Rasande mobb misshandlade kristen skofabrikör

En kristen skotillverkare i Pakistan attackerades hårt efter anklagelser om hädelse. Den uppretade mobben misshandlade honom och satte eld på hans hus och fabrik.

Nyheter. En våldsam attack mot en kristen skotillverkare i pakistanska Sargodha sätter återigen fokus på Pakistans hädelselagar och religiös intolerans i landet. Flera familjer har nu flytt området i rädsla för ytterligare angrepp mot kristna.

Publicerad

Den kristne skofabrikören Nazir Masih i Sargodha, huvudort i provinsen Punjab, anklagades i helgen av sin granne Irfan Gondal för att ha bränt koransidor i samband med att han tagit hand om avfallspapper i fabriken. 

Anklagelserna hetsade snabbt en mobb med hundratals personer att attackera Masih, släpa ut honom på gatan och misshandla honom. Samtidigt satte pöbeln eld på hans hus och fabrik. Hela händelsen finns dokumenterad på video.

Räddad av polis

Polisen kunde ingripa i tid och räddade Masih och hans familj från mobben som skingrades med hjälp av tårgas. Nu är Masih inlagd på sjukhus för vård samtidigt som de tio familjemedlemmarna befinner sig i polisens förvar av skyddsskäl. 

Flera andra kristna familjer i området har flytt sina hem av rädsla för nya angrepp.

Efter händelsen är Nazir Masih anmäld för brott mot hädelselagarna. Samtidigt är över 400 personer anklagade för antiterrorism, mordförsök, mordbrand, olaglig sammankomst och användning av sprängämnen. 28 personer har gripits anklagade för pöbelvåld, bland dem även Irfan Gondal och hans far Ayyub Gondal.

Rädda kristna

Ramesh Singh Arora, minister för minoritetsfrågor i Punjab, har lovat att de inblandade i hädelseincidenten kommer att straffas enligt lagen. Provinspolisen har också infört ett förbud mot samlingar av fyra personer eller fler under tiden utredningen pågår efter den våldsamma sammandrabbningen.

– Pakistans kristna är rädda, säger Nasir Saeed, brittiska människorättsorganisationen CLAAS-UK, i ett pressmeddelande.

Han betonar det akuta behovet av rättvisa och rättsliga reformer för att skydda religiösa minoriteter i landet.

”Hädelselagar missbrukas”

Många har fortfarande kaoset från Jaranwala-incidenten förra året färskt i minnet. Förövarna i Jaranwala har fortfarande inte straffats, och flera har släppts mot borgen samtidigt som vittnen hotas. 

– Den nya attacken är ett tydligt budskap om att hädelselagar ständigt missbrukas, och att det behövs brådskande förändringar för att rädda oskyldiga människors liv, fortsätter han.

– Om dessa angripare, inklusive Irfan Gondal och hans följeslagare, inte ställs inför rätta, kommer det att skicka ett budskap att vem som helst kan ta lagen i egna händer och begå brott under täckmantel av religion ostraffat.

Powered by Labrador CMS