Ingen överprövning i Alm-målet – tingsrättens dom står fast

Domen från Västmanlands tingsrätt står fast.

Nyheter. Daniel Alm får inte sin uppsägning prövad i högre instans. Arbetsdomstolen har beslutat att inte bevilja prövningstillstånd.

Publicerad Senast uppdaterad

Arbetsdomstolen meddelade på torsdagen sitt beslut: målet kommer inte att tas upp till prövning. Beskedet innebär att domstolen inte funnit tillräckliga skäl att ifrågasätta tingsrättens bedömning.

Därmed står Västmanlands tingsrätts dom fast och Alm förlorar slutgiltigt tvisten mot Västerås Pingstförsamling.

”Arbetsdomstolen meddelar inte prövningstillstånd. Detta innebär att tingsrättens avgörande står fast”, skriver domstolen i sitt beslut.

Enligt lagen om rättegång i arbetstvister krävs prövningstillstånd i fall där arbetsgivaren är bunden av kollektivavtal – vilket Västerås Pingst är genom sitt medlemskap i Arbetsgivaralliansen.

Prövningstillstånd ges bland annat om det finns skäl att tro att tingsrätten gjort en felaktig bedömning, eller om rättsfrågan anses ha prejudicerande betydelse. Så blev inte fallet här.

Alm, som var pastor och föreståndare i församlingen i nästan två decennier och fram till nyligen även nationell ledare för Pingst FFS, blev uppsagd våren 2024. Församlingen grundade uppsägningen på bristande förtroende efter att Alm, menade församlingen, i sin roll som pastor och föreståndare utövat kontroll och tagit emot sexuella fördelar på ett sätt som inneburit skada för två kvinnor.

Daniel Alm motsatte sig uppsägningen och stämde sin tidigare arbetsgivare i hopp om att få den ogiltigförklarad. Han menade att händelserna inte utgjorde grund för uppsägning. 

Men tingsrätten bedömde att församlingens förtroende för honom var allvarligt skadat och att det i sig utgjorde saklig grund för uppsägning och ogillade Alms talan – en bedömning som nu står fast.

Tingsrätten skrev: ”Med hänvisning till de höga kraven på Daniel Alm i hans tjänst anser tingsrätten att hans agerande inneburit att han i så hög grad brustit i redbarhet och oförvitlighet att han inte längre kan åtnjuta det förtroende som krävs för att fullgöra sin tjänst”.

I Västmanlands tingsrätts dom betonades att händelserna inneburit en sådan skada på församlingens förtroende att uppsägning var befogad. Den rättsliga grunden låg i församlingens bedömning av vad som är förenligt med rollen som pastor.

Med Arbetsdomstolens beslut att inte ta upp överklagandet till prövning bekräftas tingsrättens linje: en allvarlig förtroendebrist kan vara tillräcklig grund för uppsägning

För Västerås Pingstförsamling innebär beskedet slutpunkten på en rättsprocess som pågått i över ett år. I söndags välkomnade församlingen sin nya föreståndare, Jörgen Davidsson.



Powered by Labrador CMS