skugga.

Vi måste sörja med alla offer, precis som Gud gör.

Baptiströrelsen i Polen är nästan 170 år gammal och dess ursprung går till Johann Gerhard Onckens verksamhet i Hamburg, Tyskland. I mitten av 1800-talet hade han planterat åtskilliga församlingar bland det tysktalande folket i östra Preussen, nuvarande Polen. Med tiden spred sig den andliga rörelsen bland det polsk- och rysktalande folket som bebodde detta territorium. Rörelsen växte fram till andra världskriget. Det verkar som historien numera upprepas eftersom de ukrainsktalande flyktingförsamlingarna på senare år håller på att etableras i Polen. Polens befolkning är cirka 39 miljoner och nästan 90 procent är katoliker. Protestanterna är en liten minoritet men fortsätter att växa; idag finns 120 baptistförsamlingar med sex tusen medlemmar. 

Rysslands invasion i östra Ukraina 2014 fick många ukrainare att emigrera från Donbas och Krim. Den första vågen av emigranter var människor som reste utomlands och letade efter säkerhet. Men det fullskaliga kriget som startade 24 februari 2022 orsakade ett massivt flöde av krigsflyktingar som översvämmade grannländerna. Minst 4 miljoner människor korsade Polens gränser, de flesta kvinnor med barn. De behövde inte enbart materiell hjälp som husrum, mat, kläder och medicin, utan också psykologisk, juridisk och andlig hjälp. Kyrkor från olika samfund var de första som erbjöd denna typ av hjälp.

Det kan vara frestande att blunda och låtsas att ingenting händer när i själva verket fruktansvärda saker sker i världen, som i de konflikter vi ser i Palestina och Israel samt i Ukraina och Ryssland just nu. Dessa krig är outhärdliga att ta in. Barn och vuxna dör i massor, civila mister livet i en konflikt de inte kan fly ifrån och människor hålls som gisslan.

Det är frestande att blunda, men det får vi inte! Vi måste bevittna vad som händer, pressfriheten är jätteviktig och vi måste göra allt som står i vår makt för att pressa på för att få ett slut på konflikten. Vi måste sörja med alla offer, precis som Gud gör. Vi måste ropa och kräva fred. Och vi måste be. Men vi får inte titta bort!

Powered by Labrador CMS