Hur reagerar vi när
kyrkans ledare misslyckas?

– Förlåt från ditt hjärta. Jag har träffat kristna som fortfarande vårdar samma agg trettio år efter att en pastor sårat dem, säger J Lee Grady, till vänster. Personen på bilden till höger har inget med artikeln att göra utan är tagen i ett annat sammanhang.

Livsstil. Den amerikanska författaren och journalisten J Lee Grady ger några råd till den som varit nära en ledare som upplevt ett moraliskt misslyckande. Detta skriver han den 19 juni i den amerikanska tidningen Charisma. Han berättar om pastorer och ledare i hans närhet som hamnat i andliga katastrofer, från sexuella skandaler till ekonomiska bedrägerier och andliga övergrepp. Han räknar också upp några inflytelserika pastorer och kristna ledare som nyligen, av olika anledningar, fått sluta sin tjänst på grund av skandaler. ”I många fall tappade jag förtroendet för dessa människor – och mitt förtroende för alla ledare testades,” säger J Lee Grady.

Publicerad Uppdaterad

J Lee Grady menar att en skandal inte bara är traumatisk för ledaren i stormens centrum, den destabiliserar också alla runtomkring och det är särskilt mardrömslikt för alla offer. Hela kyrkor kan skakas i sin grund när en ledare begår allvarliga fel.

Råd

Han ger några konkreta råd till den som varit nära en ledare som har upplevt moraliskt misslyckande.

– Se till att du har fakta. I denna tid av falska nyheter kan vem som helst hitta på en berättelse och lägga upp den på nätet. Det är därför Bibeln säger att vi inte ska ta upp en anklagelse mot en ledare ”om det inte finns två eller tre vittnen” (1 Tim. 5:19b). Under de senaste månaderna har några kritiker av Dallas-pastorn T D Jakes använt artificiell intelligens för att skapa falska videor som påstår att Jakes hade sagt upp sig. Se till att nyheterna du läser är korrekta.

– Det är okej att sörja. Jeremia skrev en hel bok i Bibeln, Klagovisorna, för att bearbeta sin sorg över Israels otrohet. Han ropade: Vår arvedel har gått över till främlingar ... Våra fäder har syndat och finns inte mer (Klagovisorna 5:2a, 7a). Jeremia minimerade inte effekten av Israels ledares synder. Men han satt inte och dömde; snarare grät han. Synd får enorma konsekvenser och vi borde fälla tårar över den.

– Visa barmhärtighet för ledare som faller. Aposteln Paulus kom ofta med rättelse till det första århundradets ledare som svikit Gud. Han skriver: Bröder, om någon skulle ertappas med en överträdelse, då ska ni som är andliga människor med mild ande upprätta honom. Men se till att inte du också blir frestad (Gal. 6:1). Det betyder att vi inte ska vara hårda eller hämndlystna, även om vi måste ta bort personen från ledarskapet. Samtidigt – trivialisera eller minimera aldrig en ledares synder; att göra det kan ytterligare skada de människor som utsattes för maktmissbruk.

Om någon skadar dig, lägg på minnet: ’Det är inte så jag ska behandla människor.’

J Lee Grady

– Förlåt från ditt hjärta. Jag har träffat kristna som fortfarande vårdar samma agg trettio år efter att en pastor sårat dem. De håller sin smärta vid liv genom att återuppleva brottet om och om igen. Det får till följd att ingen vill träffa dem eftersom deras bitterhet är så giftig. Du måste lära dig att säga vad Jesus sa på korset: Fader, förlåt dem, för de vet inte vad de gör (Luk 23:34). Behandla den fallna brodern eller systern så som du skulle vilja bli behandlad om du hade gjort ett liknande misstag.

– Lär dig av den kränkande ledarens misstag. Bibeln ger oss både goda och dåliga exempel på ledare. Jag har mentorer som lärde mig mycket om Gud, ledarskap och tjänst. Men jag har också lärt mig mycket av att se de misstag som ledare gör. Om någon skadar dig, lägg på minnet: ”Det är inte så jag ska behandla människor.” Du kan förvandla dina besvikelser till välsignelser om du lär dig av dem.

– Stanna i en gemenskap. Många människor som upplever en kyrkoskandal lämnar kyrkan helt och hållet. Det är okej att ta en kort paus för att återhämta sig. Men om det går två månader, sex månader eller ett år utan att man varit i nära gemenskap med andra kristna, gör du dig själv sårbar. Du kanske frestas att tro att det inte finns några friska pastorer eller kyrkor i ditt område – men jag utmanar dig att bevisa det.

Kan inte kompromissa

Avslutningsvis menar J Lee Grady att Gud kommer att ha en helig kyrka och man kan inte kompromissa med hans normer genom att tillämpa billig nåd.

– Vi har gått in i en allvarlig period av andligt skeende och vi kanske kommer att se mer av Herrens rening och korrigering framöver. Men precis som Johannes Döparen förberedde vägen för Messias, kommer alltid vågor av brinnande omvändelse före sann väckelse. Herre förbarma dig, sänd din luttrande eld och bränn upp alla agnar vi bär i våra hjärtan.

Powered by Labrador CMS