KD firar 60 år – Alf Svensson minns det tuffa motståndet

Alf Svensson med hustrun Sonja på Kristdemokraternas kommun- och regionpolitiska dagar som hölls i Västerås i helgen.

Nyheter. När Kristdemokraterna under KD-dagarna i Västerås i helgen firade 60 år fanns Alf Svensson, tidigare partiledare och EU-parlamentariker, med på festen. Han talar med Hemmets Vän om värderingars och om familjepolitikens betydelse.

Publicerad Uppdaterad

60 år sedan Kristdemokraterna bildades – hur känns det idag?

– Mycket förändras under 60 år, oerhört mycket. Men det känns lika angeläget idag som för 60 år sedan att det finns ett politiskt parti som i tid och otid talar om värderingars betydelse, och i vårt fall kristna värderingars betydelse. 

Vad är ditt starkaste minne från de första åren?

– Från de första åren är det tyvärr motståndet jag minns mest. Hur otroligt tufft vi blev behandlade i detta demokratiska samhälle. De stora tidningsdrakarna vägrade att ta in artiklar från oss. Jag ringde till olika chefredaktörer och frågade om jag kunde få in ett genmäle. Då lade de på luren. 

– Så var det detta ständiga att vi skulle sås in som någon slags sekt, inte som ett politiskt parti. Det är alldeles klart att vi hade barnsjukdomar, och som ett nystartat politiskt parti gör man fel. Men säg mig det politiska parti som inte har gjort fel?

– Men det blev också en oerhört god sammanhållning mellan oss som arbetade i partiet. Det är många som blivit vänner för livet tack vare att man varit med i Kristdemokraterna.

Partiets utveckling genom åren – vad säger du idag?

– Det har nog under alla år funnits de som tyckt att Kristdemokraterna inte tillräckligt står upp för kristna värderingar. Det hörde jag redan under min tid. Vi lever naturligtvis i en annan tid, och det är väldigt lätt att man kanske faller offer för idéer om att det skulle ligga väl till om vi anpassade oss lite här och där.

– Ingen av oss kan säga att vi i alla stycken hamnat rätt i positioner, men det gör inga partier. Men viljan finns. Jag lyssnade nu på Ebba Busch tal i Västerås och hon markerade väldigt starkt familjens roll och betydelse – det är bara Kristdemokraterna som gör det.

Du var själv EU-parlamentariker 2009–2014. Inför årets EU-val – vad säger du?

– Ett litet land som Sverige, i den nya geopolitiska världsordningen, har ingen chans om vi inte finns med i ett större sammanhang, och det sammanhanget är förstås EU. Allt måste gå ut på att bevara freden som EU från början siktade in sig på 1945. Vi har haft fred i snart 80 år och det hade vi inte haft i Europa om inte EU hade funnits där. 

– Framtiden kan inte ett land sköta för sig. Jag är lite dyster till mods över att detta inte kommer fram med kraft i EU-valrörelsen. I stället bör vi tala om att det handlar om vår framtid och vår fred. Det är vad valet handlar om. Och då kan vi inte göra mer än att rösta rätt.

Powered by Labrador CMS