Vi behöver Hjälparen!

Vägledning. Göran Landgren: Vi har den store segraren alldeles intill oss

Vi kan se framför oss de skakande perspektiv som Jesus lyfter fram i texten: Förföljelse. Social utstötthet … Men denna kärlekens makt är starkare än allt motstånd, skriver Göran Landgren. Bilden från protester efter att kristna attackerats och dödats i egyptiska Kairo 2011.
Publicerad Uppdaterad

Johannes evangelium 15:26–16:4

När Hjälparen kommer, som jag skall sända er från Fadern, sanningens ande, som utgår från Fadern, då skall han vittna om mig. Också ni skall vittna, ty ni har varit med mig från början. Detta har jag sagt er för att ni inte skall komma på fall. De skall utesluta er ur synagogorna, ja, den tid kommer då den som dödar er tror sig bära fram ett offer åt Gud. Och detta skall de göra därför att de inte har lärt känna Fadern och inte heller mig. Jag har sagt er detta för att ni, när den tiden kommer, skall minnas att jag har sagt det.

Det hände mig för några år sedan att jag fick motorstopp med min bil mitt i Skene, utanför Elimkyrkan (!). Jag försökte på alla sätt få igång min bil, men det gick inte. Lite desperat ringde jag till bilmekanikern jag haft i närmare 40 år och frågade vad jag skulle göra. Han sa: ”Vänta! Jag kommer!” Han dök upp efter sju, åtta minuter. Vi öppnade huven och han stack ner handen och bad mig vrida om nyckeln. Bilen startade! Han visste att jag är präst och sa med ett leende: ”Det behövdes bara lite handpåläggning!”

Först: Vi behöver Hjälparen.

Foto: Privat

Hjälparen vill sända en hälsning: Var inte rädd – jag är med dig.

Göran Landgren
kyrkoherde emeritus, Svenska kyrkan

Precis som jag med bilen så behöver vi en hjälpare med våra liv! Vi kan se framför oss de skakande perspektiv som Jesus lyfter fram i texten: Förföljelse. Social utstötthet. Synagogan var ju centrum för all gemenskap för varje jude både vardag och helgdag. Vem vill gå mot strömmen när vi bara möts av burop? ­–Chantal Delsol målar i sin bok Kristenhetens slut som västerlandets samhällsbärare vår situation som kyrka i västerlandet. Vi är, menar hon, tillbaka där de första kristna var. Deras vitalitet hängde samman med martyriet. Bara det som är värt att dö för betyder något för oss. Vågar vi möta en sådan framtid?

Men alternativet, ett liv utan Gud, är inte problemfritt och lämnar stora luckor i vårt samhälle. Vi stänger tillförseln till livet från Gud. Vad blir kvar?

Författaren Douglas Copeland uttrycker detta dilemma i sin bok Livet efter Gud: ”Min hemlighet är att jag behöver Gud – att jag är sjuk och inte längre klarar mig på egen hand. Jag behöver Gud för att hjälpa mig att ge eftersom jag har förlorat förmågan att ge; att hjälpa mig vara vänlig, eftersom jag har mist förmågan att vara vänlig; att hjälpa mig att älska eftersom jag verkar ha mist förmågan att älska.”

Våra liv fungerar inte som de ska om inte Gud griper in i våra liv. Därför har han gett oss Hjälparen! Jesus sänder honom till vår sida, ja, till och med för att vara i oss!

Vad vill Hjälparen hjälpa oss med? 

Han målar Jesus för oss. 

Jesus säger om den helige Ande att ”han ska vittna om mig”! På vårt livs tavla, som visar våra synder och vår stora nöd, målar han Jesus själv över alltihop! Jesus bär synden, Jesus är nära i nöden. Jesus lever. Anden talar inte så mycket om sig själv utan gör Jesus levande och verklig för oss! Han målar Jesus som har gjort hela frälsningen klar. Han är för oss! 

Han visar att vi har en Far. 

Hjälparen kommer från vår himmelske Far och ger oss del av barnaskapets trygghet. Vi är adopterade in i Guds familj genom Jesu död och uppståndelse! Vi har en god Far som bara vill oss väl. Vi tillhör Universums Kungs familj! Vi har en identitet som är alldeles unik. Jag är adopterad med arvsrätt för att vara hans egen!

Han ger oss en tro som bär.

I vår vilsenhet i världen och rädsla inför framtiden, säger Jesus att vår himmelske Far är nära oss. Han har makten. Jag behöver inte frukta. Denna kärlekens makt är starkare än allt motstånd, till och med när det kommer från dem som menar sig gå Guds ärenden!

Han sänder oss ut att vittna om Jesus.

Lärjungarna fick i uppdrag att vittna om Jesus och det han sagt. Varje kristen har fått det uppdraget. Alla apostlarna stupade på sin post för evangeliets skull. Johannes dog inte martyrdöden, men han stupade på sina knän i bön.

Jag tänker ibland på ishockeyspelaren Tomas Sandström som var med och vann VM i ishockey 1987. Han stod där framför mål och tog massor med stryk, slag, tjuvnyp, tacklingar, ojustheter. Varför gjorde han det? Pucken skulle i mål, det var värt den kampen för att bli världsmästare!

Nu står vi här i världen för att vittna om evangeliet bland människor. Vi möter motstånd och svårigheter, men vi är på vinnarsidan. Genom vårt vittnesbörd i ord och handling får vi dra med oss fler in i segern. Vi har den store Segraren alldeles intill oss! 

Hjälparen vill sända en hälsning: Var inte rädd – jag är med dig. Vi behöver inte ens, som jag fick göra, ringa efter en mekaniker. Det räcker med en bönesuck. Hjälparen hör och är nära och visar oss att Jesus står vid vår sida.

Powered by Labrador CMS