Israels svar riskerar den nya alliansen

Kommentar. Ur ett israeliskt säkerhetsperspektiv är det svårt att se att högerregeringen Netanyahu skulle kunna låta den iranska missilattacken passera obemärkt.

Premiärminister Netanyahu behöver nu väga ett militärt svar på Iran mot att misshaga USA:s president Biden.
Publicerad Uppdaterad

Irans anfall förra veckan var massivt. Över 300 missiler och drönare skickades mot Israel. Trots det blev skadeverkningarna i Israel minimala, sett till vad som kunde ha skett. Som Biden sa till Netanyahu, det är en seger, var nöjd. Det som däremot inte sades av USA var att Israel inte borde svara militärt mot Iran.

Iran och Israel har under lång tid fört en sorts skuggkrig mot varandra. Det är till exempel inte uttalat från israeliska officiella källor att det är Israel som låg bakom attacken mot Irans konsulat i Syrien för två veckor sedan. Den enorma svärm av iranska vapen som avfyrades mot Israel förra helgen förvandlade ländernas långvariga skuggkrig till en direkt konfrontation. Det fanns farhågor om att Israels svar skulle försätta regionen i fullskaligt storkrig. Så har inte skett. I skrivande stund har den israeliska regeringen istället uppmanat till vardagsliv och en relativ normalitet. Restriktionerna mot allmänna sammankomster är borta och alla skolor var öppna som vanligt i tisdags. 

Enligt The Institute for the Study of War, en amerikansk ideell forskargrupp och tankesmedja i USA, kan Iran ändå dra lärdom av attacken. Mullorna inser att de måste byta taktik; drönare och missiler bet inte på Israel. Premiärminister Netanyahu å sin sida behöver nu väga ett militärt svar på Iran mot att misshaga USA:s president Biden. Netanyahu och det israeliska försvaret IDF måste också bedöma om Israel klarar att utkämpa två krig parallellt, ett på distans mot Iran och ett i Gaza. 

Om Israel svarar på ett sätt som skulle dra in regionen i ett krig, skulle den goda vilja Israel upparbetat hos sina nu allierade arabländer Jordanien, Saudiarabien och Egypten snabbt försvinna. Även om Jordanien med sin stora palestinska befolkning är kritisk mot Israels krig i Gaza hade man ändå ”hanterat” iranska mål, det vill säga drönare på väg mot Israel, i jordanskt luftrum. Jordanien lovade också i veckan att dess militär skulle avvärja liknande attacker i framtiden, enligt uppgifter till New York Times. 

Israeliska Haaretz skrev i en kommentar att ”detaljerna kring hur sunnimuslimska regimer som Jordan och Saudiarabien hjälpt till att skydda Israel, och därmed sannolikt också räddat israeliska liv, kommer förbli okända ett tag, men detta är en historisk förändring. Det arabiska samarbetet mot det iranska angreppet visar att trenden i regionen mot en arabisk-amerikansk-israelisk allians mot Iran består.” 

Israels svar på Irans attack kommer påverka hela regionen och i förlängningen hela världen. Inte minst genom ett större krigs påverkan på oljepriset och världens aktiebörser. Israel skulle visserligen kunna återgå till skuggkriget, där de fortsätter att omintet­göra iranska officiella företrädare och Irans ombud skjuter missiler mot Israel som svar. Men ur ett israeliskt säkerhetsperspektiv är det svårt att se att högerregeringen Netanyahu skulle kunna låta attacken passera så förhållandevis obemärkt.

Powered by Labrador CMS