Tomas Andersson Wij skriver ”Ärkebiskopens fastebok 2025”

– Jag har flera gånger vaknat mitt i natten, velat radera allt och dra mig ur. Men skrivandet har också varit lustfyllt, säger Tomas Andersson Wij.

Kultur. – Jag hade aldrig skrivit den här boken om inte ärkebiskopen hade bett mig, säger sångaren och låtskrivaren Tomas Andersson Wij som fått uppdraget att skriva 2025 års upplaga av Ärkebiskopens fastebok.

Publicerad Uppdaterad

Andersson Wij talar om att han är mer hemma i det poetiska språket, och att det finns ett skydd där, men nu verkligen får visa sig.

– Jag har flera gånger vaknat mitt i natten, velat radera allt och dra mig ur. Men skrivandet har också varit lustfyllt … En oväntad möjlighet att få konkretisera erfarenheter, bilder och idéer som har format mig, fortsätter han.

Jag är övertygad om att hans bok kommer att bli till glädje för många.

ärkebiskop Martin Modéus

– Tomas Andersson Wij är en utomordentligt begåvad författare som berör genom sitt sätt att berätta. Jag är övertygad om att hans bok kommer att bli till glädje för många, förklarar ärkebiskop Martin Modéus.

Årets fastebok blandar fragment med små essäer. Tomas Andersson Wij skriver om den moderna människans vägar till Gud, om hur vår tids politiska depression löper parallellt med ett nyväckt intresse för det dionysiska. 

Han berättar historien om den väckelse inom Svenska kyrkan som han var med och startade i Allhelgonakyrkan i Stockholm på 1990-talet. Och genom hela texten finns brottningen med språket, det språk han är beroende av men som aldrig kan fånga mysteriet.

Ärkebiskopens fastebok har etablerats som en vägvisare under fastan och detta är den trettonde boken i Verbum-serien. Syftet är att tillsammans med olika författare inbjuda till eftertanke och andlig fördjupning.

Powered by Labrador CMS