Dockorna i Umeå behöver bli väckarklocka
Naturligtvis är det berättigat att känna förtvivlan över allt det hemska som händer i Gaza. Men från det till att hänga upp två dockor i snaror, iklädda blåvit-randiga skjortor med Davidsstjärnor, är vägen lång.
Foto: X
Ledare. Två dockor, iklädda koncentrationslägerkläder med Davidsstjärnor, hängdes i snaror under en Palestinamanifestation i Umeå. Händelsen väcker kraftiga reaktioner. Aktionen beskrivs som ett möjligt hatbrott och har aktualiserat frågan om växande antisemitism i Sverige.
Kriget i Gaza fortsätter att kasta sin svarta skugga över många människor och länder i världen, så också i Sverige. Naturligtvis är det berättigat att känna förtvivlan över allt det hemska som händer i Gaza. Men från det till att hänga upp två dockor i snaror, iklädda blåvit-randiga skjortor med Davidsstjärnor, är vägen lång.
Det skedde vid fredagens Palestinamanifestation i Umeå den 18 juli. Både i Umeå, där antisemitismen växt sig allt starkare på senare år, men också på många andra håll i Sverige är reaktionerna mycket starka. KD-ledaren Ebba Busch kallar aktionen horribel.
Partiledare från höger till vänster reagerar, men också många andra. Konstnärens tanke med de koncentrationslägerklädda dockorna var att dra paralleller mellan folkmordet på judar under andra världskriget och dödandet av palestinier i Gaza. Bredvid de hängande dockorna fanns en annan docka, insvept i en palestinasjal, som höll en bebis och texten ”Ett folkmord är ett folkmord är ett folkmord”.
Gruppen Umeå för Palestina (UfP) delade händelsen på sociala medier, men till Dagens Nyheter säger de att de varken haft en medverkande roll i planeringen eller utförande av de upphängda dockorna. De skriver på Instagram att det var en fristående konstnär som gjort dockorna och att det handlar om en konstinstallation.
”Aktionen kan vara brottslig”
Men professorn i civilrätt vid Stockholms universitet, Mårten Schultz, tror, enligt Aftonbladet, att aktionen kan vara brottslig. Schultz menar att det knappast kan vara en förmildrande omständighet med den historiska jämförelsen till de miljoner judar som utplånades i nazisternas koncentrationsläger.
— För mig är Davidsstjärnorna den avgörande skillnaden, då det signalerar att det är judar.
Att hävda att det är konst eller satir spelar i allmänhet ingen roll. Det är innehåll och kontext som spelar roll, säger han.
2024 skärptes definitionen i lagen om hets mot folkgrupp, där förnekelse och förringande av Förintelsen fått ett speciellt utrymme.
Polisen i Umeå har inlett en förundersökning om hets mot folkgrupp. För tillfället finns ingen misstänkt.
Bilderna på dockorna kunde ses på Umeå för Palestinas sociala medier, men togs senare bort. Skärmdumpar såg ändå till att bilderna spreds på olika medieplattformar.
KD-ledaren Ebba Busch skriver på X att ”händelsen går långt över alla gränser. Yttrandefriheten är en grundsten i vår demokrati. Men riksdagen har också beslutat att demonstrationsrätten kommer med vissa villkor. Hets mot folkgrupp är inte tillåtet - inte ens vid demonstrationer”.
”Det är anmärkningsvärt att det sker i Umeå och att staden riskerar bli otrygg för judar och en fristad för antisemiter:”
”Måste nog göra mer!”
Kommunalrådet i Umeå, Anders Ågren (M), kallar aktionen vedervärdig. ”Ännu en gräns passerad”. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar skriver på X: ”Manifestation med bilder på dockor med Davidsstjärnor upphängda i snaror. Vidrigt och hotfullt. Antisemitismen kan aldrig accepteras”.
Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Umeå, säger: ”Polisen får utreda, men vi måste göra mer mot antisemitismen, precis som många andra städer.”
Invånare i Malmö har visat stor delaktighet i antisemitiska protester, men Dagens Nyheter berättar att många judar i Umeå länge också känt stor otrygghet och flyttar från staden.
Det blir angeläget att följa både polisutredning och andra initiativ, som förhoppningsvis kan leda till en tydlig debatt och aktioner som kan göra det tryggare för judar att leva både i Umeå och i städer runt om i Sverige. Kanske denna fruktansvärda händelse kan bli en viktig väckarklocka!