Ungdomspastorer skapar trygghet under motormässa

Johan Sundman och Julia Magnusson kommer att vara på Asecs parkering för att bidra till lugn när festande ungdomar samlas på platsen i samband med den årliga motormässan i Jönköping.

– Vi vill vara medmänniskor på plats, säger ungdomspastorn Johan Sundman, som tillsammans med Linus Klingberg och Julia Magnusson tagit initiativet till en satsning i samband med den årliga Custom Motor Show – Skandinaviens största bil- och MC-mässa som arrangeras under påsken i Jönköping.

Publicerad Uppdaterad

Den stora motormässan under påsken lockar årligen cirka 80 000 besökare och hålls på Elmiamässan i Jönköping. Men när mässan stängs för kvällen fortsätter ofta festen på den stora parkeringen vid köpcentret A6 eller Asecs i närheten.

– Under förra årets motormässa i Jönköping var jag på det här området under de här dagarna och såg ett behov. Det är en väldigt rörig plats och en väldig utsatthet hos dem som är där, framför allt hos unga människor, berättar Johan Sundman som till vardags är ungdomspastor i Tenhult. Han talar om hur han drog med sig ett par kollegor, ungdomspastorn Linus Klingberg i Huskvarna och ungdomsledaren Julia Magnusson i Taberg, i ett initiativ för att finnas på plats.

De här kvällarna på Asecs är ingen bra plats att vara på. Det är väldigt mycket mörker, väldigt mycket fylla och det begås också olika brott i den här miljön.

Johan Sundman

7– Det vi egentligen känner är att vi vill vara trygga vuxna på en plats som inte är så trygg under de här dagarna. Jag jobbar med unga människor i den kyrka där jag finns, och jag ser att de här kvällarna på Asecs inte är någon bra plats att vara på. Det är väldigt mycket mörker, väldigt mycket fylla och det begås också olika brott i den här miljön. 

– Vi vill vara ett ljus på något sätt här. Vi har köpt in jättemycket vattenflaskor som vi kommer att dela ut, så de inte bara får i sig annat utan lite vatten också. Så kommer vi att bjuda på kaffe och fika och samtala med dem som vi möter.

Har ni med er biblar också?

– Det har vi. Men det är inte huvudfokuset, vi kommer att gå ut och betjäna människor utifrån vilka behov de har. Sedan kommer säkerligen frågor, och då är vi givetvis villiga att svara på de frågor som folk har. Men vi är inte där för att predika, utan för att vara medmänniskor på plats och ta hand om människor och så, fortsätter Johan Sundman. 

– Vi har faktiskt bjudit in även dem som inte är kristna. Även den som inte är bekännande kristen men är en trygg vuxen får vara med. Vi siktar på att vara ungefär 40, 50 personer hela tiden. Vi finns där från klockan 18 när mässan stänger tills folk åker därifrån. Jag skulle gissa att det blir framåt klockan sex på morgonen eller så. 

– Men just de här kvällarna på Asecs-parkeringen utanför köpcentret och Ikea är det fullständigt kaos. Det är så mycket folk så för att ta sig från ena änden till den andra tar det lång tid om du har bil. Det är så mycket bilar som är i farten och så mycket folk som står och hänger utanför sina bilar.

– Vi har pratat både med kommunens fältassistenter och med polisen om att vi kan hjälpa till och att vi vill göra det tillsammans. Vi vill inte komma dit som någon extern aktör som ingen vet vilka vi är, utan vi vill se vad polisen har för behov. De gör sitt jobb och vi gör vårt och så gör vi det tillsammans med de resurser som vi har, fortsätter han och talar om en positiv respons från polisen.

Jag har förstått att ni har fått en del uppmärksamhet?

– Ja, det har vi verkligen. Mer än vad vi tänkte och trodde. Och jag vet inte om det har att göra med att det inte tidigare har funnits något sådant här initiativ. Jag vet att enskilda personer har varit där. Jag har varit där med några av mina ungdomsledare och gått runt och ändå funnits på området.

– Det är därför vi också har två cafébussar, både för att synas lite mer med två stora fordon där och för att de som vill ska kunna komma in och värma sig lite. 

Pingst i Tenhult, Huskvarna och Taberg står bakom initiativet – har ni med kristna från andra kyrkor också?

– Visionen var min från början och jag tog med ett par vänner, en som jobbar i Taberg och en som jobbar i Huskvarna, för att bredda och för att det ska vara både manligt och kvinnligt. Det blir ett annat tänk då. Sedan har vi bjudit in alla kyrkor, Svenska kyrkan och alla olika samfund.

LGF-skylten med ny innebörd: ”Ljuset ger frihet.”

– Men det är som sagt en bred inbjudan. Vi har pratat med både fältare och andra, men det får gärna vara folk från fler håll också. Vi kan inte göra polisens uppgifter, det är svårt. Men vi kan skapa lugn på platsen, vara medmänniskor som sagt var. 

När det gäller förbön – vad tänker ni där?

– Be gärna att det blir goda möten, att folk förstår vårt syfte. Att vi inte har en massa baktankar, utan att vi gör det för att vi bryr oss om människorna som är där och att vi vill skapa lugn på den här platsen och ge hopp, säger Johan Sundman.

– Vi har tryckt upp tröjor som alla som är ute med oss ska ha på sig. De har en stor varningstriangel på ryggen, den som i trafiksammanhang brukar kallas LGF-skylt. Det står egentligen för ”långsamgående fordon”, men vi har gett bokstäverna en annan betydelse och skriver: ”Ljuset Ger Frihet”. Vi vill på det sättet visa att det finns en frihet i ljuset, en styrka i den tro som vi har, avslutar han.

Powered by Labrador CMS