Den kristna trons tre ädelstenar

Helmner direkt. Sverige är värt en kyrka som utstrålar kärlek, är trygg i sin tro och ser framåt med glädjefylld förväntan.

Kärlek, hopp och tro. Dessa tre ord tar fram den innersta hjärtenerven i allt vi bekänner oss till som kristna, skriver Ingemar Helmner.
Publicerad Uppdaterad

Tre grundstenar i den kristna tron är enligt Bibeln kärlek, hopp och tro. Tre underbart vackra ord som svarar mot människohjärtats djupa törst och längtan. Dessa ord lyser allt varmare emot oss i en ångestfylld tid. De är motsatsen till kylan och hårdheten som i så stor utsträckning råder.

Kärlek. Jesus är vår stora förebild. Det är berörande att följa honom på hans vandring mellan städer och byar. Han ser den lilla, trasiga människan. Han möter henne med respekt. Han frågar vänligt på vilket sätt han kan få betjäna och hjälpa henne. Då andra fördömer och tar vassa stenar i sina händer, bjuder han frihet och förlåtelse. 

Nu är det vi, som med våra ord och gärningar, ska vara Jesus representanter bland de medmänniskor som finns i vår närhet.

Nu är det vi, som med våra ord och gärningar, ska vara hans representanter bland de medmänniskor som finns i vår närhet. Hur bemöter din kyrka de marginaliserade, svaga och små i samhället? De som lever på skuggsidan av tillvaron? Som kämpar med brustenhet? Har skador i sitt själsliv? Är vilsna i sin identitet? Behöver djup­gående inre helande? 

Är det till din kyrka de sargade flyr för att möta ömhet och kärlek? Känns predikan som ett strupgrepp eller som ett innerligt famntag? Finns viljan och förmågan hos er att blanda era tårar med dem som gråter?

Tro. Jesus förklarar att det är sanningen som ska göra oss fria. Vi behöver kristna som är trygga i sin tro. Kristna som vågar stå för bibelordets eviga sanningar. Som har lärt sig, genom vandringen i Jesu närhet, att kärlek och sanning är två parhästar som alltid behöver gå vid varandras sida.

Jag tror inte att en osäker kyrka, som vänder kappan efter vinden, sätter upp fingret i luften för att se vart det blåser, fegt och insmilande gör allt för att anpassa sig, har någon större attraktionskraft! 

Vi sviker våra medmänniskor och det uppdrag vi fått, om vi inte står för vår tro!

I en föränderlig och orolig tid behövs kristna som är trovärdiga genom sin trohet mot budskapet de är kallade att förkunna! Kristna som har integritet och ärlighet sammanlänkad med ödmjukhet och medkänsla. Vi behöver något att tro på, att hålla fast vid då allting stormar! Därför är det helt avgörande att vi återerövrar respekten för Guds heliga Ord! Förkunnar det med frimodighet, samtidigt som det är indränkt i nåd, barmhärtighet och kärlek! 

Vi sviker våra medmänniskor och det uppdrag vi fått, om vi inte står för vår tro! Och vi behöver gräva lite djupare! Vi måste förmedla tro som bär! Inte bara lite känslosamma appeller.

Hopp. Vad blir det av människor som saknar framtidstro? Människor som bara ser mörkt på morgondagen? Som ständigt talar om alla hotbilder och faror? Som hänger sig åt suspekta konspirationsteorier i avsaknad av ett bärande hopp? Den kristna tron blickar framåt! Berättar om hur livet ska segra över ondska och död. 

Låt hoppets ljus lysa fram då du predikar. Berätta om det stora löftet att Jesus ska komma åter!

Mitt råd till alla förkunnare: Studera Bibelns profetior! Läs på! Vad säger Bibeln om tidens tecken – på det politiska, religiösa, moraliska området, samt i naturen? Närma dig dessa områden ödmjukt, inte med tvärsäkra överord. Men dra undan slöjan, låt hoppets ljus lysa fram då du predikar. Berätta om det stora löftet att Jesus ska komma åter! Nu är det tid för spännande, profetiska bibelkvällar i kyrkan. Sökarvänliga samlingar kring öppna, sönderlästa Biblar.

Vår värld längtar efter kärlek, hopp och tro! Sverige är värt en kyrka som utstrålar kärlek, är trygg i sin tro och ser framåt med glädjefylld förväntan! Dessa tre ord tar fram den innersta hjärtenerven i allt vi bekänner oss till som kristna. I ett förnyat Jesusmöte kan vi hitta tillbaka dit för att enkelt, avskalat måla en sann bild av frälsningen vi funnit. Låta andra få ana vad det äkta Kristuslivet är! Församlingar som säger farväl till ytlighet och underhållning, för att istället förmedla ett relevant svar från Gud in i vår tid kommer att dra ärliga sökare till sig.

Powered by Labrador CMS