Så planerar du för lyckad hemmaodling

Är du nybörjare är tomat en bra och lättodlad grönsak att starta med.

Vardag. Vill du börja odla grönsaker hemma, men inte kommit igång än? Här kommer sex tips för en enkel köksträdgård, stor som liten.

Publicerad Uppdaterad

Veckans fina vårväder gör att det kliar i odlingsfingrarna hos många, särskilt i södra Sverige. Har du inte hunnit förså? Det finns färdiga småplantor hos trädgårdshandlare. 

1. Få en bättre arbetsställning med upphöjda bäddar.

Använd pallkrage eller bygg en kant med plankor eller betong­stenar. Att höja bädden från marken ger plantorna en extra skjuts på våren om marken är kall. Pallkrage fungerar även utmärkt på balkong, men se till att vatten kan rinna ut på ett bra sätt. 

2. Ha inte för stora ambitioner.

Är du nybörjare, starta med grönsaker som är lättodlade, som squash, paprika, tomat eller kanske vitlök.

3. Spara fröpåsarna och följ instruktionerna. 

Olika sorters grönsaker behöver olika förutsättningar. Förså inom­hus under april i omgångar så mognar inte allt samtidigt. 

4. Skapa en bas i ditt land med fleråriga växter. 

Sådana är jordgubbar, sparris eller rabarber. Variera med olika växtgrupper och låt dem byta plats olika år. På så sätt hindras sjukdomar att få fäste och jorden hålls i trim. En tum­regel är att växtslagen inte ska återkomma oftare än vart tredje år på samma plats.

5. Vattna inte för ofta, men häll på rejält vid torka. 

Planteringar på balkong är känsligare än friland. 

6. Gräsklipp är utmärkt gödning.

Lägg på kontinuerligt i liten mängd. Hönsgödsel eller nässelvatten är perfekt till grönsakslandet. 

Powered by Labrador CMS