Pascal Andreasson inför Pingst25: ”Det finns en udd i tungotalet vi glömt bort”

Panelsamtal från Pingst 2023.

Nyheter. Under pingsthelgen samlas kristna från hela Sverige i Filadelfiakyrkan, Stockholm för Pingst25, en samfundsoberoende konferens med fokus på andedop, tungotal och mission. Bakom initiativet står bland andra Pascal Andreasson, pastor och föreståndare i Bottnaryd Pingst. Han vill återuppliva ett försummat budskap: att den helige andes kraft är till för alla.

Publicerad Senast uppdaterad

Pingst25 är en allkristen konferens som arrangeras under pingsthelgen. Årets upplaga blir en tredje i ordningen efter Pingst23 och Pingst24. Idén bakom konferenserna föddes sommaren 2022 när Jonas Andersson från missionsorgansiationen Gå ut mission tog kontakt med Pascal Andreasson, pastor i Bottnaryd Pingstkyrka. Det fanns en längtan efter att lyfta fram pingstens betydelse.

– Vi ville ta vara på pingsten som högtid och fylla den med klassisk pingstförkunnelse om andedop och tungotal och det missionella perspektivet, att gå ut, säger Pascal Andreasson till Hemmets Vän.

Tillsammans har Pascal och Jonas ansvarat för program och innehåll under de tidigare konferenserna, med stöd från en rad bidragande aktörer. I år finns Filadelfiakyrkan Stockholm, Clara kyrka och Oasrörelsen med som huvudarrangörer. Utöver dessa finns så kallade ”visionspartners”, församlingar och organisationer som på olika sätt valt att stå bakom satsningen.

– Vi har varit en bred koalition, säger Pascal.

Samfundsoberoende men rotad i pingstens kärna

Pingstens innebörd är långt ifrån självklar för allmänheten, och många förknippar högtiden med enbart pingströrelsen. Men Pascal betonar att Pingst25 inte är kopplat till något enskilt samfund. 

– Nej, detta är inte ett visst samfund eller kyrkas projekt. På pingstdagen blev lärjungarna uppfyllda av den helige ande och kyrkan kom på fötter. Allting förändrades på pingstdagen, faktiskt. Det är en makalös händelse värd att uppmärksamma, berättar han entusiastiskt.

I år i Stockholm – med nya samarbeten

När konferenserna först startade trodde grundarna att det skulle bli ett kortvarigt projekt. Men i höstas fick Jonas kontakt med Samuel Hector, pastor i Filadelfiakyrkan Stockholm. Det samtalet blev starten på ett nytt samarbete och konferensen kommer ta plats i Filadelfiakyrkan den 7–8 juni.

– Filadelfia Stockholm är en klassisk plats för förkunnelsen om andedop och tungotal. Vi känner att vi samverkar med många vänner här och har stor förväntan på vad Herren kommer göra, säger Pascal.

Budskapet: Andedop, tungotal och mission

Konferensen tar avstamp i Apostlagärningarnas kapitel 2 och 3. Kärnan är det klassiska pingstbudskapet: den helige andes kraft är tillgänglig för alla, inte bara för några få.

Pascal berättar att hans egen erfarenhet av andedopet som tonåring var livsavgörande.

– Det gav mig kraften att vara kristen på riktigt. Mitt liv hade varit oerhört fattigt utan kraftingjutandet av den helige ande i mitt liv. 

Människor söker och upplever

Tidigare konferenser har fått god respons och många har upplevt andedop och börjat tala i tungor. Programmet består av föredrag, panelsamtal och klassiska lovsångsmöten. Under alla sammankomster erbjuds möjligheten till andedop. 

– På morgon, förmiddag, eftermiddag och kväll erbjuder vi en förbönsplats för att få ta emot Anden. Tidigare år har många vittnat om att Herren rört dem på olika sätt. Det har varit väldigt fint.

Tungotal och andedop har länge varit laddade frågor i kyrkliga kretsar. Talet kring dessa ämnen var levande under stora delar av 1900-talet men samtalet har på senare år tonat ut. Varför är det är viktigt att lyfta fram de här ämnena igen?

– Det finns människor som är skadade av ett slags degraderande tal. Att man är en svagare kristen om man inte talar i tungor. Det finns besvikelser och sår. Men det är inte därifrån vi kommer. Vi vill säga att man får tala i nya tungor. Man måste inte tala i nya tungor men man får

Pascal upplever att man kan samtala om olika former av andlig förnyelse men så fort man nämner tungotal blir det ofta motstånd.

– Det finns en sorts udd i tungotalet som rör om och bråkar med oss. Och då är risken att vi duckar för det och nöjer oss med att tala om andeuppfyllelse. Men under de stora väckelserna i den världsvida pingstkarismatiska rörelsen har man frimodigt talat om andedop och tungotal.

Kristna som vuxit upp i karismatiska sammanhang kan vara bekanta med både andedop och tungotal men inte veta syftet bakom. Det är något Pascal känner igen och hoppas att konferensen ska kunna åtgärda.

– Ofta förkunnades det att man skulle bli frälst, döpt i vatten och sedan andedöpt. Sen sades inte något mer. Men det finns mycket som vi glömt bort att prata om, upptäcka och vara nyfikna på. 

Han pekar på språkmirakler som frukter av tungotal. Men även de tidiga lärjungarna som i samband med Jesu död ljugit, varit rädda och tagit till svärd. Några veckor senare, under pingsten, fick de ändå kraft genom Anden och gick ut i hela världen.

Pentekostal tro i sverige

Medan pingströrelsen är den snabbast växande kristna rörelsen i världen, särskilt i det globala syd, står frikyrkan i Sverige still. I delar av västvärlden rör sig människor bort från karismatiska sammanhang till de historiska kyrkorna. Men Pascal tror att pentekostal kristendom fortfarande är relevant i dagens Sverige.

– Allt den helige ande gör är tilltalande. Därför är det viktigt att vi är genuina och äkta i våra karismatiska uttryck och gudstjänster. Det som på riktigt kommer från den helige ande tror jag har högsta relevans fortfarande – och kommer alltid ha det.

Praktiskt och organisatoriskt

Pingst25 bygger på samverkan mellan flera kyrkor och aktörer. Det har varit en utmaning organisatoriskt – men också en källa till glädje.

– Det här har blivit ganska stora konferenser som vi drar i vid sidan av mycket annat arbete i församlingarna, men det är ju rent praktiska frågor.

Pascal berättar att det har funnits en stor generositet och enhet mellan alla samarbetspartners.

– Vi känner att vi är del av något viktigt tillsammans med många andra.

Vad vill du att man tar med sig hem, andligt och kunskapsmässigt efter konferensen?

– Jag längtar efter att vi får en förnyad hunger efter den heliga andens närvaro. En förnyad längtan efter att Anden ska komma oss till mötes. En förnyad längtan efter övernaturliga händelser.

– Det handlar inte om att åstadkomma ett färdigt paket, utan att skapa förväntan, hopp och tro på vad den heliga Anden kan göra.

Fakta: Pingst 25

  • Konferensen anordnas i Filadelfiakyrkan, Stockholm den 7-8 juni.
  • Medverkande är bland andra Marie-Louise Nilsson, Hans Weichbrodt, Samuel Hector, Anton Ahlmark, Cornelia Forsberg och Micael Grenholm.
  • Mer info på: pingst25.se
Powered by Labrador CMS