Efter stormiga perioden: Flera vägval för pingströrelsen under Rådslaget
Rådslaget är igång – och tonen sätts av rapporten "Pingströrelsen och framtiden", som innehåller förslag på ett breddat ledarskap och ny struktur för Pingst FFS.Foto: PO Flodström
Nyheter. Ledarskap, öppenhet och framtidsvisioner står i fokus när Pingst FFS idag inleder sina årsmötesförhandlingar i Hillsongs lokaler på Stora Essingen i Stockholm. Förslagen som läggs fram under årets Rådslag väntas bli avgörande för hur samfundet ska organiseras kommande år.
När Pingströrelsen samlas till sitt årliga Rådslag i Stockholm 23 och 24 maj handlar mycket om hur man ska gå vidare efter en turbulent period. Rapporten ”Pingströrelsen och framtiden”, som tagits fram under ett års arbete och innehåller förslag på flera genomgripande förändringar av samfundets nationella ledarskap och organisation.
Besluten som fattas under helgen väntas därmed sätta tonen för det kommande decenniet.
– Det mest centrala tror vi kommer handla om rapporten ”Pingströrelsen och Framtiden”, där man arbetat med hur Pingst ska organiseras och struktureras framöver. Här finns många intressanta delar som till exempel det nationella ledarskapets funktion, hur missionsarbetet ska bedrivas framåt eller dynamiken mellan det centrala arbetet och de lokala församlingarna, säger Richard Svensson, verksamhetsledare för församlingsutveckling inom Pingst FFS, till Hemmets Vän.
– Det högsta och främsta målet är att årets Rådslag nu ska bidra till att vi får fortsätta vara en rörelse som når nya människor, säger Richard Svensson, ansvarig för församlingsutveckling.Foto: Josef Maxson
Förslag: Breddat ledarskap
Bland nyheterna finns förslag på ett föreståndarteam med fyra personer: en nationell föreståndare, två vice för nationella och internationella frågor samt en administrativ direktor. Tanken är att undvika ett personcentrerat ledarskap och i stället bygga på team och tidsbegränsade mandat.
Till detta föreslås ett nytt pastorsråd med ansvar för rörelsens teologiska inriktning, och ett etiskt råd med visselblåsarfunktion. Styrelsen, det teologiska nätverket och regionledningar föreslås också samverka mer och tydligare.
Men det handlar inte bara om struktur, också om kultur. Den omfattande rapporten betonar vikten av att bredda synen på ledarskap och ge utrymme för fler personlighetstyper. Kritik finns mot tidigare ideal inom pingströrelsen, där karismatiska, starka och kommunikativa pastorer ofta dominerat. Detta lyfts som en orsak till att vissa ledare känt sig osynliga eller otillräckliga.
I stället vill man nu öppna för ett mer nyanserat ledarskap, där även lågmälda, eftertänksamma och för pingströrelsen mer icke-traditionella pastorer får ta plats. Målet är, skriver man, att ”gestalta fler typer av ledarskap utifrån person, tjänstegåva, erfarenhet och bakgrund” och därmed bryta gamla normer för att bättre spegla mångfalden inom rörelsen. Nu vill man, enligt rapporten, återfinna ett ledarskap som bärs mer av karaktär än karisma.
Pingst FFS håller sina årsmötesförhandlingar i Hillsong Churchs lokaler på Stora Essingen i Stockholm.Foto: PO Flodström
Styrelsen avslår klimatmotion
Bland inkomna motioner har ett förslag om ökat nationellt fokus på miljö- och klimatfrågor väckt både engagemang och motstånd. Fem pingstförsamlingar – Västerås, Umeå, Linköping, Täby och Avesta – har gemensamt lagt fram en motion där de uppmanar Pingst FFS att avsätta personal och ekonomiskt stöd för ett fördjupat skapelse- och klimatarbete på alla nivåer i rörelsen.
Motionärerna menar att Guds skapelse befinner sig i kris, och hänvisar bland annat till att 2024 var det varmaste året som någonsin uppmätts, och till att torka under året drabbade nära hälften av världens landyta. De vill att Pingst FFS nationellt ska bidra med arbetsmaterial till församlingarna, samt tillsätta en teologisk utredning i samarbete med utbildningen Akademi för ledarskap och teologi.
Styrelsen föreslår dock att motionen avslås.
I sitt svar hänvisar man till ekonomisk osäkerhet, neddragningar i statligt stöd, och att det är oklart om nuvarande verksamheter ens kan finansieras fullt ut. I stället uppmuntras miljönätverket inom Pingst att själva driva frågan vidare och eventuellt ta kontakt med ALT på eget initiativ.
Avslagsförslaget har väckt skarp kritik från flera håll. Sven-Gunnar Hultman, pastor i Täby och ordförande för Pingsts miljönätverk, menar att styrelsen sänder fel signaler:
– Det får Pingst att framstå som en församlingsrörelse som inte bryr sig i en av de mest avgörande frågorna för mänskligheten. Det här är inte en sidofråga som kan delegeras till ett nätverk, det är ett Guds uppdrag, precis som evangelisation, har Hultman tidigare sagt till Dagen.
Till Hemmets Vän uttrycker han samtidigt förståelse för den ekonomiska situationen, men pekar på att motionen inte föreslår några fasta belopp. Det hade, menar han, varit fullt möjligt för styrelsen att ställa sig bakom inriktningen och låta budgetarbetet avgöra omfattningen.
Samtal vid kaffeborden viktigt
Allt sker inte från talarstolen. En stor del av Rådslaget handlar också om det som händer mellan raderna – i pauserna, i samtal över kaffe.
– Vi hoppas att samtalet fortsätter om Pingst och framtiden, motioner som läggs fram eller de verksamhetsplaner som presenteras, men annars att det bara får vara en god atmosfär av gemenskap, glädje och uppmuntran i pauserna, säger Richard Svensson.
Ledarskap och ansvar efter stormar
Efter en turbulent period i kölvattnet av tidigare föreståndarens avgång har frågor om trygghet, transparens och ledarskap varit uppe för diskussion internt inom rörelsen. Även om stormen har lagt sig offentligt, lever processerna internt.
– I det offentliga rummet uppfattar vi att allt har sagts som behöver sägas, säger Richard Svensson till Hemmets Vän. Däremot finns ett behov av att fortsätta arbetet med hur vi framåt kan lyfta ledarskapets betydelse för den lokala församlingen, samtidigt som vi jobbar med trygga miljöer, hälsa och ansvarstagande på ett individuellt och kollektivt plan. Dessa frågor tror vi absolut kommer att finnas med i våra diskussioner även framöver.
Utöver strukturfrågorna finns det en djupare riktning som styr engagemanget, menar Richard Svensson.
Under två intensiva dagar samlas pingströrelsen för att fatta beslut om organisation och riktning kommande år.Foto: PO Flodström
– Det högsta och främsta målet är nu att årets rådslag ska bidra till att vi får fortsätta vara en rörelse som når nya människor, satsar på den unga generationen och står på de utsattas sida.
Ändring efter mediekritik
Inför årets rådslag väckte Pingst FFS uppmärksamhet då man initialt nekade Hemmets Vän och andra medier ackreditering, samtidigt som tidningen Dagen tilläts närvara med hänvisning till sitt historiska band till rörelsen. Ingen formell motivering gavs till varför Hemmets Vän portades, men det väckte stark kritik från flera håll.
Röster utanför Pingst uttryckte också oro för den demokratiska trovärdigheten i att neka vissa journalister tillträde till ett årsmöte där beslut tas om fördelningen av offentliga medel.
– Vi hade i år valt att testa en ny väg med att minska mediers access till rådslaget. Det här var inget vi nödvändigtvis skulle hålla fast vid inför andra kommande event, men det var vår hållning inför årets rådslag. Vi trodde att det just i år skulle finnas ett behov att frigöra mer utrymme och tid för viktiga samtal bland de som närvarar, säger Richard Svensson.
Efter omfattande kritik backade dock Pingst FFS. I ett internt mejl från föreståndaren Pelle Hörnmark medgav han att beslutet var olyckligt, och beskrev det som ett försök att balansera ”öppenhet med trygghet”.
Hemmets Vän fick därefter tillträde till rådslaget som planerat.