Om historien rensas bort förlorar vi oss själva – därför är SVT:s ”Sverige och kriget” så viktig just nu
SVT:s storsatsning ”Sverige och kriget” skildrar Sveriges komplexa roll under Andra världskriget. Serien fyller en viktig kunskapslucka och sätter ljus på frågor om beredskap, flyktingmottagande och moral i en svår tid.
Foto: SVT
Ledare. Vi lever i en annan tid – men erfarenheterna från kriget talar fortfarande till oss. SVT:s serie ”Sverige och kriget” ger viktiga insikter om sammanhållning, mod och svåra vägval under en hotfull tid.
För de flesta svenskar är Sveriges roll under Andra världskriget en ganska okänd verklighet. Att Sveriges Television nu gör den ambitiösa satsningen ”Sverige och kriget” i fem delar under våren 2025 är därför så värdefullt. Serien bygger på brev, intervjuer, journalfilmsklipp och mycket annat som hittills varit helt okänt för merparten av oss.
Att som dåvarande socialdemokratiske statsministern Per Albin Hansson förklara att ”den svenska beredskapen är god” var nog mer önsketänkande än sanning. Det tog troligen fram till krigsslutet innan Sverige hade återuppbyggt ett tidigare nedrustat försvar och kanske skulle ha kunnat möta ett större anfall från främmande makt.
Med facit i hand ska vi vara oerhört tacksamma att Hitler inte ockuperade Sverige, som han gjorde med Norge och Danmark under krigsåren.
Eftersom merparten av dagens svenska folk inte levde då, är kunskapen kring dessa krigsår så angelägen. Hur klarade vi flyktingmottagningen från Estland, Lettland och Litauen? Hur upplevde den stora gruppen finska krigsbarn, som placerades i svenska familjer, denna tid? Frågorna är många och svaren inte givna. Samlingsregeringen dessa krigsår blev kritiserad för sin eftergivenhet mot Hitler och exempelvis de över två miljoner tyska soldater, som tilläts passera Sverige på sin väg från Tyskland till bland annat Nordnorge.
Det är alltid lätt att med tillbakablick vara efterklok. Men utan full insikt kan vi nog konstatera att det knappast fanns kraft för andra handlingar än de som den svenska samlingsregeringen valde. En del kanske idag kallar Sveriges agerande mot Hitler för feghet och Storbritanniens premiärminister Winston Churchill hörde till dem som var mycket kritiska till vårt lands beslut att tillåta export av svensk järnmalm till den tyska krigsindustrin dessa år.
TV-serien ”Sverige och kriget” fyller en stor kunskapslucka. En hel del fördomar faller också när kunskapen fördjupas. Det fanns till exempel en tyskvänlighet på vissa håll, men inte alls så omfattande som vissa velat göra gällande.
Om ett lands befolkning kapar sin historia lever vi farligt, även om vi aldrig helt kan förstå hur svenskarna kände och tänkte dessa år. Vi kan inte enbart leva i nutid, vi behöver erfarenheterna från dem som gått före oss. Eftersom Sverige aldrig riktigt drogs in i kriget, kom vi också ur krigsåren med ett helt annat välstånd än många andra svårt sargade nationer i Europa.
Det är både värdefullt och spännande att få en fördjupad kunskap hur dessa år drabbade vårt lands befolkning. Förhoppningsvis ger det oss som lever idag insikter att kunna möta och hantera den tid som nu råder, både i vårt land och internationellt.
Utan att ha sett mer än första avsnittet vill vi ändå verkligen rekommendera både den första och de återstående fyra delarna av ”Sverige och kriget”. Det är kunskap som är guld värd och kan ses på SVT Play, för den som inte har möjlighet att följa programmen när de sänds enligt tablå.
Trots att vi lever i en helt annat tid än under Andra världskriget, finns det mycket att lära hur dessa år påverkade vårt folk. Fastän de ekonomiska villkoren var betydligt sämre skapades viktiga erfarenheter av sammanhållning, omsorg, vaksamhet och synsätt, som vi idag har förlorat.
Må vi ödmjukt lära oss av historien.