Hon utmanar synen på ledarskap och kallelse

Utbildaren och ledarskapscoachen Emmeli Ahlander har skrivit boken ”Du är utvald – verktyg för ett rikt inre liv” och står idag bakom plattformen Ledarskapsakademin.

Livsstil. Att överlåta sitt liv till Gud och hans kallelse visade sig vara vägen till ett nytt liv.
– Vi hamnar alltför lätt i prestation, säger utbildaren och ledarskapscoachen Emmeli Ahlander som skrivit boken ”Du är utvald – verktyg för ett rikt inre liv” och idag står bakom plattformen Ledarskapsakademin.

Publicerad Uppdaterad

Att överlåta sitt liv till Gud och hans kallelse visade sig vara vägen till ett nytt liv.

– Vi hamnar alltför lätt i prestation, säger utbildaren och ledarskapscoachen Emmeli Ahlander som skrivit boken ”Du är utvald – verktyg för ett rikt inre liv” och idag står bakom plattformen Ledarskapsakademin. 

Hur kan ditt ledarskap och att inta din kallelse omdefiniera ditt liv? Det är frågan Emmeli Ahlander ställer på sin webbaserade plattform Ledarskapsakademin. 

När vi talas vid på telefon har hon nyss hållit en ledarskapskonferens på nätet och förbereder årets ledarskapsutbildning som börjar i slutet av februari. 

Du är utvald – verktyg för ett rikt inre liv
Emmeli Ahlander

Men vägen dit har inte varit helt enkel – hon berättar om livet både som ensamstående mamma, karriär, drömprojekt och nya chanser i livet, men också om uppbrott, om att hitta rätt, om att söka sin egen väg, om utbrändhet och om att slutligen ge upp inför Gud och hitta tillbaka till ett liv i Guds kallelse och plan för sitt liv. 

– Det här med ledarskap är intressant. Det är många, inklusive jag själv, som har tänkt att man inte är en ledare om man inte har en titel, en ledarskapsroll, är chef eller så, säger Emmeli Ahlander.

– Det som verkligen gjort stor skillnad för mig i mitt liv och för de troende människor jag möter är att se att vi både är följare till Jesus och ledare eller förvaltare av den här jorden. Vi har fått en fantastisk auktoritet och ledarskap för våra liv. Har vi barn, har vi kollegor, vänner och familj eller andra som lyssnar till oss så är vi också informella ledare. Människor lyssnar till oss oavsett vad vi säger eller gör, och det påverkar andra människor.

Andligt självförtroende

– Jag har alltid varit intresserad av sådant som personlig utveckling, men det handlar framför allt om att bli mer och mer lik Jesus, mer och mer lik den Gud har tänkt att vi skulle vara som hans skapelse och det vi är kallade till, fortsätter hon. 

– Jag ville skapa en utbildning, en plattform både för oss som troende och för den som söker och längtar efter vad som är meningen, syftet med livet. En plattform både när det gäller det andliga självförtroendet: i att tro och lita på Gud, på Jesus – vem han är och i det som är hans – alltså det vi inte kan påverka och där vi behöver överlåta oss till och lita på hans uppgift. 

– Men också då det handlar om det inre ledarskapet, att först leda sig själv innan vi börjar titta på hur vi kan leda andra människor. Vår karaktär, vår attityd och vårt sätt att vara i första hand, förklarar Emmeli Ahlander.

Gott och meningsfullt

– Vi hamnar lätt i det här med att prestera och göra saker. Det kan vara bra, men ibland gör vi kanske mer än vad Gud hade tänkt, och så bränner vi ut oss eller hamnar i en situation där det blir jobbigt och tungt när arbetet ska vara i vila, något gott och meningsfullt. Vi kan påverka mycket när det gäller vår syn på vilka vi vill vara, våra intentioner med varför vi gör saker, varför det är viktigt, fortsätter hon.

– Det handlar framför allt om att se sitt verkliga värde. Som jag skriver är vi alla utvalda, sedan väljer vi vad vi vill svara på den inbjudan. I min bok går jag igenom sex nycklar för ledarskap, olika sätt att svara på kallelsen, vårt sätt att må bra och också att må bra och använda våra liv enligt Guds hjärta, plan och tanke för våra liv.

Hon berättar att hon utbildats vid flera amerikanska ledarskapsutbildningar, bland annat via John Maxwell Team, men också gått andra coach- och ledarskapsutbildningar i Sverige. 

Hur kom du in på det här spåret?

– Andra har nog alltid trott att jag är en person med gott självförtroende och självkänsla, att jag är en positiv, glad och öppen person. Men av olika anledningar, speciellt i vuxen ålder, har jag nog innerst inne präglats mer av låg självkänsla och lågt egenvärde, svarar Emmeli Ahlander.

– Jag jämförde mig väldigt mycket och kände aldrig att jag riktigt dög. Jag överpresterade hela tiden för att känna att jag var tillräcklig, både i jobbet och privat. Sedan har jag alltid tyckt om att göra mycket, att vara passionerad. Det var roligt, men det blev inte roligt när det till slut blev för mycket. Jag höll på att bränna ut mig. 

– Min tro har följt mig hela livet, men under en del år försökte jag prestera mycket i egen kraft och fasades delvis ut från det kristna livet, framför allt i relationen till Jesus. Det gjorde allting ännu tuffare och ännu tyngre. 

Hon berättar hur hon genom sitt företag och det nätverk som det tillhörde fick kontakt med en mentor som själv hade en kristen tro. 

– Vi började prata och hon bad för mig. På något sätt fick jag tillbaka den verkliga uppenbarelsen om vem Gud är. Den helige Ande fyllde mig igen med liv och jag fick en fantastisk gudsupplevelse. Även om jag hade tyckt att det var spännande med människors beteenden, sätt och utveckling redan innan blev det ett helt annat skifte i mitt liv. 

Mitt i mitt skrivande fick jag ett så tydligt tilltal: Varför skriver du bara för kvinnor? Männen behöver också läsa den här boken.

Emmeli Ahlander

– Jag överlät allt till Jesus och sade: Nu är det du som är chef för mitt företag och du får leda det. Sedan är det jag som får vara lydig och villig att också ta de steg som är nödvändiga. Det gjorde det lättare för mig, allt hängde inte på mig. 

Matteus evangelium

– Även om jag har ett ansvar så har vi bibelordet i Matteus evangelium 6:33: Sök först Guds rike och hans rättfärdighet så ska du få allt det andra också. Det blev så klart: ”Jaha, är det bara det jag behöver tänka på i stället för att jag borde ha koll på så mycket?”

Emmeli talar om hur förändringen kom 2019 – bara något år innan pandemin. 

– När den kom och jag till slut inte hade något att göra i mitt företagande med grafisk design, tänkte jag inte: Hur ska det gå? Jag blev i stället nyfiken: Gud, vad vill du med mitt företag, med det jag ska göra? Jag var öppen för något nytt, och då ledde han mig in på den här banan, att rusta kvinnor, människor och ledare att faktiskt se sitt värde och uppdrag och få dem att växa i det de är här för. 

Har du någon koppling till en församling?

– Jag är med i Pingstkyrkan i Vrigstad, min uppväxtförsamling som jag har varit med i hela tiden, även om vi som familj idag bor i Sävsjö någon mil därifrån. Innan pandemin gick vi Alpha och under den tiden gick vi till en församling här i Sävsjö, vi tyckte att det var enklare. 

– Men jag kände att Gud kallade mig tillbaka till min ursprungliga församling. Där fanns behov jag kunde bidra till att fylla. Nu ska vi exempelvis ha tre tillfällen omkring gåvoupptäckande, och jag ska tillsammans med en annan kvinna hålla workshops – det ska bli jättekul. Det känns verkligen roligt att få bli använd och till välsignelse i min lokala församling. 

– Samtidigt: Min plattform har en tydlig kristen grund, men det är samtidigt inte en kyrka. Jag vill vara vis i hur jag kommunicerar så jag inte stänger dörrar för andra som ännu inte bär på en levande tro, att också bli intresserade av vad ett liv med Jesus får betyda. 

– Men jag vill också vara tydlig med att det bygger på kristen tro, det har inget att göra med exempelvis den nyandlighet som också florerar i hög grad i vårt land. Jag vill visa att Gud är det verkliga svaret i stället för att man söker i annat. 

Vilka är de sex nycklarna av insikt du talar om?

– Den första nyckeln handlar om att kapitulera och landa i vem jag är, vem Jesus är och vem han är i mig. Alltså min verkliga identitet, mitt värde och alla de sakerna, fortsätter Emmeli Ahlander.

– Den andra nyckeln handlar om att se vem Gud har kallat mig i den här tiden att serva, betjäna, finnas där för. Det kan vara olika personer och olika tider beroende på var vi befinner oss i livet. 

– Den tredje handlar om att utforska de gåvor som Gud har gett. De är både andliga och praktiska – vad ger oss glädje, vad tycker vi är roligt, men också: Vad har jag för kunskaper och erfarenheter som också kan bli till välsignelse för andra människor?

Guds vision

– Den fjärde är att stå fast vid Guds vision och plan för mitt liv. Men också att börja drömma med Gud, att visionera, att inte begränsa vare sig honom eller oss själva i det som är Guds plan och tanke – att börja ta de stegen.

– Den femte nyckeln handlar om att utforma strategier för motstånd. Sådant vet vi kommer regelbundet på olika sätt. Fienden kommer i sinnet och i våra tankar, det gäller att slå hål på lögnerna, syna dem och utveckla strategier och sätt som verkligen inte håller oss tillbaka oavsett om det handlar om att vi inte har lust, orkar eller vågar.

– Motståndet kan också handla om andra saker, det händer hemska saker ibland och då är rätt strategier viktiga, fortsätter hon.

– Den sjätte nyckeln handlar om att faktiskt ta de steg som vi behöver ta, att hålla sig till planen och intentionen för varje ny dag, så det också blir något handfast, säger hon och berättar om utbildningen där man går igenom nycklarna i tre etapper under nio månader.

– Först går vi igenom de fyra första nycklarna och därefter handlar det om att praktisera det vi lär oss. I den första etappen handlar det mer om att gå på djupet med sig själv med hjälp av nycklarna, sedan handlar det också om agerande i gruppen men också om vår vardag på olika sätt, genom övningar och mycket reflektion. Den tredje är att sätta ett mål och en plan för den kommande sista etappen och gå i mål med den under utbildningen.

Även till män

Emmeli Ahlander berättar att hon från början hade riktat sig till kvinnor.

– Men mitt i mitt skrivande fick jag ett så tydligt tilltal: Varför skriver du bara för kvinnor? Männen behöver också läsa den här boken. Det är så lätt att vi sätter lock på oss själva: Jag har ett särskilt hjärta för kvinnor, det ska jag inte sticka under stolen med. 

– Men lika gärna som att vi kvinnor kan lyssna på män och läsa böcker skrivna av män kan faktiskt också män lyssna på kvinnor och läsa böcker skrivna av kvinnor. Även om vi är olika och är unikt skapade så har vi som människor många liknande tankar och känslor och sådana saker som vi kan relatera till. 

– Det är klart att jag i boken tar med min egen berättelse parallellt med det jag undervisar om. Jag tar med exempel från mitt eget liv och sedan det som jag har fått fatt i som Guds sanningar, de coach- och ledarskapsnycklar jag bär med mig från mina utbildningar och erfarenheter som leder till steg till handling utifrån vad vi var och en kan göra med det här, avslutar hon.  

Powered by Labrador CMS