Kristna uppmanas be efter dödsskjutning

En pappa sköts förra veckan ihjäl när han var på väg till simhallen med sin son. På brottsplatsen i Skärholmen samlas människor för att hedra den mördade 39-åringen.

Livsstil. – Fortsätt att be, men vi behöver också finnas i samhället, säger Sofia Ödman, tjänstledig ordförande för nätverket Jesus till barnen, efter förra veckans skjutning av en pappa som protesterade mot gängkriminella ungdomar i Skärholmens centrum.

Publicerad Uppdaterad

I höstas uppmanade nätverket Jesus till barnen i uppropet ”En minut om dagen” till bön för det allvarliga läget i Sverige, där bland annat gängkriminalitet, våld och död kommer allt närmare barns vardag. 

– Vi har fått en nöd för alla barn som lever i utsatthet och vill be för dem – om trygghet och om att få möta Jesus, sade Sofia Ödman till Hemmets Vän i december.

Hon är idag är delvis tjänst­ledig för att skriva en kandidatuppsats i teologi, men bor nära Stockholmsförorten Skärholmen, där skjutningen av en pappa som protesterade mot några tonåringar som sålde knark vid stadsdelens badhus, fått stor uppmärksamhet. 

I uppropet ”En minut om dagen” talade ni om hur gängkriminaliteten kommit allt närmare barns vardag, om utsatta barn som befinner sig i riskzonen. När du hörde om pappan som blev dödad i Skärholmen – vad kände du då?

Sofia Ödman är tjänstledig ordförande för nätverket Jesus till barnen.

– Det första jag hörde på nyheterna var att det varit en skjutning, utan att mer fakta presenterades. Man blir förfärad, men den krassa verkligheten är också att det blir en slags vardag att det finns skjutningar i ens närhet. Jag bor i Bredäng, som är en del av Skärholmen, och här var det också en annan skjutning bara för några veckor sedan. Förfärligt, men vardag, som sagt var, svarar hon.

– En polis som jag lyssnade till talade om riskerna för att utsättas för skjutningar. Det är fort­farande extremt liten risk att själv bli inblandad. Inte minst om du jämför med hur många som dör av våld i hemmet under ett år. Den siffran är fortfarande väldigt mycket högre än antalet som dör av skjutningar. 

– Men när jag väl hade förstått vad som hade hänt kände jag: Det är helt fruktansvärt. Det är en simhall som vi går till, vi har barn som tränar där. Det kommer oerhört nära på det sättet. Vad ska jag göra när jag ser något? Jag vill absolut inte tappa civilkuraget, och samtidigt vill jag vara klok i vilka situationer jag ger mig in i, fortsätt7er Sofia Ödman.

Vilken församling tillhör du och din familj?

– Vi är med i Roseniuskyrkan inne i Stockholm, som tillhör Evangelisk-luthersk Mission. Där arbetar jag halvtid som barn- och ungdomspedagog. Så vi är inte med i någon församling i Bredäng, men vi känner många kristna här. Det finns exempelvis en pingstförsamling i Bredäng, och Elim Skärholmen (EFK), där vi känner flera som är med.

Vad tycker du att vi som kristna behöver göra?

– Naturligtvis ska vi fortsätta att be, men vi behöver också finnas i samhället. Jag brottas själv med vad min uppgift är: Hur ska jag finnas här? En sak jag har gjort under många år är att engagera mig i mina barns fritidsverksamheter.

– Exempelvis har vi här i Bredäng och Vårby något som kal­las El Sistema, ett musikprojekt där barn får gå i orkesterskola, det ligger under Kulturskolan i Stockholm. Eleverna erbjuds El Sistema redan från förskoleklass. Där har jag funnits med som förälder under många år.

Be för barnen … det finns inga områden som är helt skyddade.

Sofia Ödman

– Det är inte så att jag gör något superkonkret för att förändra, men genom att vara engagerad i det som barnen gör hjälper jag både mina egna barn och andras barn att göra bra saker, att hamna i bra miljöer.

– Det handlar om att vara närvarande där vi bor, att lära känna våra grannar. Vi brukar till exempel bjuda in till adventsfika i vårt område. Men jag tycker själv att jag gör för lite, jag famlar lite efter vad jag ska göra. Vi som är med i en kyrka inne i Stockholms city, hur kan vi finnas som församling även där vi bor? 

Hur ber vi efter något sådant som den här händelsen?

– Vi ber att Gud ska förbarma sig över vårt samhälle. Vi ber för dem som redan är i kriminalitet att de ska få befrielse. Samhället ska göra alla sina insatser – polis, politiker, samhällstjänst, skola och socialen, allt det är jätteviktigt. Men jag tror också att det är som bland annat Sebastian Stakset talar om: Det är bara ljuset som kan besegra mörkret, säger Sofia Ödman.

– Det är bara Jesus som på riktigt kan rädda människor. Sedan är det jätteviktigt att vi ber för alla de barn som befinner sig i riskzonen eller bara bor i närheten av det. Nu har det varit mycket i Skärholmen som stadsdel, men det finns inga områden som är helt skyddade.

– Det är jätteviktigt att be för föräldrar, skola, omsorg, polis, politiker och alla ledare i ideell verksamhet, att alla barn får möta goda förebilder och att alla vuxna i barns närhet ska orka. Be också om vishet för våra politiker: Vad ska de göra för att vända utvecklingen i landet?

Fakta. Nätverket Jesus till barnen

  • Nätverket bildades 2013 av ledningsgruppen bakom en nationell barnledarkonferens i Jönköping.
  • Det består idag av barn- och ungdomsledare från Adventistsamfundet, Bibeln idag, CEF, EFK, ELM Syd, Equmenia, Frälsningsarmén, King’s Kids, Livets Ord, Pingst Ung, Salt – Barn och unga i EFS, Svenska Alliansmissionens ungdom och Oasrörelsens Youngsters.
  • Läs mer på jesustillbarnen.se.
Powered by Labrador CMS