Stor glädje hos Kristdemokraterna

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och toppkandidat Alice Teodorescu Måwe på Kristdemokraternas valvaka på Clarion Hotel Sign i Stockholm.

Nyheter. Kraftig uppgång för Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Miljöpartiet är nu det tredje största partiet efter Socialdemokraterna och Moderaterna. Men Sverigedemokraterna tappade. De tre småpartierna Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna lyckades hålla sig kvar.

Publicerad Uppdaterad

Redan vid SVT:s valundersökning stod det i princip klart att Kristdemokraterna klarade ett mandat i EU-valet. Även om man tappade ett mandat från de tidigare två var man lättade över att inte behöva lämna parlamentet.

Ebba Busch höll ett tal på söndagskvällen där hon nämnde mardrömsstarten när Sara Skyttedal byttes ut mot Alice Teodorescu Måwe som toppkandidat.

– Det har varit ganska tuffa förutsättningar för vårt parti i den här valrörelsen. Det tog tid för opinionen att vända uppåt, sa Busch.

– Ni vet likaväl som jag den brokiga vägen. Men vi tog oss tillsammans igenom den tuffa tiden med ganska sura och vassa kommentarer från olika mediehus inför valdagen. Det är en jättevinst för vårt parti givet detta tuffa utgångsläge.

Fakta: EPP

Europeiska folkpartiet är ett pro-europeiskt, kristdemokratiskt och liberalkonservativt europeiskt parti och sedan EU-valet 1999 det största partiet som finns representerat i Europaparlamentet, där dess ledamöter ingår i Europeiska folkpartiets grupp.

Källa: Wikipedia

När toppkandidaten Alice Teodorescu Måwe intervjuades av SVT efter att det stod klart att hon kom in i EU-parlamentet sa hon: ”Jag är jättenöjd. Siffrorna låg på runt 2 procent när jag kom in i januari och valdes i februari. Vi har gjort en jättebra valrörelse och vi har visat hur viktigt det är att tala om värderingar. Jag kan konstatera att det går bra för EPP, den grupp som vi och Moderaterna sitter i. Det är viktigt för det framtida parlamentet och de koalitioner och majoriteter som behöver bildas för att vi ska klara av freden och friheten och frihandeln som vi gick till val på.”

Några dagar innan valet lade flera KD-politiker ut ett inlägg på Facebook med rubriken ”Skål för den svenska turismen”. Det handlade om gårdsförsäljning av lokalproducerad alkohol som nu förverkligats. Frågan är om detta utspel skrämde bort eventuella frikyrkliga väljare?

Tidigt på måndagsmorgonen var 6 175 av 6 589 valdistrikt räknade. 314 av distrikten (sena förtidsröster och utlandsröster) räknas på onsdag och torsdag.

Enligt Valmyndigheten var valdeltagandet 50,7 procent. I valet 2019 var samma siffra 55 procent.

Partiernas andel av rösterna i valet till EU-parlamentet när 6 055 av 6 589 valdistrikt är räknade.
Powered by Labrador CMS