Ingen trodde på hennes idé – nu vallfärdar folk till Älgaryd
Madelen Nylander driver Älgaryds Bageri & Café på platsen där hennes farföräldrar en gång hade lantbruk.Foto: Inga-Lille Persson
Vardag. När Madelen Nylander öppnade sitt bageri ute i skogen trodde många att det var dömt att misslyckas. I dag är Älgaryds Bageri & Café en populär destination med soppluncher, pizzakvällar och hembakat från grunden. ”Plötsligt har Älgaryd satts på kartan”, säger Madelen.
Ett utflyktstips inför sommarens semester kan vara att ta en avstickare och besöka Älgaryds Bageri & Café, rofyllt beläget på den småländska landsbygden. Det kanske fanns en och annan olyckskorp som kraxade och undrade om folk verkligen skulle hitta ut till Älgaryds bageri utanför Nässjö när det öppnade 2019. Men sex år senare är det full aktivitet på bageriet, och verksamheten har vuxit till att omfatta både soppluncher, catering av mat, hembakat bröd och pizzabakning för grupper.
Bakom succén står Madelen Nylander, vars mål är att besökare ska kunna kombinera en rofylld naturupplevelse med något gott att äta.
Madelen har alltid varit intresserad av bakning och matlagning och började tidigt baka tillsammans med sin syster. Morföräldrarna var mjölkbönder, och mormodern blev en stor inspirationskälla.
– Hon bakade många olika goda kaksorter och tillverkade även ostkaka och ost, berättar Madelen.
Bagare och konditor
Mat- och bakintresset höll i sig, och efter gymnasiet utbildade sig Madelen till bagare och konditor.
– Jag ångrar inte en dag att jag valde den inriktningen, eftersom jag njuter av att vara kreativ och arbeta med händerna, säger hon.
Efter 20 års erfarenhet i yrket växte så småningom längtan efter att starta eget, och Madelen sitt bageri, Älgaryds Bageri & Café.
För Madelen var det naturligt att bageriet skulle ligga på platsen där hennes pappas föräldragård låg – i byn Älgaryd mellan Fredriksdal och Malmbäck utanför Nässjö, där hennes släkt i fem generationer drivit lantbruk.
– Som barn brukade jag leka i farmors och farfars kohage och samla grodyngel i en bäck i närheten – och nu ligger mitt bageri där, berättar hon.
En mötesplats i bygden
Såväl bybor som mer långväga gäster är numera trogna besökare på Älgaryds Bageri & Café.
– Plötsligt har Älgaryd satts på kartan. Byborna tycker att byn blivit levande och bageriet har blivit en naturlig mötesplats att samlas på, säger Madelen.
– Att bageriet ligger ute på landet ger människor en helhetsupplevelse av naturen, samtidigt som de får en plats att träffas på, säger Madelen Nylander.Foto: Inga-Lille Persson
När bageriet startade bjöd Madelen in grupper att få komma och baka. Senare utvecklades verksamheten till både pizzabak och sopplunch en gång i veckan – med dessertbuffé.
Lokal mat från grunden
Soppan kokas hela tiden, och Madelen har ingredienser hemma så att hon kan koka mer efter hand. Hon strävar efter att handla lokalt och lagar all mat från grunden, med råvaror i säsong.
– När man kommer till mig ska man veta att det är kvalitet, och att maten innehåller äkta smör och grädde, säger hon och ler.
Att tänka på både miljön och ekonomin är självklart för Madelen. Det som inte säljs i bageriet fryser hon ner och använder till sopplunchens kakbuffé, vilket ger ruljans. Det blir inte mycket matsvinn – blir det brödkanter över gör hon skorpsmulor, och blir det bullar över gör hon skorpor.
Det mest utmanande, tycker Madelen, är att räcka till och hinna med både företag och familj. Men familjen är förstående, och hon får – och har fått – mycket hjälp av sina nära.
Ibland jobbar Madelen sex dagar i veckan, ibland sju. Att driva eget företag är en livsstil, och hon beskriver att jobbet är som ett andra hem.
Plötsligt har Älgaryd satts på kartan. Byborna tycker att byn blivit levande och bageriet har blivit en naturlig mötesplats att samlas på
Madelen Nylander
– Jag hade aldrig jobbat så här många timmar om jag hade jobbat för någon annan. Men att få ge utlopp för min kreativitet och se glädjen när människor uppskattar mitt mathantverk gör att det är värt det hårda arbetet, säger Madelen.
Drömmer om vinterträdgård
I framtiden vill hon anlägga en vinterträdgård i anslutning till bageriet – ett inglasat uterum ner mot dammen, med en vedeldad ugn och en öppen spis för pizzabak. En rofylld plats där man kan sitta året om och som kan öppnas upp mot naturen under sommaren.
– Att bageriet ligger ute på landet ger människor en helhetsupplevelse av naturen, samtidigt som de får en plats att träffas på. Mötet med människorna ger mig glädje och energi att fortsätta, säger hon.
Älgaryds Bageri & Café
Drivs av: Madelen Nylander
Ålder: 45 år
Bakgrund: Utbildad bagare och konditor
Var: Älgaryd mellan Malmbäck och Fredriksdal utanför Nässjö