Josefina Gniste: ”Det märks i våra nya sånger att det inte varit lätt senaste åren”

Josefina Gniste, Pingst Kreativ.

Livsstil. – Vi är på en bra plats där vi står nu, säger Josefina Gniste, ledare för Pingst Kreativ efter några gemensamma dagar för låtskrivare inom nätverket på slottet Bjärka-Säby utanför Linköping – resultatet blev 44 nya sånger av 28 låtskrivare.

Publicerad Uppdaterad

Josefina Gniste  har som lovsångsledare gjort sig känd för många av sina lovsånger, bland annat sången Din trofasthet, som har mer än en och en halv miljon lyssnare på sociala medier. Hon har arbetat under mer än 18 år inom kyrkans värld, först som ungdomsledare, sedan ungdomspastor och idag är hon tillsammans med maken Lukas pastor och föreståndare för Pingst Katrineholm. Sedan september leder hon även nätverket Pingst Kreativ.

– Arbetet känns inte främmande på något sätt, utan det känns väldigt nära. Det gör också att man kan ta nästa steg utifrån att man är ganska trygg i det vi har gjort och försöka lyssna in vad som är för den här tiden, säger hon när vi talas vid på telefon. 

– Det känns jättebra. Jag är spänd inför uppgiften men ändå trygg i den på något sätt, fortsätter hon. 

Med fokus på sång och musik

Pingst Kreativ rymmer allt av kreativ karaktär inom pingströrelsen – med särskilt fokus på sång och musik men också bild, ljud, ljus, foto, grafik, produktion och kommunikation. Bland annat har de gett ut tre gemensamma album med låtar skrivna av musiker och låtskrivare inom rörelsen. Varje år samlas man till konferens – i år den 19–20 april i Citykyrkan, Stockholm, under temat ”Närmare. Närmare Gud – närmare varandra …”

Bjärka Säby slott

Men redan i mitten av februari samlades 28 låtskrivare mellan 20 och 50 år på slottet Bjärka Säby i Linköping för att skriva nya låtar till ett nytt album som Josefina Gniste hoppas att man ska kunna ge ut under året. 

– Vi brukar ha sådana projekt inför varje album som vi gör. Det är ett sätt att göra så att fler kan få vara röster in i det som vi vill bygga, fler människor som älskar Jesus och älskar församlingen. Det blir något väldigt när människor som har en gemensam längtan möts och skapar tillsammans. Det är så värdefullt, så unikt och vackert, helt enkelt, säger hon. 

Vad vill ni skapa?

– Det här projektet startade för ungefär tio år sedan. Då var upplevelsen att vi importerade väldigt många sånger, det skrevs inte många lovsånger i Sverige. Vi ville skriva sånger som vi kände behövdes för Sverige och för våra kyrkor.

– Projektet är församlingarnas, och därför bjuder vi in människor från olika församlingar för att vi ska forma och göra det tillsammans med dem. Vi vill skapa nya sånger som församlingarna kan sjunga. Sånger för den här tiden och som talar sant om Gud. Som vidgar vår bild av vem han är och påminner oss om hans godhet och så, fortsätter Josefina Gniste.

– Mestadels är det lovsånger som vi har skrivit, men vi har också skrivit andra sånger av mer förkunnande karaktär. Det är för församlingarna och för gudstjänsten, det är vårt mål.

Jag vet att kallelsemedvetenhet är viktigt för dig – för något år sedan kom till exempel ”Moses sång” som du skrivit tillsammans med pianisten och producenten Ola Hedén och som lyfter fram det temat?

– Den sången är väldigt viktig för mig. Jag har vetat att jag skulle skriva den i flera år, men inte känt att det har varit tid för den. Men när jag åkte till Ola Hedén i Malmö häromåret kände jag att det var dags. Och det visade sig att han hade hört en predikan på samma tema bara ett par veckor tidigare, berättar hon.

– Det har varit ett budskap jag har burit med mig sedan tonårstiden: Gud kallar den han vill, och han lägger ner det vi behöver i oss. Vi får gå tillsammans med honom. Vi behöver inte låta våra ursäkter diktera hur våra liv ska bli, våra ursäkter kan vi få ge till Gud. Sången handlar om att våga tro på det Gud har sagt och hålla fast vid det.

Är vi bra eller dåliga på att ta vara på de gåvor som finns i våra församlingar?

– Det går nog inte att svara generellt på det – det är olika i olika församlingar. Men den här sången är nog mer skriven ut-ifrån tankarna i mitt eget huvud och det som jag tror att många kämpar med. Gud har faktiskt något för dem, men de vågar inte riktigt tro på att det faktiskt är sant, att det gäller dem. Det handlar om att våga lita på Guds ord. 

– Pingst Kreativ är en sådan plats där vi vill uppmuntra människor. Vi har några som har varit med från början, men de flesta av dem som har varit med i år är människor som inte har varit med förut på våra låtskrivardagar, till exempel. Jag tror att det var första gången med oss på ett låtskrivarcamp för mer än två tredjedelar av dem som var med.

– Vi har hela tiden siktet inställt på att nya människor ska komma i funktion och att det inte bara ska vara samma personer – det tycker jag är jätteviktigt, förklarar Josefina Gniste.

Hur är läget inför framtiden när det gäller sång och musik inom Pingst?

– Vi är på en bra plats där vi står nu. Vi är många som vill vara med och forma och bidra. Min längtan är att stärka nätverket ännu mer, att man ska få uppleva att man är en del av något. Att man inte bara kommer in och gör ett projekt eller så, utan att det finns ett kreativt flöde, ett nätverk på det sättet för tjänsten som håller på med sång och musik i våra kyrkor men även för andra kreatörer.

– Vad framtiden innehåller tänker jag att det är svårt att tala om, det vet vi inte. Men så länge vi har människor som är kreativa, som lyssnar in vad den helige Ande vill säga till sin församling och till Sverige och att vi på något vis kan ge ut detta till församlingarna, jag älskar den rörelsen. Att det finns män- niskor som är villiga att ge av sina gåvor och lyssnar in vad Gud viskar eller ropar till församlingen.

– Jag tänker att vi följer med, vi är i Pingst, vi följer med i vårt sammanhang och frukten kommer i det vi står i. Jag menar att de senaste åren inte har varit lätta på många plan, både när det gäller vår rörelse, såväl som när det gäller Sverige och världsläget. Men jag upplever att man ser det också i våra sånger, det finns där ett stråk av ärlighet. 

– Vi blir liksom barn av vår tid, vi formas av det vi står i, avslutar Josefina Gniste, Pingst Kreativ.

Powered by Labrador CMS