Årets pelargon utsedd

Pelargonälskaren Svante Öquist presenterade årets pelargon på Trädgårdsmässan.

Vardag. Årets pelargon 2024, Lavina, presenterades på Trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i Stockholm i samarbete med Blomsterfrämjandet. Stilikonen och pelargonälskaren Svante Öquist tillkännagavs som årets ambassadör för denna förtjusande växt.

Publicerad Uppdaterad

Lavina kännetecknas av täta blomsterklasar i olika nyanser av violett, vilket påminner om ljus lavendel. De mörka ståndarna pryds av subtila penseldrag av vitt, vilket skapar en kontrastrik dekorativ effekt. När Lavina blommar fullt ut, framträder dess ljusa kronblad i all sin prakt.

När du tar hem dina pelargoner är det viktigt att överväga omplantering. Inspektera rötterna noggrant och välj en kruka eller behållare med tillräcklig volym samt jord av hög kvalitet. Pelargonerna gynnas av näringsrik jord, vilket främjar deras tillväxt. Vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.

Bäst är att vattna pelargonerna på morgonen för att ge dem möjlighet att torka upp under dagen. De trivs bäst när de får regelbunden bevattning. Undvik att vattna mitt på dagen då risken för avdunstning är hög.

Pelargoner trivs bäst i ljusa och luftiga miljöer. Se till att regelbundet avlägsna vissnade blommor för att främja fortsatt blomning. Plocka bort fröställningar innan de sätter frön, även om de i sig utgör en charmig dekoration som liknar en storknäbb, vilket är vad ”pelargos” betyder.

Powered by Labrador CMS