Elida bjuder in till 60-årskalas under Hönökonferensen

Missionsbåten Elida fyller 60 år och firar med kaffekalas på kajen under Hönökonferensen.

Livsstil. Visst kommer Elida till Hönökonferensen – som en del i Elida-organisationens 60-årsfirande. 
– Klart vi ska vara på Hönö. Vi blir en del av konferensen, säger skeppare Stefan Abrahamsson. 
– Dessutom är Hönö Missionsförsamling numera min och familjens hemförsamling. Underbar plats, underbar atmosfär.

Publicerad Uppdaterad

Det är inte vilket år som helst för Elida. Sedan allting började med ”Tarren” har det nu gått 60 år. Följaktligen är det jubileumsår för Stefan Abrahamsson och alla som är engagerade i ”Sailing for Jesus”.

– Vi började jubileumsåret i Israel. Vi var faktiskt där i oktober när kriget bröt ut. Dramatik. Sedan blev det spanska vintervatten och nu är vi hemma igen i Norden.

Även Almedalen

Vi når skepparen när Elida ligger vid kaj i Visby under Almedalsveckan.

– Det är mindre kommersiell närvaro men mycket politik i år, känns det som.

– Vi har lagt till här varje sommar sedan 2011, med undantag för coronatiden. Känns angeläget att vara här med vårt budskap. Vi möter många intresserade männi­skor.

– Vi brukar normalt sett inte ha första fokus på att träffa kyrkfolk under våra resor. Men eftersom vi fyller 60 i år blir det annorlunda, berättar Stefan Abrahamsson, Skeppare på Elida

Normalt riktar sig Elidas verksamhet främst till dem som inte har någon kyrklig anknytning. Idén med Elida är att nå ut med det kristna budskapet till dem som annars kanske inte nås av det.

– Vi har många konfirmand­läger ombord. Och där kommer 75 procent av ungdomarna från miljöer där tro och kyrka inte är så vanligt.

– Man kan också säga så här: under vintern har vi samma verksamhet i spanska vatten som vi har i Norden under sommarhalvåret. 

 – Vi brukar normalt sett inte ha första fokus på att träffa kyrkfolk under våra resor. Men eftersom vi fyller 60 i år blir det annorlunda. Vi vill visa att vi finns och vad vi gör.

Kaffe på kajen 

Elida kommer att ligga vid kaj på Hönö. Och vill man uppleva extra jubileumsstämning ska man bege sig dit på lördag den 13 juli.

Då blir det nämligen kaffekalas på kajen. Är det jubileum så är det.

Kyrkligt är Hönö numera hemmahamn för familjen Abrahamsson. Där är Stefan och hans familj medlemmar i Hönö Missionskyrka.

– Vi bor på Hälsö, lite norr om Hönö, sedan tiotalet år tillbaka. 

– Det är viktigt att ha en hemmaförsamling och vi trivs väldigt fint i Missionskyrkan.

Skepparens barn är på olika sätt engagerade i Elida. Eller som han själv säger: ”Grabbarna är verkligen med på resan. Det känns förstås härligt.”

 Efter Hönö fortsätter jubileumsseglatsen.

– Den 20 juli i Smögen och 27 juli i Varberg blir det extra firande på kajen. Dessförinnan är vi bland annat i Kungshamn i mitten av juli och återvänder dit på sensommaren med konfaläger.

Stefan Abrahamsson ser Elidas kajplats som en utpost till Hönökonferensen. En utpost väl värd att besöka.

– Kom och se oss, lyssna på oss, prata med oss, upplev Elida på plats i underbara Bohuslän.

Powered by Labrador CMS