Allvarligt när rysk propaganda når USA

Ledare. Republikansk politiker kallar ekonomiskt stöd till Ukraina för ”ett krig mot kristendomen”

Den republikanske politikern Marjorie Taylor Greene visar en uppseendeväckande brist på kunskap när hon framställer Ryssland som den goda sidan i kriget mellan Ukraina och Ryssland.
Publicerad Uppdaterad

Det är dåligt beställt med omvärldsanalysen och den internationella utblicken bland inte minst konservativa amerikanska politiker. Nu blåser den republikanske politikern Marjorie Taylor Greene till strid om USA:s militära stöd till Ukraina. Hon visar en uppseendeväckande brist på kunskap om situationen i Ukraina och Ryssland. Eller också väljer hon att lyssna på det hon vill höra. 

I ett uttalande i den kontroversielle amerikanske politikern Steve Bannons podcast,”The War Room” (”Krigsrummet”), kallar hon ett nytt ekonomiskt stöd till Ukraina från USA för ”ett krig mot kristendomen”. ”Ukraina avrättar präster. Ryssland gör det inte. Ryssland attackerar inte kristna. De verkar faktiskt skydda dem”, sa hon i Steve Bannons podcast nyligen. 

Steve Bannon var en kort tid Donald Trumps förtrogne under hans presidenttid, till dess han blev avskedad av Trump. Nu är han uppenbarligen en fri opinionsbildare långt ut på högerkanten, som nyligen hade den republikanska politikern Marjorie Taylor Green i sin podcast.

Rysslandskännaren Rauli Lehtonen, som i många år följt vad som händer bland både ryska och ukrainska kyrkor, tror att Marjorie Taylor Green kan ha format sina åsikter, om vad som sker mellan Ukraina och Ryssland i kriget, med hjälp av rysk-ortodoxa källor och ryssar, som i stort antal är bosatta i USA.

Dagens Nyheter-journalisten Ingemar Nevéus skriver om hennes påståenden från Steve Bannons podcast i måndagens Dagens Nyheter. Det borde vara angeläget även för en amerikansk politiker på högerkanten att kolla sina källor. I Ukraina finns både ortodoxa kyrkor som inte stöder Putin och ryskortodoxa kyrkor som är Putinvänliga. Det finns uppgifter lite längre tillbaka att Putinvänliga ryskortodoxa kyrkor till och med använts som vapenlager i kriget mellan Ryssland och Ukraina. 

Statistiken talar sitt tydliga språk. 494 kyrkor i Ukraina har förstörts under det pågående kriget. 70 pingstkyrkor och 50 baptistkyrkor har raserats. 25 pingstpastorer har också dödats under kriget. Men de hör ju inte hemma i den rysk-ortodoxa kyrkan i Ukraina. 

Dessa uppgifter kan knappast kallas att Putin och Ryssland skyddar kristna i Ukraina. Men väljer man som amerikansk politiker att enbart lita på Putinvänliga rysk-ortodoxa företrädare i Ukraina, så blir det säkert så här. Nyhetsflödet blir alltmer infekterat och politiserat.

Vilken planet har denna amerikanska politiker befunnit sig på? Så länge och så omfattande har förföljelser pågått mot kyrkor och kristna ledare i Ryssland, men det verkar ha gått Marjorie Taylor Greene helt förbi. Fast attackerna under kriget mellan Ukraina och Ryssland har troligen huvudsakligen drabbat icke ryskortodoxa kyrkor likaväl som pingst- och baptistkyrkor.

Vladimir Putins religions­lagar har inneburit stängda kyrkor, stoppad evangelisation och förbjuden proklamation av det kristna budskapet utanför kyrkväggarna – och delvis också innanför. Det har pågått under ett antal år. Att Marjorie Taylor Greene kan påstå att Putin och ryska staten skyddar kristna, visar på en total brist på historisk kunskap om vad som skett och sker i ryska och ukrainska samhällen.

Rysslands befolkning har, som vi skrivit förut, i stort fått en mycket vinklad information om kriget Ukraina-Ryssland. Uppenbarligen har det drabbat USA också. Dock blir det oerhört allvarligt om sådan brist på faktauppgifter får påverka huruvida USA fortsatt ska stödja Ukraina i kriget eller ej. När republikanska politiker i USA helt öppet framställer Ryssland som den goda sidan i kriget, kan det få allvarliga konsekvenser.

Sista ordet om fortsatt ekonomiskt stöd från USA till Ukraina är dock inte sagt.

Powered by Labrador CMS