Nu firar vi alla mammor

Mors dag. Söndagen den 26 maj firar vi Mors dag.

Vardag. Mors dag. Tack Anna Jarvis för ditt initiativ 1905. Det var i Philadelphia USA, som hon introducerade hyllnings­dagen för alla mödrar.

Publicerad

Små tassande steg på söndag. Sovrumsdörren öppnas försiktigt. Familjens minsta kommer insmygande till mamma med egenplockade blommor och kaffe på sängen (som väl pappa fixat till?).

Anrättningen kryddas med teckningar. ”Till mor” står det överst på arket med spretiga bokstäver. Sedan kanske en blomma, en skinande gul sol och ett försök till en bild av mamma.

Så har det gått till i miljontals hem under åren. Mors dag är en stor dag hos barnfamiljerna.

Och när barnen växt upp blir det också uppvaktningar, i annan form. Blommor, säkert. Tårt­kalas.

Vård av sårade

Bakgrunden till det som hände 1905 var att Anna Jarvis mor, fredsaktivisten Ann Jarvis (en bokstav skilde mor och dotter), hade ägnat stor del av sitt liv åt att vårda sårade soldater. Hon hade även skapat det som hette ”Mothers Day Work Clubs” som riktade uppmärksamheten mot hälsofrågor.

När mamma Ann dog 9 maj 1905 så ville Anna hedra henne. Och hon ville hedra alla mödrar eftersom de, enligt Anna, är den person som gjort mer än någon annan för dig.

Blomstergudstjänst

Platsen då var en metodistkyrka i Grafton, West Virginia. Anna hade själv dekorerat kyrkan och inte minst med vita nejlikor som var mammans favoritblomma.

Gudstjänstens fokus låg på fjärde budordet: Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig. Ibland sammanfattat till Hedra din far och din mor.

Alla gudstjänstbesökare fick en vit nejlika i handen när de gick ut ur kyrkan.

Anna Jarvis bedrift var enastående.

Rolf Johnsson

Uppmärksamheten blev stor. I synnerhet som en varuhusägare sponsrade blomsterutdelningen och arrangerade mammafirande i sitt varuhus.

Därmed rullade en företeelse igång som med åren skulle bli världsvid. Redan 1914 officiell helgdag i USA.

Till Sverige

1919 var det dags att fira Mors dag i Sverige. Det kom till och med ut en liten skrift med tips om hur mor bäst skulle äras.

Firandet tog ordentlig fart hos oss först efter krigsslutet 1945.

Betydligt mera drag i Finland där dagen mer har karaktär av familjefest. Vinterkriget och Fortsättningskriget (1939-1944) satte fokus på kvinnornas slit och utsatthet. Dagen fick en stark ställning och har fortsatt vara så. Vanligt med officiella program för att hedra mor.

Över hela världen firas ”lilla mamma” men på olika dagar. De flesta i maj men i hela Östeuropa 8 mars. Sist ut är Indonesien 22 december.

Glöm inte

Det är våra mödrars kärlek till oss barn vi nu hyllar med blommor, tårta, utelunch med familjen … 

Men framförallt är det kärleken till mamma vi lyfter fram. Kan det bli finare än så?

Powered by Labrador CMS