Medan världens blickar var riktade mot Petersplatsen i torsdagskväll samlades Evangeliska Frikyrkan (EFK) för Representantskapsmöte. Ombud från hela Sverige träffades digitalt för att behandla samfundets formaliteter över Zoom.
Inför Repmötet pratade Hemmets Vän med Ingemar Forss, missionsdirektor för EFK.
– Det är alltid fint att samla rörelsen på olika sätt, det har stor betydelse för att forma identitet och skapa ett gemensamt ”vi”, även om det är roligare att träffas fysiskt, berättar han för Hemmets Vän.
Motionslöst möte
Inga motioner skickades in till Repmötet – större förhandlingar kommer ske nästa år på EFK:s kongress i Lugnetkyrkan, Falun då rörelsen samlas bortanför skärmarna. Däremot är det inte oviktiga samtal som sker inom samfundet just nu.
Vid förra årets kongress antogs flera motioner från församlingsrörelsen i frågor som rör fred och värnplikt, klimatarbete och samkönade relationer.
– Vi fick en del uppdrag från församlingsrörelsen och kommer kommentera hur vi har jobbat med dessa frågor under året, sade Ingemar Forss till Hemmets Vän innan mötet.
Mycket riktigt fick representanter från olika arbetsgrupper ett par minuter var på sig att presentera sitt arbete.
Arbetsgruppen som bearbetar fred jobbar med att ta fram ett material till stöd för församlingar och EFK:s gemensamma arbete. Vad innebär det att följa fredsfursten Jesus i en våldsam värld, och hur bör kristna agera i en tid av upprustning, frågade Isabelle Deivard som representerade gruppen. Målet är att producera kortare undervisningsfilmer och en skrift för fördjupning.
Andreas Dagernäs presenterade arbetsgruppen för miljöfrågors arbete. Uppgiften är att bearbeta klimatrelaterade frågor utifrån EFK:s teologiska profil och ta fram ett material till församlingsrörelsen. Utkast väntas vara klara i juni, och färdigt material förväntas i december.
Frågan om värnplikt kommenterades av Julia Wellstam. Arbetsgruppen vill uppmuntra ungdomar att reflektera teologiskt över värnplikt och att bära vapen. Ett enkelt material för ungdomsledare kommer tas fram, med vägledning för vidare fördjupning. Målet är att bli klara redan till hösten.
På förra årets kongress bekräftades även EFK:s äktenskapssyn, och att denna kommer fortsätta vara normerande för rörelsens gemensamma arbete. Missionsdirektor Linalie Newman berättade att man valt att låta frågan vila under året, då den varit slitsam för många inom både organisationen och pastorskåren. Arbetet med frågan kommer dock tas upp i höst igen.
Rekryteringsprocess påbörjas
Samtidigt som den vita röken steg från Sixtinska kapellett tog EFK:s ordförande, Erik Bryskhe, till orda för att informera om rörelsens kommande rekryteringsprocess. Ingemar Forss och Linalie Newman, som lett EFK sedan 2018, har meddelat att de inte kommer ställa upp för omval på nästa års kongress.
Processen består av fyra delar och leds av styrelsen. Under del ett har en arbetsgrupp bestående av Erik Bryskhe, Erik Anemo, Josefin Fållsten, Elisabeth Svahn och Peter Norlander bildats. Styrelsen har lyssnat in röster inifrån rörelsen.
– Vi vill att våra ledare ska ha ett överlåtet hjärta till Guds rike, vilja tjäna vårt sammanhang och se Guds rike utbredas, sade Erik Bryskhe vid Repmötet. Som människor har vi lätt att bländas av det yttre, men Gud ser till hjärtat, och det vill vi också göra när vi söker nya missionsdirektorer.
I samband med Repmötet påbörjades processens andra del där nomineringar till uppdraget har öppnats upp. Enligt EFK:s stadgar kan rörelsen ha mellan en och tre missionsdirektorer och församlingar och enskilda medlemmar kan till och med sista augusti nominera personer som de tror skulle kunna ta över ledarskapet.
I september kommer de nominerade namnen utvärderas och styrelsen går vidare med en mindre grupp som kallas till intervjuer och samtal.
Någon gång vid årskiftet väntas man fatta beslut om vem eller vilka som föreslås. På kongressen läggs ett förslag fram som rörelsen kan ta ställning till.
– Vi tror att det här måste förankras och genomsyras av bön, sade vice ordförande Erik Anemo till de samlade ombuden.
EFK har tagit initiativ till en bönekedja där ungefär åtta församlingar uppmuntras be för rekryteringen varje vecka till och med årsskiftet. Församlingar vars namn börjar på A börjar och de på Ö avslutar.
Ingemar Forss om processen framåt
I vår intervju inför Repmötet betonade Ingemar Forss att han inte kommer vara involverad i rekryteringsprocessen.
– Det är styrelsens uppgift. Jag hoppas bara på Guds ledning i det. Det är viktigt, säger han.
Vad har varit mest givande för dig i rollen som missionsdirektor?
– Det är fantastiskt att få leda en vital rörelse där det finns mycket längtan efter Gud. Det finns både hjärta och passion, och medveten reflektion inom EFK.
Har du några råd att ge till din efterträdare?
– Oj! Det var en stor fråga! säger Ingemar Forss med ett skratt.
– Ett ödmjukt lyssnande till Gud och människor. Det tror jag är det viktigaste.
Utmaningar och möjligheter
När Ingemar Forss får frågan om vilka utmaningar och möjligheter han ser för kristenheten idag tänker han efter.
– Det är uppenbart att vi står i en ny tid med större öppenhet för det kristna budskapet. Människor söker sig till Jesus på ett sätt vi inte upplevt på länge.
– Samtidigt ser vi att frikyrkan än så länge inte är en växande rörelse. Om inget stort händer kommer vi tyvärr se många små församlingar läggas ner.
– Samtidigt finns det många olika strömmingar i kristenheten just nu. Om vi inte har Jesus i centrum riskerar vi en polarisering där det blir viktigast att ha vissa typer av åsikter. Då är det viktigt att hålla fast vid centrum. Att ge evangeliet, gå till den svage, göra det Jesus har befallt.
Vilken är EFK:s roll i det svenska samhället framöver?
– Det vi främst har att erbjuda är budskapet om Jesus. Jag upplever att många ställer frågan ”Till vem ska vi gå?” Det finns många ideologier och livsåskådningar som är otillräckliga, men hos Jesus finns det förlåtelse för skuld, samt kärlek som kan lyfta bort skam. Att få bära det budskapet med stolthet och frimodighet är vår allra största tillgång.
– Vi ser oss allt mer som samhällsförändrare. Det är många församlingar som verkligen gör skillnad på sin ort. Liv förändras på folkhögskolor och i secondhand-verksamhet.