Nu blir Hemmets Vän fylligare – och snabbare

Kommentar. ”Hemmets Vän har en unik ställning i ett medie­klimat som alltmer kommit att präglas av trams”

Hemmets Vän blir digital från nästa vecka.
Publicerad Uppdaterad

Från och med nästa nummer kan alla läsare varje vecka ta del av Hemmets Väns journalistik digitalt på hemmetsvan.se 

Papperstidningen kommer samtidigt bli fylligare. Tv-tablån utökas till att täcka 14 dagar. Vi ser också fram emot att bli fler på redaktionen och att inom kort kunna utöka antalet sidor i tidningen. 

Från vecka 18 kommer tidningen att varje vecka utkomma digitalt och varannan vecka även på papper.

Varför gör vi detta? Förändringen är ett led i att framtidssäkra utgivningen i ett medieklimat där papperspriser och kostnaden för att distribuera tidningen till läsarna ökar. Det är inte möjligt att trycka och distribuera på samma sätt som förr givet kostnadsökningen. 

Vi vet mycket väl att papperstidningen är viktig och uppskattad av tusentals av våra läsare. Det är också därför vi förnyade formen och det grafiska uttrycket härom veckan. Vi ville bli tydligare och göra det lättare att hitta i papperstidningen. 

Men när det statliga mediestödet nu kommer att minska behöver vi hitta nya vägar. Att utkomma med papperstidning varannan vecka, parallellt med en digital publicering på webben, blir vår väg från och med nästa vecka.

Med en varm, folklig ton skriver vi om vad Gud gör i Sverige och världen.

Hemmets Vän har en unik ställning i ett medie­klimat som alltmer kommit att präglas av trams: melodifestival, danstävlingar och den mest obegripliga tv-underhållningen hittills; människor som sjunger bakom avancerade masker. Med en varm, folklig ton skriver vi om vad Gud gör i Sverige och världen. Vi speglar trender i kultur och medier och beskriver andliga skeenden. Vi kan se hur vårt arbete gör skillnad. Genom att konsekvent fortsätta rapportera om hur kyrkor och församlingar gör skillnad i lokalsamhällen och hur evangeliet förvandlar liv, har sekulära medier blivit allt mer tolererande till en kristen medie- och kultursfär, till kyrka och tro. Det finns nyfikenhet på kultur­sidorna inför den journalistik vi gör.

Samtidigt är bilden komplex. Det finns fortfarande ett hårdnackat motstånd mot det som berör tro. När Public service skulle skära ner beslutade SR-ledningen i våras att prioritera bort P1-programmet Människor och tro. Det sista programmet sändes på skärtorsdagen. Det var ett ängsligt och obegripligt beslut. Konsekvensen av att ett program som Människor och tro försvinner visar om något på vikten av fördjupande medier som Hemmets Vän, som tar kristna på allvar och vågar och vill se hur frågor om tron nu blir alltmer framträdande. 

Hemmets Vän har det självförtroende Public service saknade. 

Vi satsar nu framåt med en helt ny webbplats där vårt material finns tillgängligt digitalt. Eva Gustafsson skriver mer här. Att kunna ge alla läsare snabbare uppdateringar och en ökad tillgänglighet till våra texter ser jag mycket fram emot. Använd kommentarsfunktionen under artiklarna och bli en del av samtalet.

Jag vill också framföra ett varmt tack till alla som under våren stöttat Hemmets Vän genom gåvor och donationer. Vi, tillsammans med hela mediebranschen, inväntar fortfarande det statliga mediestödet. Det har ännu inte utbetalats. Fortsätt därför att stödja oss och vårt arbete med tidningen. Hemmets Vän har i över 100 år varit den varma, folkliga väckelserösten, och det tänker vi fortsätta att vara. 

Powered by Labrador CMS