”I centrum står alltid mötet mellan läsare och författare”
Kultur. Det började som en biblioteksmässa med cirka 5 000 besökare 1985 – idag är det en av Nordens främsta kulturevenemang. Bokmässan i Göteborg firar 40 år och i år är rymden och den samiska kulturen, eller Sápmi, de teman som mässan fokuserar på.
– Bokmässan startade 1985 och redan då var det nordiska perspektivet centralt, berättar Frida Edman, ansvarig för bokmässan sedan 2014.
– Genom 300 seminarier diskuteras vår tids största ödesfrågor, författare möts i genuina samtal, politiker diskuterar kulturens roll och skolans utveckling, crimeeliten är på plats, feelgood-författarna minglar runt, det är poeter i vartenda hörn, yttrandefriheten diskuteras och böcker signeras av Björn Hellberg och många andra, fortsätter hon.
– Det finns något för alla och under fyra dagar blir bokmässan ett epicenter för kultur och litteratur och vi alla får möjlighet att förkovra oss i de ämnen vi är intresserade av.
Nu fyller den 40 år – hur många bokmässor har du själv varit med på?
– Jag har jobbat med bokmässan i 10 år, dessförinnan var jag flitig besökare, både som student och lärare.
Vad har gjort störst intryck på dig under de här åren?
– Det är minnesbilder av glädjen i besök mellan författare och läsare – lyckoruset man nästan kan ta på när läsare möter sina favoritförfattare. Men också när jag fick inviga Bokmässan 2018 tillsammans med Jacqueline Woodson och en middagssittning med vem som spås bli nästa påve – (den Ghana-födde) kardinalen Peter Turkson.
Det var eldsjälarna Bertil Falck och Conny Jacobsson som grundade bokmässan 1985 – hur skulle du säga att bokmässan har förändrats sedan början?
– Vi arbetar fortfarande i Bertils och Connys anda, vi har samma passion för boken och litteraturen och vill genom möten skapa ilningar i själen. De senaste åren har vi utvecklat delar som Bokmässan ’by night’ och vi har särskilda insatser för unga och ett barnområde som är magiskt.
– Bokmässan är idag präglad av sin tid med ljudboksscen och poddar, men det är författarna och läsarna som alltid står i fokus.
I år är temat rymden och Sápmi – men där finns mycket mer. Vad känner du mest för det här året?
– Globala Torget får en ny skepnad, här kan man möta fristadskonstnärer och Amnesty har en egen scen och Yttrandefrihetsscenen kommer tillbaka. Men crimeområdet kommer fortfarande vara lika populärt och i barnområdet kommer det att krylla av lässugna barn. I år delar vi även ut vårt nyinstiftade pris Sjöjungfrun, och det går till Joyce Carol Oates – det blir magiskt att få välkomna henne till bokmässan!
En viktig del av bokmässan är litteraturen för barn och unga – hur väcker vi/vårdar vi bokintresset hos nya generationer?
– I år bjuder vi in en mängd skolklasser till ett alldeles särskilt program, talmannen kommer att hälsa dem välkomna och de får lyssna till inspirerande författare. I barnområdet finns En liten scen och Lästältet, på plan två har vi även en ny scen – Ung scen.
Om 40 år – hur tror du bokmässan ser ut då?
– Det är omöjligt att säga, men en sak är säker – bokmässan utvecklas med sin tid, men mötet mellan författare och läsare kommer fortfarande att stå i centrum och berättelsens betydelse är fortfarande vital. Det är genom böckerna vi reser och upptäcker nya världar, vi får nya perspektiv och växer genom att utmana vår egen världsbild.