Meningen med livet är inte att må bra

Krönika. Stanna upp och reflektera • Vad är viktigt och betydelsefullt?

Hur viktigt är det egentligen att må bra? Ofta svarar vi "bra tack, hur mår du? och kanske inte är 100 procent sanningsenliga, skriver Cajsa Tengblad. Arkivbild.
Publicerad Uppdaterad

Något av det mest meningsskapande som finns är att ha en tro på något större än sig själv.

Cajsa Tengblad, hälsopedagog, terapeut och författare

”Hej, hur mår du?” frågar vi när vi möts. Ofta svarar vi ”bra tack, hur mår du?” och kanske inte är 100 procent sanningsenliga.Hur viktigt är det egentligen att må bra? Och vad kan vår jakt efter välmående och lycka leda till? 

En av mina klienter på behandlingshemmet för missbrukande kvinnor, där jag jobbar som terapeut, berättade om sin väg in i missbruk. När hon som 15-årig tjej upplevde sig nedstämd googlade hon på ”substanser som ger eufori”. Hon fick då träff på den ena illegala drogen efter den andra. 

Ibland kan vår längtan efter att må bra och känna känslor av välbehag leda oss in i ett substansberoende. Det som ger en kortsiktig känsla av lycka i stunden kan på lång sikt leda oss in i ett missbruk. 

Vi lever i ett samhälle där beroendeproblematiken ökar. Allt som brukas kan missbrukas. Det kan handla om jobb, träning, mat, socker, sex, spel, sociala medier, relationer, shopping, alkohol och andra droger. Om det är dopamin-kickar vi är ute efter finns det en mängd olika sätt att kicka på. Kreativiteten när det gäller att skapa sådant som gör oss beroende känner inga gränser. 

Livets mening är inte att gå omkring i ett ständigt lyckorus. Baksidan med kick-sökandet är att det skapar ett behov av mer och mer och mer, vilket gör att vi tappar kontrollen, fastnar i missbruk och på lång sikt går miste om det som är viktigt för oss i livet. 

I mötet med mina klienter får jag gång på gång höra talas om hur missbruket sakta men säkert har lett till förluster av utbildning, jobb, ekonomi, bostad, hälsa och viktiga relationer. Jakten på kortvarig lycka leder så småningom till ett förminskat liv där missbruket tränger undan allt det viktiga i livet. 

Meningen med livet är inte att må bra utan att leva meningsfullt. Och för att kunna göra det behöver vi stanna upp och ge oss själva möjlighet att fundera på vad som är viktigt, betydelsefullt och värdefullt för oss. Vad är det som gör livet värt att leva? Vad vill vi att våra liv ska handla om? Vad vill vi se tillbaka på när vi är på väg att lämna jordelivet? 

När jag som 21-åring började studera till hälsopedagog fick jag motivera varför jag hade valt att gå utbildningen. Jag svarade: ”Jag vill hjälpa andra att må bra.” Under många år har det varit ett livsvärde och en drivkraft för mig att hjälpa andra till ett hälsosamt liv. Vid 54 års ålder har jag omvärderat vad som är viktigt på riktigt för mig. Nu vill jag hjälpa andra att hjälpa sig själva till ett meningsfullt liv där det viktiga ges utrymme. 

Något av det mest meningsskapande som finns är att ha en tro på något större än sig själv. Min tro på en kärleksfull Gud som älskar mig och som jag kan älska ger mitt liv mening. Tron på att vi är här av ett syfte och att vi kan vara med och bidra med hjälp av vår kreativitet skapar meningsfullhet. Mening skapas också när vi tillhör ett sammanhang och bryr oss om varandra.

Låt oss fundera på hur våra liv kan bli meningsfulla – både för oss själva och för varandra! 

Powered by Labrador CMS