Hemmets Vän lanserar ny webbplats med kommentarfunktion

Chefredaktör Åke Hällzon och formgivare Malin Cedergren ser fram emot lanseringen av Hemmets Väns nya webbplats hemmetsvan.se.

Nyheter. I samband med att Hemmets Vän får nytt utseende med nytt typsnitt och nya avdelningar lanseras denna vecka även den helt nya webbplatsen hemmetsvan.se.
– På webben och i mobilen publicerar vi nu löpande allt journalistiskt innehåll digitalt. Från och med nummer 18 ger vi ut Hemmets Vän digitalt varje vecka och varannan vecka på papper, berättar Åke Hällzon, vd och ansvarig utgivare.

Publicerad Uppdaterad

En ny fräsch Hemmets Vän – på papper och digitalt – hur känns det?

– Det känns otroligt bra! Malin Cedergren, vår formgivare, har skapat en helt ny form som är enhetlig, tydlig och modern. Den gör också innehållet ännu mer lättläst än tidigare. Vi hoppas att många ska tycka om den. 

– Från och med nästa vecka, Hemmets Vän nr 18, finns all vår journalistik tillgänglig digitalt på hemmetsvan.se. Där finns också möjlighet att kommentera alla artiklar och komma i kontakt med redaktion och skribenter. 

Vad är bakgrunden till omgörningen?

– Det är viktigt att en tidnings formgivning följer med sin tid. Typsnitt och färger är därför särskilt anpassade till digital utgivning. Den uppdaterade formen gör också att vi har samma utseende i pappersutgåvorna som vi har digitalt. 

Hur är situationen för kristen media i Sverige idag?

– Prenumererade medier generellt upplever en ökad konkurrens från streamingtjänster och andra teknikabonnemang. Kristna medier är inget undantag. Därutöver har kostnaderna för papper och framförallt distribution ökat. Det är en utmaning, liksom den nya medistödslagen som kom i januari. Lagen innebär att anslagen till nischtidningar som Hemmets Vän kommer sänkas kommande år. Vi är därför beroende av att så många som möjligt prenumererar och att de som har möjlighet också gåvoprenumererar åt vänner, släktingar och församlingar som inte själva har möjlighet. 

Varför är Hemmets Vän viktig?

– Hemmets Vän är unik. Vi är den enda kristna nyhetstidningen som är fristående från koncerner, församlingar och samfund. Vi vill med vår journalistik ha en saklig och trovärdig ton. Vi hemfaller inte till alarmism eller sensationsjournalistik. Istället vill vi uppmuntra och inspirera enskilda och församlingar med en varm, folklig ton. Hemmets Vän är på så sätt en samlingplats för berättelser om vad Gud gör i Sverige. Vi har en bred, allkristen vinkel på vår journalistik och det har vi haft allt sedan starten. 

Nu ökar vi tillgängligheten och når fler.

Åke Hällzon

Vad skiljer prenumerations­affären idag från förr?

– Hemmets Vän har en trogen läsekrets och ett starkt varumärke. Skillnaden för läsare idag är att tillgängligheten har ökat liksom snabbheten. På hemmetsvan.se kan vi nu varje dag uppdatera nyhetsflödet. Vi ser också fram emot att få bjuda in till ett mer aktivt samtal med läsarna och läsare emellan genom kommentarsfunktionen Ifrågasätt. Det är en etablerad kommentartjänst som flera stora mediehus använder. 

Hur har ni tänkt med nya Hemmets Vän?

– Hemmets Vän utkommer fortfarande varje vecka. Skillnaden är att tidningen nu är tillgänglig på nätet – digitalt, och att pappersutgåvan istället kommer varannan vecka. Pappersutgåvan kommer att bli fylligare, bland annat innehåller den tv-tablå för 14 dagar. Detta är något som många har efterfrågat.

Vilka reaktioner hoppas ni på?

– Vi hoppas att alla läsare uppskattar lättillgängligheten och att det nu blir ännu enklare att dela artiklar. Vi är också övertygade om att ett ökat läsarengagemang i kommentarsfunktionen ytterligare ska öka intresset för Hemmets Väns nyheter och långläsning. Alla är varmt välkomna att höra av sig med synpunkter och förslag. Vi ser fram emot en tät läsarkontakt. 

Vilka utmaningar ser ni framför er?

– Eftersom det nya mediestödet är försenat är vi beroende av stöd från alla ”Hemmets vänner”: Både prenumeranter och nya läsare. 

– Framförallt hoppas vi att läsare fortsätter prenumerera. Vi är också mycket tacksamma för gåvor som nu kommer in till Hemmets Väns mediamission på swish-nummer 123-054 91 54. 

– Fortsätt att stötta oss ekonomiskt, alla bidrag gör stor skillnad, stort som litet. Och välkommen att följa oss på Facebook, Instagram och X – men framför­allt på hemmetsvan.se.

Powered by Labrador CMS