Bönevandring inför riksdagens öppnande

På måndag möts kristna för den årliga bönevandringen i Stockholm inför riksdagens öppnande.

Livsstil. För tionde året inbjuder man tillsammans med S:ta Clara kyrka till den årliga bönevandringen på måndag inför riksdagens högtidliga öppnande. Hemmets Vän frågade initiativtagaren Peter Artman hur det hela började.

Publicerad Senast uppdaterad

När riksdagen öppnar på tisdag sker det med pompa och ståt. Kungafamiljen närvarar i plenisalen, och det hålls även traditionsenligt en gudstjänst i Storkyrkan. 

Men redan dagen före inbjuds till bön för riksdag och regering i S:ta Clara kyrka – en heldag, öppen för alla, som börjar med morgonmässa klockan åtta innan en bönevandring och slutar med eftersnack i församlingsgården klockan 17.

Peter Artman, präst i Svenska kyrkan på Orust och den som tog initiativet till de årliga bönevandringarna, berättar hur det hela började.

Du ingick under många år i ett bönenätverk som två gånger om året reste till det halvårets ordförandeland inom Europeiska unionen – hur var tankarna där?

– Jag mötte denna gemenskap i Sacre Coeur-kyrkan (i franska Paris) hösten 2008. Då sökte de kontakt med Sverige för att kunna be för oss under vår ordförandehöst i EU 2009. Eftersom jag arrangerade och organiserade denna internationella vecka och helg i S:ta Clara kyrka bjöd de in mig i ledningsgruppen. 

– Precis till pandemin, efter 14–15 år med samlingar, en vecka under våren och en under hösten, hade vi avverkat alla 27 huvudstäderna i EU:s samtliga länder. Vi hade också varit inbjudna till parlamenten för att där be med kristna parlamentariker för det landet, och för Europa i stort.

– Uppdraget är slutfört. Vanligtvis var vi cirka 40 personer från 15 olika länder vid varje konferenstillfälle. Den grupp som gått vidare är något färre och orienterar sig med större bredd gentemot Europa i stort utan ett lika tydlig politisk orientering.

Senare tog du initiativet till de årliga bönevandringarna inför riksdagens högtidliga öppnande på höstkanten?

– Jag tror det började 2015 eller 2016. Så det är kanske tionde gången nu på måndag. 

– Jag kände att jag inte kunde åka och besöka andra huvudstäder i Europa för att be för deras parlament och länder och samtidigt försumma vår egen svenska huvudstad. Det handlade mer om moralisk logik än profetisk ingivelse. Jag känner dock uppmuntran i detta både från människor och av Guds Ande.

När du ser tillbaka på de tio åren – vad känner du då?

– Att det har flutit på bra, bitarna har kommit på plats varje gång. Folk ansluter sig till bönen och tar ansvar, men vi är inga stora skaror.

Dagen före riksdagens öppnande anordnas en heldag i S:ta Clara kyrka med morgonmässa, bönevandring och eftersnack i församlingsgården.

– S:ta Clara kyrkas folk har varit så samarbetsvilliga och gett oss stort förtroende, men så klart också deltagit i bönen.

– Kyrkoledare och samfundsledare har gärna kommit för att vägleda i bönen, men det är fotfolket, vanligt folk med tydligare inriktning på bön som kommit år från år. Flera riksdagsledamöter har varit på plats varje år, men ofta mot slutet när de kunnat bryta upp från sina egna samlingar.

Vad vill ni framför allt be för i år?

– Det är inte uppgjort på förhand. Det visar sig. Men vi har ett gemensamt upprop där vi tillsammans med Sverigebönen vill uppmuntra till förbön för vårt land (se länk).

Varför är det viktigt att be för riksdag och regering?

– De behöver det. Flera riksdagsledamöter uttrycker att de är tacksamma över att vi ber för dem. Både riksdagsledamöter och ministrar har ett krävande och utsatt förtroendeuppdrag. De ska inte stå ensamma i detta.

– Indirekt är det av omsorg om vårt land. Kan de som styr fatta väl genomtänkta beslut utifrån en god inre kompass, med sanning, rätt och omsorg för ögonen är det bra för hela vår befolkning. Det ger större utrymme för Guds rike ibland oss. Bibeln säger att vi ska be för våra styrande. Jesus lär oss bönen: Låt ditt rike komma, din vilja ske, på jorden så som i himlen.

Powered by Labrador CMS