Psykologens bästa tips
för en lyckad semester

Boka inte in för mycket. Det är okej att bara koppla av ibland, att skapa en variation och ett tempo som känns bekvämt även när du är ledig. Det är ett av Marie Bremberg, legitimerad psykolog hos Sophiahemmet Rehab Center tips inför semestern.

Vardag. Semesterplanering, deadlines, studentfester och släktkalas. Kanske är maj månad årets stressigaste månad för många – så hur gör man för att få ihop tiden? Marie Bremberg, legitimerad psykolog hos Sophiahemmet Rehab Center ger sju tips via försäkringsbolaget Skandias hemsida.

Publicerad

 

– Många jobbar på alldeles för hårt inför semestern och får ägna första delen av semestern till återhämtning på en nivå som de kanske inte hade önskat, säger Marie Bremberg när hon förklarar för Skandia om hur man varvar ner inför semestern.

För att orka gäller det att våga prioritera – och då inte prioritera bort återhämtning, vi behöver den för att för att lättare klara av en stressig period, menar hon.

Här är hennes sju tips inför en semesterperiod.

1. Prioritera inför semestern. Det handlar om att tänka efter före: Har du en realistisk plan för hur mycket du ska hinna med innan semestern – både privat och i jobbet? Kanske du kan avsluta arbetsuppgifter eller skjuta upp sådant som kan vänta tills efter semestern. Allt måste inte vara klart innan du blir ledig. Se till att ha lite utrymme i kalendern innan semestern i stället för att vara helt fullbokad och öva på att hålla din planering.

2. Ta tid för återhämtning. Se till att du har tid att återhämta dig innan du går på semester och i hektiska perioder – då orkar du mer. Vi återhämtar oss genom att variera aktiviteter och tempo, och det är något vi behöver göra dagligen. Vilka aktiviteter ger dig avkoppling och glädje? Har du planerat tid för dessa? Öva på att sakta ner – när vi blir stressade börjar vi ofta skynda på, och det ökar stressen ytterligare.

3. Gör en återgångslista. Skriv ner vad du behöver prioritera när du kommer tillbaka till jobbet. På det sättet kan du verkligen släppa tankarna på arbete under semestern.

4. Sätt regler för mejlen. Var tydlig med om du kan läsa mejl under semester eller inte. Skapa autosvar eller meddela kollegor hur dina mejl ska hanteras under ledigheten. Tillåt dig att ta paus från att ha koll. Du behöver inte veta allt som händer på jobbet när du inte är där. Stäng av arbetsrelaterade meddelanden och fokusera på att vara här och nu. Måste du ändå ha lite koll när du är ledig – planera in särskilda tider för det så det inte tar över din semester.

5. Planera hur du kommer tillbaka efter semestern. Om det är möjligt kanske det är bättre att börja jobba mitt i veckan i stället för måndag morgon? Då kanske det inte är lika tufft att ta itu med jobbet igen. Undvik att ha för mycket inbokat de första dagarna – se till att du får tid att skapa en överblick och prioritering inför hösten.

6. Boka inte in för mycket under semestern. Det är okej att bara koppla av ibland, att skapa en variation och ett tempo som känns bekvämt även när vi är lediga.

7. Fokusera på det du tycker om. Vad vill du minnas när sommaren är över? Vad ger dig verklig glädje och uppfyller dina behov? Vi måste inte tycka likadant – fastna inte i alla de tips som andra lägger upp på sociala medier.

Powered by Labrador CMS