Våra 99 patienter blev påminnelse om Guds omsorg

Krönika. Annika Persson: Två veckors ögonkirurgi och 99 behandlade patienter. Det kändes som om vi hade förlorat ett ”får” …

Sjukhusskeppet Africa Mercy när det seglar mot Teneriffa, Spanien, juli 2013 (Arkivbild).
Publicerad Uppdaterad

En herde har omsorg om alla i flocken.

Anneli Persson

Jag stod där vid bänken till en av våra operationssalar, vi hade just avslutat en ögonoperation. Jag hade skrivit in alla fakta om patienten, operationen och alla tider när patienten kommit in, start och när vi avslutade. All information ska in i vår operationsliggare, en registerbok på operationssalen. Patientens operationsjournal är full av information, och alla möjliga klisterlappar alltifrån galler till linsen som inplanerats i patientens öga registreras där. När jag stod där började jag räkna och gick snabbt igenom hur många patienter vi opererat tillsammans med doktor Ralph under hans två veckor ombord. Han stod där vid bänken och signerade och skrev en enkel operationsberättelse för patienten som nu var redo att gå ut. När han var klar vände jag mig mot honom och berättade för honom att han kommer att göra totalt 99 ögonoperationer under hans tid ombord. Jag tyckte det kändes konstigt att det blev 99, tyckte att det känns som om vi har förlorat ett får … Jag sa till Ralph att han borde leta efter en till patient, för att vårt antal skulle kännas komplett. Han skrattade till och höll med.

Denna lilla händelse får mig att tänka på en text i Bibeln som handlar om det förlorade fåret. Herden räknade in sina får som han kände väl och det var just 99 som följde med, men ett får saknades i flocken och herden gav sig inte förrän han letat rätt på det. 

Min pappa hade gotlandsfår under en tid och jag var alltid glad att gå in till dem. De kände igen min fars röst men de kände också igen min. Vid ett tillfälle fanns de inte i hagen och en granne ringde och sa att de var på rymmen. Jag och pappa tog en hink med havre och hittade dem rätt snabbt i skogen. Jag tog ledartackan och hade havrehinken med och började gå. Alla fåren följde med och ingen blev lämnad kvar. En herde har omsorg om alla i flocken.

Herren är min herde, mig skall intet fattas.
Han låter mig vila på gröna ängar,
han för mig till vatten
där jag finner ro.
Han vederkvicker min själ,
han leder mig på rätta vägar
för sitt namns skull. Psalm 23

Powered by Labrador CMS