Kanelbullens dag firar 25 år
På bilden är det Lena Karlsson och Josefine Rönnqvist som serverar kanelbullar.
Foto: Rolf Johnsson
Vardag. Alla bullar har minsann inte en egen dag. Men kanelbullen har det sedan 1999. Och här kan man verkligen tala om ett genombrott och succé. Kanelbullen kliver den 4 oktober in som en riktig fikaraket och vi kommer att äta minst sju miljoner av denna omtyckta bulle.
Svenska ordet fika är nästan kulturskyddat. Känt långt utanför landets gränser som en självklar del av vårt kulturliv.
Det är ett 25-årsjubileum med smak, både sött och kryddigt på en och samma gång. Ett bakverk som är älskat.
Råd bakom baket
Historien om kanelbullen är välkänd. Kaeth Gerdestedt, då projektansvarig på Hembakningsrådet, ville lyfta fram vår bulltradition.
Hon valde kanelbullen, en klassiker från kafferep och fikastunder under nu 100 års tid. Det var nämligen efter första världskrigets slut som det återigen gick att få tag i socker och kanel. Och smöret blev på 1920-talet prismässigt åtkomligt.
Sprids över världen
Kanelbullen kopplas ihop med ord som gemenskap och den svenska konsten att njuta av livets enkla nöjen.
Kanelbullen kopplas ihop med ord som gemenskap och den svenska konsten att njuta av livets enkla nöjen.
Rolf Johnsson
Dessutom finns kopplingen 4 oktober till Internationella barndagen som också firas då. På hur många barnkalas har inte kanelbullen varit självklar till saften?
Kanelbullen har rullat ut över världen. Svenskar i utlandet har tagit med sig traditionen och folk i andra länder börjar få upp ögonen för godsaken.
Svenska kyrkan har sitt finger med i spelet. Där SKUT (Svenska kyrkan i utlandet) har verksamhet, kan man vara ganska säker på att det blir andra bullar 4 oktober. Så långt bort man kan komma, Nya Zeeland, ja där blir det kanelbullar i ”Kyrkans hus” den 4 oktober.
Finland, vår broderland, som tillhört Sverige långt mycket längre än det varit egen nation, firar också Kanelbullens dag.
Nya varianter
Hembakningsrådet noterar att kanelbullen den 4 oktober gör entré i många skolor och på mängder av arbetsplatser. Bagerier och caféer har laddat inför dagen och bakar i stora volymer. Dessutom inte sällan i nya varianter. Här är några alternativ.
- Kanelbulle med choklad
- Smördegskanelbullar
- Kanelsnäckor
- Kanelbullekladdkaka
- Veganska kanelbullar med
mandelmassa och blåbär
- Kanelbullesemla
Kanske läge att pröva någon av dessa varianter?
Rådet menar att kanelbullen inte bara är ett bakverk. Den är en ”kulturell ikon som förkroppsligar essensen av svenskt fika. Den symboliserar hemtrevnad och värme”.
Tre av fyra köper sina bullar färdiga. Den fjärde äter hembakat.