”Kryssen ska vara lite bildande också”

Lars Burman gör sedan en lång rad år Hemmets Väns korsord.

Lars Burman. Så heter 72-årige umebon som år efter år konstruerar Hemmets Väns uppskattade korsord.
– Har väl gjort drygt 4 000 kryss nu, till olika tidningar. Men lika roligt fortfarande. Och den äldre läsekretsen vill gärna ha sina kryss på papper.

Publicerad Uppdaterad

Det började som en hobby men nu är det heltid. När barnen flyttade ut bestämde sig Lars Burman med fru Mona att det fick bära eller brista: lämna läraryrket, istället göra kryss på heltid. Följden av det blev Korsords­fabriken, hans firma.

– Jag gör korsorden. Mona korrekturläser och provlöser alla kryss. Ett måste. Vi är noga med att det inte ska bli fel. Som gammal mattelärare vill jag inte fuska med svaren. Men visst, det kan hända ändå …

– Det tar en dag att göra ett kryss. Det gäller att ha framförhållning, ligga veckor före.

Du gör dina kryss analogt. Är datorkryss och AI inget för dig?

– Jag vill att kryssen ska vara personliga, som de oftast är i Sverige, men inte i särskilt många andra länder. Man ska kunna se vem som gjort krysset. Samtidigt vill jag ha rätt svårighetsgrad. 

– Dessutom ska korsorden vara folkbildande. Lösarna ska kunna lära sig något nytt ord varje gång, typ onödigt vetande.

Du har varit flitig medarbetare i Hemmets Vän i många år nu. Respons från läsekretsen?

– Man lär sig hela tiden när vänliga läsare hör av sig. Bland andra ringde en dam och sa att jag fick vara försiktig med ordet ”Herren” i rutorna. Det är ett heligt ord som man inte handskas hur som helst med.

– Jag försöker hitta bibliska anknytningar. Och det ska vara kul både att göra kryssen och lösa dem. Men de får inte vara för tendentiösa. De ska vara allmänna, inte alltför nischade.

Hur många korsordskonstruktörer finns det i landet?

– Vi är faktiskt en förening med årsmöte, styrelse och ordförande. Nu senast träff i Göteborg. Skulle gissa på drygt 150 proffskonstruktörer. 75 av oss är med i föreningen. Där har vi också en viss facklig förhandlingsposition gentemot stora mediakoncerner.

Fler som kryssar nu än förr?

– Det känns som så. Korsord är ”inne”. Flera tidningar har kryssbilagor. Själv har jag nyligen ritat åt Skogsägarna, scoutrörelsen, KD, konfirmandtidning … Många hänger på.

Hur gör man ett korsord bra?

– Bilden är viktig. Ska vara en talande bild som öppnar upp för lite roligt tankearbete. Det är själva grunden. Sedan gäller det att klura ut en bra, särskilt markerad, huvudmening. Blandning av korta och längre ord. Till läsarna är mitt tips – börja med de små orden.

Till sist, det där med AI. Kommer det att ta över?

– Nja, jag tror läsarna och lösarna vill ha korsord gjorda med värme och omtanke. Men visst, i förlängningen kan AI upplevas som hot mot många konstnärliga yrken. Dessbättre är vi inte där än.

Powered by Labrador CMS