Tjugo romer döptes 
på pingstdagen

Bönen om 20 döpta under 2024 gick i uppfyllelse redan i maj, berättar Roberto Josef, ledare för den romska gruppen i Pingst Mölndal.

Livsstil. – Det är en riktig pingst bland romerna, säger Roberto Josef, romsk predikant och ledare för den romska gruppen i Pingst Mölndal. I helgen döpte församlingen 20 personer.

Publicerad

Hur stor är den romska gruppen i Pingst Mölndal?

– Ganska stor, minst 100 personer. Alla kommer kanske inte alltid, men jag har döpt många sedan min fars generation, och det är många nya. Förra året döpte vi tio, tolv personer. Nu hade vi i helgen ett dop med cirka 20 personer, och det var både unga och äldre som döptes. 

Om tio, tolv personer döptes förra året och nu vid ett enskilt tillfälle döps 20 personer, då känns det som om något har hänt?

– Precis. Vår bön har varit att den unga generationen ska komma till frälsning. Vi hade gjort en tavla där vi skrev att vi i år ville se 20 döpta. Det är helt otroligt, det som sker nu.

Ni lyckades nå målet redan i maj?

– Ja, det är en helt fantastisk upplevelse, vår bön har gått i uppfyllelse. Att sådana saker kan hända på riktigt. Det var inte bara en fantasi som vi skrev upp, utan det var en bön från hjärtat, och då blir det så: Gud hör bön!

Var det bara romer som döptes i helgen eller var det andra också?

– Nu är det framför allt bland romer som jag jobbar. Men under pingsthelgen predikade jag på svenska i Pingstkyrkans gudstjänst klockan elva, och den romska gruppen stod för musiken. 

– Dopet hade vi på eftermiddagen. Ungdomsledaren Albin Stageklint och vår romske predikant David Sokolwski fick döpa alla.

Dophögtid i Mölndals pingstkyrka på pingstdagen.

Det är det första dopet för er i år – men finns planer på att döpa fler i höst?

– Det beror på om folk tar emot evangelium, det handlar om deras önskan – om de vill bli döpta. Men jag tror nog att det blir fler. 

– Vatten har vi, det är bara att komma! Då blir de medlemmar i Mölndals pingstkyrka, och det blir en stor glädje – både för oss som församling, för mig och för oss alla i stan. 

– Dessutom är det pingst, och det är något speciellt. Det är på riktigt! Folk blir döpta, både i den helige Ande och i dopgraven.

Du menar att det är en riktig pingsthelg, att få döpa människor till Kristus?

– Ja, precis. De 20 som döptes i helgen hade prickat in det perfekt. Det är något stort på gång. Jag tror att Gud vill möta många människor just nu. Det är mycket som förändras, regeringar, samhällssystem och allt sådant. 

Är det tuffare att vara rom idag i Sverige?

– Både och. Vi romer känner oss mer civiliserade än tidigare, mer en del av samhället – förr var vi mer utanför. Idag arbetar många i samhället och det funkar. Kanske känner vi av att vi har en annan hudfärg ibland.

– Men i församlingen i Mölndal tycker jag att vi har lyckats bra från båda håll: Vi möter en känsla av att vara välkomna, och jag finns till exempel också med i församlingens äldstegrupp. Vi blir mer och mer en integrerad del av församlingen.

Powered by Labrador CMS