Fler korta nyheter
-
Joe Rogan går i kyrkan
Den kristna apologeten Wesley Huff uppger att podcastprofilen Joe Rogan har börjat gå i kyrkan. Rogan har tidigare haft en skeptisk hållning till religion, men har under de senaste åren intervjuat flera kristna profiler, bland annat Wesley Huff, som argumenterade för Jesu historiska uppståndelse. Rogans podcast är en av de mest nedladdade i världen, med en publik bestående av mestadels män i 20-30-årsåldern. (HV)
-
Åsikter går isär om Sydafrikanska "flyktingar"
En baptistisk hjälporganisation i North Carolina har fått kritik efter att ha hjälpt vita afrikander från Sydafrika. Andra kyrkoledare ifrågasätter huruvida dessa bör klassas som flyktingar. USA:s episkopalkyrka har avslutat sitt samarbete med federala myndigheter kring liknande fall och säger att prioritet bör ges åt mer utsatta grupper. Sydafrikas anglikanske ärkebiskop tackade offentligt episkopalkyrkan för att de vägrat stödja vad han kallade ett "raspräglat undantag". Frågan har väckt debatt om vem som räknas som flykting. (HV)
-
Alasdair MacIntyre har dött – 95 år gammal
Den inflytelserike filosofen Alasdair MacIntyre har avlidit, 95 år gammal. I boken ”After Virtue” (1981), kritiserade han modern moralfilosofi och förespråkade en återgång till aristotelisk dygdetik. MacIntyre var marxist i sin ungdom men konverterade senare till katolicismen, något som präglade hans tänkande. Han undervisade vid flera ledande universitet, bland annat Oxford, Duke och Notre Dame. Hans idéer har haft stort inflytande inom etik, politik och teologi. (HV)
-
Anställda vid Israelisk ambassad dödade i skottlossning
Två anställda vid Israels ambassad i Washington D.C. har skjutits till döds, rapporterar amerikanska myndigheter. Paret identifierades av ambassaden som ett ”ungt par, påväg att förlova sig”. Skottlossningen skedde onsdagkvällen utanför Capital Jewish Museum i Washington, D.C och polisen arresterade en misstänkt gärningsman kort efter attacken. Enligt uppgifter ska han ha ropat ”Befria Palestina” efter arresten. (HV)
-
Cannes-pris till regimkritisk komedi
Den 78:e filmfestivalen i Cannes har avslutats, och guldpalmen gick till den iranska regissören Jafar Panahi för ”It was just an accident”, en regimkritisk svart komedi. Panahi, som länge haft yrkesförbud i Iran, deltog för första gången på plats i Cannes. Grand Prix, festivalens näst finaste pris, tilldelades Joachim Triers film ”Sentimental value”, med Stellan Skarsgård i huvudroll, Sveriges Tarik Saleh tävlade med ”Eagles of the Republic”, hans tredje film i "Kairo-trilogin". Filmen fick fin kritik men lämnade festivalen tomhänt. (HV)
-
Narnias skådespelarensemble tar form
Flera skådespelare är i förhandlingar för Greta Gerwigs kommande filmatisering av ”Narnia”. Filmen, som produceras av Netflix, antas vara baserad på ”Min morbror trollkarlen.” Mulligans roll är ännu inte offentliggjord, men källor uppger att det rör sig om huvudpersonen Digorys moder. Daniel Craig uppges vara i förhandlingar för att spela den titulära morbrodern och Meryl Streep har ryktats göra rösten till lejonet Aslan. Skådespelarensemblen utgörs än så länge av Emma Mackey som kommer spela den vita häxan, tidigare porträtterad av Tilda Swinton. Filmen har ännu inget premiärdatum. (HV)
-
Lionsgate satsar på uppföljare till "The Passion"
Mel Gibsons uppföljare till ”The Passion of the Christ” får stöd av filmbolaget Lionsgate. Filmen, med titeln "The Resurrection of the Christ", är planerad att spelas in i år med Jim Caviezel åter i rollen som Jesus. Fokus ligger på händelserna efter korsfästelsen – från nedstigandet i dödsriket till uppståndelsen. Projektet har varit under utveckling i flera år. ”The Passion of the Christ” blev en global kassasuccé och är fortfarande den mest inkomstbringande religiösa filmen någonsin. (HV)
-
Leo XIV predikar fred i diplomatiskt tal
I sitt första stora tal till diplomatiska kåren tackade påve Leo XIV ambassadörer från hela världen för deras stöd efter valet och kondoleanser vid påven Franciskus död. Han lyfte fram tre ord som vägledande för den kyrkans diplomati: fred, rättvisa och sanning. Talet har främst uppmärksammats för påvens uttalanden kring familj och människovärde. Påven betonade att familjen bygger på den “stabila unionen mellan en man och en kvinna” och att både ofödda, äldre, sjuka, medborgare och invandrare har okränkbar värdighet som Guds skapelser.
-
Joakim Medin fri – hemma i Sverige efter 51 dagar i turkiskt fängelse
Efter sju veckor i isolering i ett turkiskt fängelse är journalisten Joakim Medin hemma i Sverige igen. Han greps i mars och dömdes till villkorlig dom för att ha förolämpat president Erdogan. En andra rättegång om terroranklagelser väntar i höst – men Medin stannar i Sverige. Regeringen har arbetat för hans frigivning, men enligt utrikesministern ställde Turkiet inga krav. Medin, som rapporterat om kurderna och Nato-processen, säger att han kommer fortsätta sitt journalistiska arbete. (HV)