Mercy Ships får
nytt sjukhusskepp

Umu, en käkopererad patient, är ute på däck ombord på Global Mercy tillsammans med Penda Ndiaye.

Nyheter. Världens största rederi, MSC Group, planerar att med sin organisation MSC Foundation bygga ett nytt sjukhusfartyg tillsammans med den kristna hjälporganisationen Mercy Ships.
Det nya specialbyggda sjukhusfartyget ska utöka Mercy Ships kapacitet att utföra operationer, anestesivård och kirurgisk utbildning av vårdpersonal i Subsahariska Afrika, skriver de i ett pressmeddelande.

Publicerad Uppdaterad

Avtalet om ett nytt sjukhusskepp undertecknades den 8 april av ordföranden för MSC Group och MSC Foundation, kapten Gianluigi Aponte, Diego Aponte, president för MSC Group och ledamot i MSC Foundations styrelse, och Mercy Ships grundare, Don Stephens. Det nya skeppet möjliggörs genom en stor donation från MSC Foundation. 

Ska arbeta längs Afrikas kust

”Jag tillbringade en del av min barndom och mina tidiga år inom sjöfarten på Afrikas horn och det är en region som ligger mig varmt om hjärtat. Jag såg där på nära håll de utmaningar som många lokala samhällen står inför, och detta formade min övertygelse om att förbättrad tillgång till sjukvård skulle få en verklig och bestående inverkan för dem”, berättar kapten Aponte, grundare av MSC Group, enligt pressmeddelandet. 

Den svenska volontären Payam Farzad tillsammans med Gary Parker och andra volontärer, i samband med utbildning av lokal sjukvårdspersonal ombord på Global Mercy.

”Det har varit oerhört glädjande att arbeta med Don och ge detta viktiga stöd genom hans unika organisation Mercy Ships. Vårt partnerskap har redan gett extraordinära resultat och nu är vi på väg att utöka deras flotta för att öka detta stöd. Jag ser verkligen fram emot att se det nya fartyget sätta segel för att hjälpa fler samhällen i Afrika,” fortsätter han.

Lika stort som Global Mercy

Det nya fartyget, som beräknas ta minst fem år att bygga, kommer att ha plats för cirka 600 besättningsmedlemmar och volontärer ombord. Sjukhuset kommer att rymmas på två däck och är 7 000 kvadratmeter stort, med sex operationssalar, ett fullt utrustat laboratorium och toppmoderna utbildningsutrymmen som ett simuleringslaboratorium. Mercy Ships kan på det sättet stärka lokala kirurgiska system under sin tid i värdnationens hamn, vanligtvis en 10 månader lång insats.

”Den investering som många runt om i världen har gjort i en flotta av sjukhusfartyg kommer att förstärkas av vårt nya framtida specialbyggda fartyg. Mercy Ships uppdrag att förmedla hopp och läkedom är endast möjligt tack vare generositeten hos våra partners, volontärer och Guds försyn. Idag är jag tacksam för MSC:s stöd”, säger Don Stephens.

MSC och Mercy Ships har varit partners sedan 2011 och rederiet säkerställer logistiskt stöd och leverans av containers med förnödenheter till alla de hamnar där Mercy Ship gör sina insatser genom de två nuvarande fartygen, Africa Mercy och sedan 2021 också Global Mercy. Idag arbetar Global Mercy i Sierra Leone och Africa Mercy i Madagaskar.

Infrastrukturstödet och den logistiska expertisen som teamen i Afrika tillhandahåller, inbegriper MSC:s lokala rederiagentur och MSC- och TiL-terminaler som hanterar last till MSC- och MEDLOG-logistik, lagring och transporttjänster i landet. Utöver detta har MSC, i samarbete med Mercy Ships, tillhandahållit omfattande teknisk rådgivning och erfarenhet i förberedelserna för det nya fartyget, för att utveckla en design som kommer att förbättra effektiviteten för organisationens behov.

Toppmodern utrustning

Gert van de Weerdhof, vd för Mercy Ships säger: ”Detta nya sjukhusfartyg kommer ha toppmodern utrustning för att stödja de nationer vi betjänar. Fartyget och dess framtida besättning kommer att möjliggöra för oss att möta kirurgiska behov, samtidigt som vi stödjer värdnationer i utvecklingen av sjukvårdssystem med deras nästa generation av medicinskt yrkesverksamma.”

Daniela Picco, vd för MSC Foundation, talar om rederiets stolthet över samarbetet med Mercy Ships genom åren.

”När diskussionen startade med Mercy Ships grundare Don Stephens om att bygga ett nytt fartyg tillsammans var jag glad att kunna understödja detta banbrytande åtagande för att följa Mercy Ships in i de kommande årtiondena.”

Powered by Labrador CMS