Fler korta nyheter
-
AI-genererad Trump-påve väcker reaktioner
Donald Trump postade en AI-genererad bild av sig själv i påveklädnad på Truth Social. Kort därefter delade Vita huset bilden på X. Detta utspel kommer efter att Trump skämtsamt svarat en reporter: ”Jag skulle vilja bli påve, det hade varit mitt förstahandsval.” Bilden har väckt stark kritik från katolskt håll. "Gör inte narr av oss", skrev The New York State Catholic Conference. Vita huset har avfärdat kritiken. Pressekreterare Karoline Levitt säger att Trump ”har varit en stark förkämpe för katoliker och religiös frihet.” (HV)
-
Kronofogden: Skulder för hämtmat ökar kraftigt
Allt fler hamnar hos Kronofogden efter att ha beställt hämtmat på faktura via appar som Foodora och Wolt. Hittills i år har över 800 personer fått skulder registrerade, och om utvecklingen fortsätter kan antalet fördubblas jämfört med förra året. Enligt Kronofogden riskerar småsummor som en hamburgare att växa till avgifter på 2 000 kronor. De flesta skuldsatta är mellan 26 och 45 år. Ökningen syns både bland män och kvinnor. (HV)
-
Utrikesjournalistik i centrum när KP delar ut stipendier
Kristna Publicistklubben delar ut stipendier för totalt 79 000 kronor till tre journalistiska projekt. Steven Crosson får 30 000 kr för att utforska fred och säkerhet i Israel och Palestina. Robert Tjernberg tilldelas 25 000 kr för studier av evangelikal kristendom i USA. Slutligen delas 24 000 kr ut till David Ringbäck för att undersöka pingströrelsens utveckling i Brasilien. – Vi har fått många intressanta ansökningar i år, säger Mikael Kindbom, ordförande för KP. (HV)
-
Nominering för ny EFK-ledare öppnar
Torsdag den 8 maj hålls Evangeliska Frikyrkans (EFK) representantskapsmöte. 250 representanter från rörelsen väntas delta digitalt. I och med mötet påbörjas en rekryteringsprocess för att hitta ledare som tar över efter Linalie Newman och Ingemar Forss. Församlingar och privatpersoner kan nominera personer fram till 31 augusti. Val av missionsdirektor sker på EFK:s kongress 2026. (HV)
-
Franciskus påvemobil blir sjukhus i Gaza
Påve Franciskus godkände, under sina sista dagar i livet, att hans påvemobil byggs om till ett mobilt sjukhus för barn i Gaza. Initiativet förmedlades av kardinal Anders Arborelius, och biståndsorganisationen Caritas ansvarar nu för ombyggnaden. ”Med fordonet kommer vi nå barn som idag inte har tillgång till sjukvård. Detta är en konkret, livräddande insats i en tid då sjukvårdssystemet i Gaza nästan helt har kollapsat” säger Peter Brune, generalsekreterare för Caritas Sverige i ett pressmeddelande. (HV)
-
Barnbidrag splittrar Tidöpartierna
Den 3 maj möttes riksdagspartiernas ledare i SVT:s partiledardebatt. En av många frågor som diskuterades var barnbidraget. Fem av riksdagens åtta partier öppnade för att höja barnbidraget. Inom Tidöpartierna råder oenighet. L och KD står bakom förslaget. SD sade nej. Statsminister Ulf Kristersson (M) avstod från att svara. (HV)
-
Johan Pehrsson avgår som partiledare
Johan Pehrson avgår som partiledare för Liberalerna. Beskedet kom på måndagen och motiveras med att Pehrson vill lämna över ledarskapet inför riksdagsvalet 2026. Han tillträdde posten i samband med riksdagsvalet 2022. Beslutet kommer efter svagt opinionsstöd och internt missnöje, särskilt kring samarbetet med Sverigedemokraterna. Liberalernas partistyrelse väntas kalla till ett extra landsmöte den 24 juni för att utse en ny partiledare.
-
Ny pastor till Livets Ord
Livets Ord i Uppsala har utsett David Ekerbring till ny huvudpastor. Beslutet togs enhälligt av församlingsledningen, teologirådet och representantskapet efter en längre process. Ekerbring, som tillträder i september, har 21 års erfarenhet som pastor och har tidigare lett en av Sveriges större trosförsamlingar, Agape. Han är också styrelseordförande för Skandinavisk Teologisk Högskola och styrelseledamot i tidningen Världen Idag. (HV)
-
Första mötet för Trumps grupp mot "anti-kristen diskriminering"
Donald Trump har bildat en ny arbetsgrupp mot "anti-kristen diskriminering" i den amerikanska staten. Under arbetsgruppens första möte lyftes böter mot kristna universitet, och det faktum att vissa ambassaders valt att inte uppmärksamma kristna högtider. Kritiker varnar för att initiativet kan sudda ut gränsen mellan kyrka och stat och ifrågasätter påståendet om utbredd diskriminering av kristna i USA. (HV)