”Frikyrklighetens främsta fighter” – Stanley Sjöberg hyllas för sin livsgärning
”Stanley Sjöberg trodde på mig” – Merzek Botros, pastor i Centrumkyrkan Sundbyberg, minns en visionär och modig vän som gav stöd, förtroende och öppnade dörrar för den arabisktalande kristna gemenskapen i Sverige.Foto: Privat
Nyheter. En färgstark profil, en tydlig men också kontroversiell röst – Stanley Sjöbergs bortgång väcker många tankar och minnen. Här är några av de röster som idag minns evangelisten och förkunnaren Stanley Sjöberg.
– Stanley Sjöberg har varit en av de främsta profilerna i den kristna rörelsen i Sverige under det senaste halvseklet. Jag minns särskilt händelser från min tonårstid i början av sjuttiotalet, då han blev pastor i Citykyrkan Stockholm, säger Stefan Swärd, pastor, debattör och tidigare EFK-ledare, till Hemmets Vän.
– Jag tänker inte minst på hans kamp mot vänsterextremismen och exempelvis det stora mötet med VPK-ledaren CH Hermansson i mötestältet i södra Stockholm. Jag minns väl hur han introducerade både Jesusrörelsen och den karismatiska väckelsen i Stockholm genom att bjuda in Jesusfolket från USA samt ordna Karisma-konferensen i Stockholm 1972.
– Ett särskilt minne för mig är den stora ekumeniska bönemanifestationen i Kungsträdgården med en bönenatt där jag var med hela natten som 16-åring. Stanley Sjöberg har varit en skarpsinnig profil som medverkat i många debatter och på olika sätt försvarat kristen tro, avslutar han.
Skiljde på muslimer och islamister
Merzek Botros, svensk-arabisk pastor i Harvest Ministry, Centrumkyrkan Sundbyberg.Foto: HV arkiv
– Vi kommer att sakna honom. Han vågade visa att han älskade muslimer samtidigt som han stod emot islamister, förklarar Merzek Botros, svensk-arabisk pastor i Harvest Ministry, Centrumkyrkan Sundbyberg.
– Det var en välsignad och unik tid när jag fick kontakt med honom i början av min tid i Sverige. Han trodde på mig, och även om vi inte hade lärt känna varandra var han en person med en stor vision, med uppenbarelse. Han kunde se många år i förväg. För mig var han ett stort stöd.
– Han var en sådan person att när han såg någon han ville hjälpa, stöttade han både när det gällde uppmuntran och allt som behövdes i det praktiska. Han visade mycket förtroende för mig och för den arabiska delen av Centrumkyrkan. Han öppnade kyrkan för oss och gav oss allt stöd i början.
– Jag lärde mig mycket av Stanley Sjöberg, och en sak jag lärde mig var att när man jobbar för Herren gör man det bästa man kan, så det man gör har kvalitet. Det gäller att inte bara slarva över något, utan att göra det bra. Han stöttade oss också mycket i de stora konferenser vi höll i början för arabisktalande. Konferenser som nådde hela Europa, fortsätter Botros.
– Vi kommer att sakna honom i Sverige, han var en viktig röst i vårt land. Han vågade tala om saker och stod upp för Guds ord. Han var noga med Ordet, han undervisade och missionerade.
”Smittande evangelisationsiver”
Stig Jirénius, evangelist.Foto: Privat
Evangelisten och förkunnarkollegan Stig Jirénius, som under några år arbetade med Stanley Sjöberg i Citykyrkan, skriver på Facebook:
”Din evangelisationsiver smittade av sig. Din förmåga att kommunicera evangeliet på ett ofta nytt och fräscht sätt formade också mitt tänkande. Sedan ditt generösa och uppmuntrande sätt gjorde att jag växte. Även din djärvhet, som ibland kunde missförstås, bottnade i en uppriktig längtan att ’bana väg för Herren’ i vårt land.”
”Åren tillsammans med dig var mitt livs bästa evangelistutbildning”, fortsätter Jirénius.
”Frikyrklighetens främsta fighter”
Ivar Lundgren, författare, tidigare journalist, tidigare sakkunnig på UD och även tidigare direktor för Läkarmissionen, berättar för Hemmets Vän att han kände Stanley Sjöberg under många år. Han lärde känna honom redan på 1960-talet.
Ivar Lundgren, författare och tidigare journalist.Foto: Pressbild/Libris
– Rent personligt har han varit en stor uppmuntrare för mig. Jag tycker att han var en mycket entusiasmerande och glädjefylld person, som betydde mycket för mig, säger Lundgren.
– Men Stanley hade också en enormt stor betydelse i frikyrkligheten och i kristenheten. Han var väl frikyrklighetens främsta fighter. Alltid beredd att rycka ut till försvar för tron och till angrepp mot motståndarna till den kristna tron, han var väldigt frimodig. Samtidigt hade han en ödmjuk sida som kanske inte alltid kom fram så mycket. Men han hade det, en ödmjuk och försonande sida i sitt väsen.
Vad kan dagens generationer lära av en sådan som Stanley?
– Han var väldigt mån om att nå ut i samhället till vida kretsar. Han hittade hela tiden på nya grepp för att skapa kontakter. Han bjöd in en mängd olika människor till sina möten.
– Ett av de mest dramatiska mötena var med kommunistledaren C H Hermansson som han bjöd in till tältmöten på 1970-talet. Det var under en tid då Stanley själv var utsatt för mycket hot från den extrema vänstern. Då gjorde han detta kraftfulla drag, vilket väckte stor uppmärksamhet. Sådant tror jag att man kan lära av Stanley.
Han sökte dialog?
– Det gjorde han verkligen.
Stanley Sjöberg bjöd också in Jesusfolket till Citykyrkan i Stockholm på 1970-talet?
– Det stämmer, han bjöd till exempel in Lonnie Frisbee. Jag tror att han var den förste som bjöd in Jesusfolket. Senare gjorde även Lewi Pethrus det, men Stanley var nog snabbare där.
– Han var också en nyckelperson när det gällde den första karismatiska konferensen som anordnades i Sverige, Karisma 72. Det berodde mycket på Stanley att den konferensen överhuvudtaget kom till, och hans kyrka var som ett högkvarter under den konferensen – som involverade alla innerstadskyrkor i Stockholm.
– Så Stanley hade ett öppet hjärta för olika kristna, han var verkligen inte någon sekterist. Även om han var väldigt stridbar, avslutar Ivar Lundgren.